Bodegas Rey Fernando de Castilla ulokowane są w starej winiarskiej dzielnicy Jerez de la Frontiera. Nazwa odwołuje się do króla, zwanego również „El Santo”, który podbił znaczną część Andaluzji w XIII wieku. W 1972 roku Fernando Andrade-Vanderwilde stworzył markę Fernando de Castilla z myślą głównie o brandy, ale szybko poszerzył ofertę o sherry. Kupili dawną bodegę Domecq, potem kolejne winnice i magazyny w Jerez. Rocznie produkują ok. 250 tys. butelek. Destylują brandy w La Mancha, mają alembiki po 2000 l, na brandy wykorzystują grona arien. Leżakują brandy najpierw w nowych beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu, a potem w starych beczkach po amontillado i oloroso. Fernando de Castilla Solera Unico to ich najstarsza brandy czterdziestoletnia, cała solera to zaledwie 15 beczek, rocznie napełniają 300-400 butelek. Zapach wiśni, czekolady z wiśnią, suszonych śliwek, suszonych moreli, tytoń. W ustach słodycz, cierpkość, grzybowość, wiśnie, śliwki, orzechy, masa tytoniu. Finisz cierpki, z nutą anyżu, mięty, śliwki, tytoń, skóra, wiśnie. Od 1999 roku właścicielem marki jest Norweg, Jan Pettersen, pod marką Pettersen do Skandynawii trafiają ich brandy i sherry. Pettersen wcześniej przez 15 lat pracował dla Osborne, zakupił też składy sherry José Bustamente, łącząc obydwie firmy pod marką Fernando de Castilla.