Marka powstała w Marsali w 1832 roku, stworzona przez Vincenzo Florio Sr. Florio został pierwszym włoskim producentem wina marsala, zbudował wspaniałe piwnice w skalnym tufie miasta, w których produkowano i przechowywano wina. To obecnie największy producent marsali, są tu najstarsze piwnice marsali z XVIII wieku i pamiątki po Garibaldim. Mają 3000 beczek różnej wielkości, leżakuje w nich 6 mln l marsali.
Vincenzo Florio kupił ziemię przy porcie, na pasie plaży położonym pomiędzy najważniejszymi wówczas winiarniami w mieście – Ingham i Woodhouse. Zbudował składy win w typowym anglosaskim stylu tamtych czasów, z ostrołukowymi sklepieniami, kolumnadami i podłogami z prasowanego proszku tufowego. W 1860 roku gościł tu Garibaldi, stąd wyruszył ku zjednoczeniu Włoch, a gospodarzowi pozostawił pamiątki, m.in. oręż – pistolety i szable, można je do dzisiaj podziwiać przy wejściu do głównej ze starych piwnic.
W 1924 roku Cantine Florio zostało kupione przez grupę Cinzano, która cztery lata później w wyniku przejęć połączyła cztery historyczne marki marsali: Florio, Woodhouse, Whitaker i Ingham. Wte trzy angielskie nazwy, które stanowią historię początków wina marsala, stały się integralną częścią dziedzictwa Florio, do dzisiaj winiarnia kontynuuje produkcję tych historycznych etykiet.
W 1941 roku zakład został zbombardowany, ocalała tylko niewielka ilość beczek, część z nich do dzisiaj jest pełnych i znajduje się w piwnicach w Cantine Florio, można je oglądać, okazjonalnie wykorzystywane są do jubileuszowych, bardzo drogich blendów.
Po wojnie zakład obudowano, zmodernizowano. Florio w 1998 roku zostało przejęte przez firmę Illva Saronno, znaną m.in. z produkcji słynnego amaretto DiSaronno. Kolejna ważna data, to 2002 rok i zakup trzech posiadłości o wielkim dziedzictwie historycznym i tradycji w produkcji wina: Suor Marchesa w Riesi, Vajasindi na zboczach Etny oraz Castiglione di Sicilia Risignola w Salemi. Florio wprowadziło do oferty słodkie wina passito di Pantelleria. Rok później doszło do połączenia firm Azienda Casa Vinicola Duca di Saparuta SpA i S.A.V.I. Florio & C. S.p.A., powstała grupa Duca di Salaparuta S.p.A. Obecnie w jednej grupie są m.in.: amaretto DiSaronno, marsala Florio, grappa Corvo czy wina Duca oraz wiele innych włoskich marek. Grupa jest też właścicielem irlandzkiej whiskey Busker, która wykorzystuje beczki po marsali Florio.