Destylarnie, Spirits
destylarnie, grappa, okowita

Wizyta w destylarni Capovilla

Wizyta w destylarni Capovilla

Udostępnij:

Vittorio Capovilla założył destylarnię w 1986 roku, na przedmieściach Bassano del Grappa. Wcześniej pracował w branży winiarskiej. Swój pierwszy alembik samodzielnie skonstruował w 1975 roku z części, które przewoził z Austrii. Pozwalał na destylację 300 l. Obecnie Capovilla robi 40-50 tys. butelek rocznie, mają też małą destylarnię Marie-Galante na Gwadelupie, gdzie robią rum typu agricole (m.in. marka Rhum Rhum). Mają też 4 ha własnych sadów, poza grappą i brandy w ofercie jest szeroki wybór wysokiej jakości destylatów owocowych, a nawet destylaty z piwa.


Zakład wyposażony jest w cztery aparaty typu bain-marie, głównie do destylacji owoców, uzyskiwany z nich spirytus ma 75-80%, destylacja jest dwukrotna. Mają też dwa typowe alembiki do grappy typu coldaiete, do destylacji jednokrotnej wytłoczyn. Poza winogronami i moszczem przerabiają: mirabelki, śliwki, gruszki (aż pięć odmian z własnych sadów), brzoskwinie, jagody, jabłka i inne owoce. Grappa robiona jest z mieszanki winogron z regionu Bassano, czerwonych i białych, poza tym mają grappy monovitigno: amarone, barrollo, brunello, cabernet, muscato giallo, traminer, ribolla. Używają do starzenia francuskiego dębu, po winach z Bordeaux. Robią też brandy czy piwowicę z piwa Theresianer z Triestu, dwukrotnie słodowanego, z niewielką ilością chmielu, śliwowicę z różnych odmian śliwek oraz grappę starzoną w beczkach, w których sezonowane były liście tytoniu.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.