Położona w dolinie Balvenie i jej siostrzana gorzelnia Kininvie, to dwie najbardziej schowane destylarnie Dufftown. Podobnie jak leżąca po sąsiedzku Glenfiddich czy zamknięta Convalmore, należy do firmy William Grant & Sons. Ma piękną wieżę dawnej słodowni zwieńczona pagodą i charakterystyczny spadzisty dach z napisem Balvenie. Znana jest z świetnie dopracowanych, ciekawych whisky, które nie są typowe tak bardzo dla Speyside. Zamiast charakterystycznych nut owocowych w Balvenie pojawiają się ciekawe nuty ziołowe i korzenne. Żeby odwiedzić Balvenie trzeba umawiać się z co najmniej miesięcznym wyprzedzeniem.
Gorzelnia rozpoczęła pracę w 1893 roku jako druga destylarnia Williama Granta. Najbardziej znana jest whisky Balvenie DoubleWood, 12-letni trunek starzony najpierw w beczkach po bourbonie, potem po sherry, o orzechowo-korzennym smaku. To naprawdę doskonała whisky. Powstają tu także m.in. takie single malts jak: Founder’s Reserve (10-letnia, owocowa, typowa przedstawicielka stylu Speyside), Signature (12-letnia), Single Barrel (15-letnia), Balvenie Cuban Selection (14-letnia, starzona w beczce po kubańskim rumie), seria starzonych w różnych beczkach siedemnastoletnich whisky: IslayCask, RumCask, SherryWood, NewWood, NewOak, dalej: PortWood (21-letnia), The Balvenie Thirty (30-letnia), The Balvenie Cask 191 (50-letnia), a poza tym whisky rocznikowe typu Vintage z lat 60. i 70. XX wieku. Malty z Balvenie wchodzą w skład słynnego kupażu Grant’s.