Wizyta w Burnt Faith

Nowa destylarnia w Londynie, otwarta 30 marca 2023 roku. Położona w północnej części miasta Walthamstow, znanej dotąd głównie z kilku działających tu browarów.

To pierwszy w Wielkiej Brytanii producent, który zdecydował się wyłącznie na produkcję brandy z win. Uruchomienie projektu zajęło trzy lata, a w 2022 roku wynajęli budynek na destylarnię. Alembiki zostały przywiezione z Francji, w szarentejskim stylu, mają 40 lat. Zbiornik ma 2500 l. Po pierwszej destylacji uzyskują 30-33%, po drugiej ok. 70-75% alkoholu. Pierwsze beczki napełnili przedestylowanymi francuskimi winami z osadem. Przedestylowali chardonnay, sauvignon blanc, ugni blanc i muscat. Do leżakowania używają beczek po koniaku po 250 l, ale też po bourbonie, po ukraińskiej wiśniówce, po Pinneau des Charentes, po sherry – z myślą o finiszowaniach. Poza Londynem mają magazyn, gdzie leżakuje ponad 200 napełnionych beczek.
– W przyszłości chcemy skupować wina od różnych winiarzy, w różnych częściach świata i produkować brandy z wybranych pojedynczych winnic. Dyskutujemy możliwość butelkowania destylatu winogronowego. W planach jest likier, butelkowanie pojedynczych beczek i z mocą beczki – tłumaczy master distiller, Oliver Kitson.

Wizyta była okazją do spróbowania ich pierwszej brandy, a także kilku eksperymentalnych edycji.

Burnt Faith Batch 001 (40%)
Wypuszczono 16 tys. butelek, to mieszanka brandy w wieku 4-11 lat, finiszowana w czterech różnych beczkach. W zapachu tytoń, herbata, pigwa, skóra, leszczyna, morele. W smaku jest skóra, pieprzność, imbir, ananas, suszone morele, suszone wiśnie. Finisz pikantny – pieprz, dużo wiśni, marcepanu, anyżu, migdałów, skóra i słodki tytoń.
4/5
25,5/25,5/25/7,5=83,5

Burnt Faith Pinneau Finish (40%)
Edycja eksperymentalna 1. Blend czterech win: chardonnay, ugni blanc, sauvignon blanc i muscat, wiek 3-9 lat, potem finiszowane dwa lata w beczce po pinneau des Charetes. Zapach rodzynek, cytrusów, zwłaszcza pomarańczy. Smak ostry, tytoniowy, herbata i gorzkie rodzynki. Finisz kwaskowy – kwaśne jabłka, kwaśne winogrona, tytoń, herbata, skóra, pieprz.
4/5
25/24,5/25/7=81,5

Burnt Faith Spanish Finish (40%)
Edycja eksperymentalna 2. To samo co w pinneau, ale dwa lata leżakowania w beczce po hiszpańskiej brandy. Zapach bardzo delikatny, rodzynkowy. Smak rodzynek, suszonych moreli i lekko pieprzu. W finiszu pieprzu sporo, lekko skórzastość, pomarańcze, suszone morele i rodzynki.
3/5
20/22/22/6=70

Burnt Faith Bourbon Finish (40%)
Edycja eksperymentalna 3. Beczka po Jim Beam, dwa lata finiszowania. Zapach mandarynek, moreli, brzoskwini. Smak cierpki, bardzo morelowy, jak brandy morelowa, lekko nuta miodowa, akacji. W finiszu nuta kandyzowanego imbiru, rodzynki, morele.
4/5
24,5/25/24,5/7=81

Burnt Faith Cherry Finish (40%)
Edycja eksperymentalna 4. Finiszowana w beczkach po ukraińskiej wiśniówce. Zapach śliwek, wiśni, dojrzałych czerwonych jabłek. W smaku sporo kwaśnych i gorzkich jabłek, anyż, zioła. Finisz kwaskowy – wiśnia, migdał, anyż, zioła, imbir.
4/5
24/25/24/7=80

Burnt Faith Cognac Finish (55%)
Młoda próbka zaczerpnięta z beczki. W zapachu orzechy włoskie i laskowe, czekolada z orzechami, kakao. W ustach cierpkie, tytoniowe, śliwki, kwaśne jabłka. Finisz ostry – imbir, pieprz, kwaśne jabłka, tytoń, skóra.
3.5/5
20,5/24,5/24,5/7=76,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.