Małe obwarowane miasteczko Cassaigne od XII wieku należało do biskupów z Condom. Destylarnia jest przy bramie prowadzącej do ulokowanego na centralnym placyku kościoła. Początki produkcji armaniaku w tym miejscu to ok. 1820 rok, destylarnię założył ówczesny właściciel posiadłości, Joseph Duviard. 30-hektarowa posiadłość Cassaigne została zakupiona przez Spółdzielnię Plaimont w 2003 roku. Obecnie dla chętnych organizowane są półtoragodzinne wycieczki zwieńczone degustacją. Wycieczka rozpoczyna się od historii zamku, potem jest spacer po winnicy, wizyta w piwnicach z armaniakami oraz w zrekonstruowanej XVI-wiecznej kuchni, z komentowaną degustacją czterech win i dwóch armaniaków z Château de Cassaigne. Na winnicy uprawiane są: manseng noir, colombard, ugni blanc i baco. Armaniaki destylowane są z własnych winogron na obwoźnym alembiku, którego prace nadzoruje Philippe Gironi. To jeden z najbardziej cenionych mistrzów destylacji w Gaskonii, który ma własną dużą destylarnię stacjonarną Distillerie Philippe Gironi w Mouchan, nastawioną prawie w całości na usługowe butelkowanie dla La Martiniquaise. Oferta armaniaków obejmuje kupaże: Réserve (czteroletni), Vieille réserve (sześcioletni), Très vieille réserve (dwunastoletni), Hors d’âge (ponad osiemnastoletni), a także kolekcję roczników Armagnac Château de Cassaigne Millésimés, m.in. z lat 60. i 70., najstarszy jest z 1942 roku.
W Polsce markę ma w ofercie Dar Wina.