Destylarnie, Spirits
armaniak, destylarnie

Wizyta w Goudoulin

Wizyta w Goudoulin

Udostępnij:

Historia Armagnacs J. Goudoulin rozpoczęła się w 1935 roku w Gers, w sercu Bas Armagnac, twórcą marki była Jeanne Goudoulin. Pani Goudoulin w 1908 roku wyszła za mąż za Josepha Goudoulina, właściciela Domaine de Bigor w Courrensan, a po jego śmierci w 1925 roku sama zarządzała posiadłością i winnicami.

Firma ma duże zapasy armaniaku, zgromadzone przez poprzednie pokolenia, od 1935 roku sprzedają armaniaki pod własną marką J. Goudoulin. Od 2009 roku właścicielem marki jest Michel Miclo, znany destylator i winiarz z Alzacji.
W kolekcji są armaniaki z końca XIX wieku, m.in. roczniki 1891 i 1893 – w pojedynczych butelkach, natomiast w większych ilościach roczniki 1900 i 1914. Łącznie oferują ponad 90 różnych roczników, co jest zupełnie niespotykane. Mają także tak unikatowe kupaże jak osiemdziesięcio- i stuletni.
Mają winnice obsadzone: colombard, ugni blanc, folle blanche, baco. Destylują na małym starym, blisko stuletnim aparacie kolumnowym. Na początku leżakują swoje armaniaki w nowym dębie, potem w starych beczkach. Piwnice w Courrensan, regionie Bas-Armagnac, mają 1000 mkw. i są w stanie pomieścić 110 tys. l armaniaku. Rocznie wypuszczają na rynek ok. 20 tys. butelek, wszystkie ręcznie butelkowane. Mają też whisky leżakowaną trzy lata w beczkach po armaniaku oraz gin leżakowany sześć miesięcy w beczkach po armaniaku. 55% ich sprzedaży trafia na rynek francuski, reszta to eksport.

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.