Glenfiddich w Rzeszowie

16 grudnia 2015 roku to data szczególna dla Rzeszowa. Mieliśmy okazję być świadkami „próby sił”, z jednej strony szkocka gwiazda, choć jeszcze przed Gwiazdką, czyli whisky Glenfiddich w całej feerii świątecznych smaków, z drugiej kuchnia restauracji KUK NUK (ul. Matejki 4), która miała sprostać temu wyzwaniu.

Spotkanie to, które odbyło się w kameralnym gronie, miało przede wszystkim na celu oprawę innego, dużo bardziej doniosłego wydarzenia. Oto, pan Dariusz Worek, właściciel sklepu Alkohole Capone (ul. Słowackiego 2) stał się oficjalnie posiadaczem jednej z 600 butelek 40-letniej whisky Glenfiddich, (jest to druga butelka w Polsce). Na chwilę obecną ów szacowny trunek jest pięknie wyeksponowany w specjalnie do tego celu zaprojektowanej gablocie i można go podziwiać w sklepie. Wręczenie nastąpiło przez ambasadora marki, pana Mateusza Zabiegaja, który anegdotami i ciekawostkami okraszał historię Glenfiddicha, a jednocześnie prowadził właściwą degustację, bo też było i co kosztować. Jako że czterdziestolatka pozostała zamknięta, zgromadzeni gości mogli wejść w miłą komitywę z Glenfiddich: 12-, 15-, 18-, 21- i 26-letnimi.
W sukurs panu Mateuszowi przychodził pan Maciej Stankiewicz, szef kuchni KUK NUK, którego zadaniem było nie tyle dostosować podawaną przystawkę do degustowanej whisky, ale znaleźć w obu element wspólny. Łączenie potraw z alkoholem w Polsce ma wiekową tradycję. Dawniej na suto zastawionych stołach obok wykwintnych dań pojawiały się nalewki, starki, miody. Dziś powraca się do tego, a de facto odchodzi od wina, starając się znaleźć bardziej zaskakujące połączenia.
Do ostrej i pikantnej whisky Glenfiddich 12YO pan Maciej podał gęś sous vide z ziemniakami i gruszką, gdzie właśnie ta ostatnia odnalazła drogę do owocowego profilu (gruszka w occie, pestki jabłka). whisky 3/5 , połączenie 4/5

12
W przypadku Glenfiddich 15YO trunek jest bardzo słodki, damski, niczym likier o zapachu miodu akacjowego. Tym razem udało się podkreślić te nuty kaczką z karmelem i szpinakiem, a zwłaszcza tym pierwszym. whisky 3.5/5 , połączenie 3.5/5

15
Najbardziej typowo wyspiarska, typowo szkocka Glenfiddich 18YO, to przede wszystkim słodycz sherry oloroso, dym i sól. Otrzymaliśmy więc łososia z groszkiem i cytryną, który doskonale związał i podkreślił tradycjonalistyczny wręcz charakter zarówno trunku jak i przystawki. whisky 4/5 , połączenie 4.5/5

18
Nie lada wyzwaniem okazała się dla pana Macieja Glenfiddich 21YO, gdzie leżakowanie w beczce po rumie, dało jej nuty cukru pudru, passiflory, czy ciężkiego kandyzu. I tak jak whisky ujawnia kunszt marki (moim zdaniem najlepsza z całej serii), tak KUK NUK rozegrał sprawę równie po mistrzowsku, serwując polędwiczkę wieprzową z wanilią i żurawiną. Żurawina zaakcentowała nuty owocowe, wanilia przywołała beczkę, a całość rozpływała się w ustach z soczystą polędwiczką. whisky 5/5 , połączenie 5/5

21
Zwieńczeniem wieczoru była bardzo deserowa Glenfiddich 26YO, która choć na pozór jest szczególnie łagodna w aromacie, kwiatowo-łąkowa, w smaku przedstawia bardzo gęste uderzenie przypraw: jest słodka lukrecja, pikantne ziele angielskie, rześki kardamon. Jest to whisky wybitnie świąteczna, taki grzaniec dla dorosłych. Do niej podano lody z palonego masła z musem czekoladowym i orzechami. whisky 4.5/5 , połączenie 4/5

26
Jako że dewizą rodu Grant’ów jest „Stand Fast”, spotkanie to pokazuje, że rodzina, a więc marka trzymają się naprawdę mocno. Wszystkie degustowane whisky są dostępne w organizującym spotkanie sklepie Alkohole Capone, jak i również inne ciekawe edycje whisky oraz wszelkie trunki.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.