Henrique Menezes Borges był handlarzem winem. W 1877 roku założył swój skład win w Funchal, Przeniesiony w 1924 roku do obecnego budynku. Jego specjalnością był eksport win do Rosji, ale także w Brazylii miał bardzo dobre kontakty handlowe. Do dzisiaj używanych jest osiem ogromnych kadzi z brazylijskiego drewna, które mają ponad sto lat. Ancesor zmarł w 1916 roku, przekazując firmę swoim dzieciom. Do dzisiaj marka i składy win są w rękach rodziny Borges.
Mają 820 beczek z dębu francuskiego i amerykańskiego. Tylko trzyletnie są starzone w systemie estufago – trzy miesiące w stałej temperaturze 45 stopni. Obecnie używają wyłącznie odmian: sercial, verdelho, boal i malvasia (głównie de St. George) oraz tinta negra – tylko do trzy i pięcioletnich mader, co stanowi ponad 85% ich produkcji. Winogrona skupują od ponad stu małych winogradników. Wciąż mają maderę z pierwszego roku działalności firmy, 1877.
Podczas degustacji w H.M. Borges największe wrażenie zrobiła ich 30YO Malmsey, o głębokim zapachu orzechów, fig, utlenienia. W smaku bardzo zrównoważone, i słodycz, i duża kwasowość. Finisz długi, utleniony – tytoń, skóra, wiśnie, pomarańcze.