U podnóża góry Fuji grupa Kirin założyła w 1972 roku destylarnię whisky. Wybór miejsca nie był przypadkowy, są tu bowiem idealnie krystaliczne strumienie górskiej wody, pochodzącej z roztapiających się śniegów. Woda jest dodatkowo filtrowana przez skały wulkaniczne, co dobrze wpływa na smak whisky. Duży zakład produkuje whisky grain i single malt, a także blendy. Whisky grain robiona jest na wzór amerykański, z kukurydzy, słodowa oczywiście z jęczmienia. Ogromne kolumny odpędowe zrobione są ze stali nierdzewnej, a cztery miedziane alembiki są na wzór szkocki. Zacieranie i fermentacja odbywają się w stalowych tankach. Jest tu dziesięciopiętrowy magazyn wysokiego składowania. Beczki po bourbonie, z nowego amerykańskiego dębu i z japońskiego dębu mizunara. Whisky z Gotemba cechują nuty bakalii i owoców, zwłaszcza ananasa. Firma ma też własną linię butelkowania.
Kirin to gigantyczny koncern i jeden z największych na świecie producentów piwa. Należy do nich dziewięć browarów, produkują wody mineralne i soki, przetwarzają warzywa, ale też mają m.in. sieci restauracji, hoteli, centra finansowe. Należą do nich browary m.in. w: Chinach, Singapurze, Filipinach, na Tajwanie, w Brazylii, Australii czy Nowej Zelandii. Są także właścicielem destylarni bourbona w Kentuncky – Four Roses.