Położone na wschód od Edynburga Falkirk znane jest od lat z produkcji whisky. Tutaj od 1798 roku działała znana destylarnia Roesebank, zamknięta w 1993 roku i teraz na powrót otwarta przez nowego właściciela. Jadąc od Glasgow w stronę Falkirk mija się pozostałości destylarni St. Magdalene, a działały tu kiedyś też m.in. destylarni Kirkliston i Bo’ness, w której zresztą w 1919 roku praktykował ojciec japońskiej whisky, Masataka Taketsuru. W tym dawnym zagłębiu whisky z Lowlands powstała zupełnie nowa destylarnia Falkirk, na łące, przed wjazdem do miasta, któremu zawdzięcza swoją nazwę.
Destylarnię założył w 2020 roku George Stewart razem z córką, Fioną. George jest inżynierem, zajmował się wcześniej wodociągami. Kupili łąkę pod Falkirk w 2002 roku ze względu na złoża świetnej artezyjskiej wody. Potem ściągnęli z Rothes ponad pięćdziesięcioletnie wyposażenie z dawnej destylarni Caperdonich – gigantyczną miedzianą kadź zacierną o pojemności 46 ton i dwa alembiki – wash still 10 tys. l i spirit still – 7100 l. Menadżerem destylarni został weteran branży whisky, Graham Brown, wcześniej związany m.in. z Tobermory i Deanston.
Używają tylko nietorfowego słodu, tylko szkocki jęczmień z okolic Aberdeen. Źródło wody jest 400 m pod ziemią. Mają 6 fermentatorów po 20tys. l. Fermentacja trwa od 74 do 100 godzin z wykorzystaniem tradycyjnych drożdży gorzelniczych. Destylat jest bardzo owocowy, słodki, odbierają go z mocą 70%, nalewają do beczek z mocą 63,5%. Mają dwa magazyny typu dunnage, w nich 3000 napełnionych beczek – 90% to beczki po bourbonie z Heaven Hill i 10% po sherry oloroso. Pierwszą beczkę napełnili w październiku 2020 roku. W październiku 2023 wypuszczą bardzo limitowaną edycję pierwszej single malt, wówczas też wystartują z visitors center, planuje się tu nawet do 80 tys. odwiedzających rocznie. Myślą o blendzie swojej whisky i grain z Loch Lomond.
Spróbowaliśmy na miejscu dobrego new make i mało reprezentatywnej dwuletniej „whisky” z beczki quarter cask po sherry.
Falkirk New Make (63,5%)
Bardzo słodka i owocowa, dużo słodkiego ziarna. Bardzo słodki new make, owocowy, słodkie gruszki. Po dodaniu wody czuć słodkie gruszki i słodkie jabłka.
26/28/28/8=90
Falkirk 2YO Sherry Quarter Cask (62%)
W zapachu bardzo dużo sherry, drożdży, orzechów włoskich. W smaku bardzo dużo sherry, słodkich jabłek. Za młode żeby oceniać w kategoriach whisky.
18/20/18/5=61