Winnice
grappa, wino

Wizyta w Leone de Castris

Wizyta w Leone de Castris

Udostępnij:

Leone de Castris to duży producent win z Apulii, w ofercie maja też grappę i winogronową acquavite. Winnice zostały założone już w 1665 roku przez przybyłego z Hiszpanii hrabiego Oronzo Arcangelo de Castris. Uruchomił także winiarnię w miejscu, w którym firma działa do dziś – w miasteczku Salice Salentino. Hiszpański hrabia prowadził też gaj oliwny. Współczesna historia firmy zaczyna się jednak w XX wieku, choć cały czas związana jest z rodzinę de Castries. W 1925 roku Piero Leone Plantera ożenił się z Donną Lisettą de Castris. Piero był pionierem modernizacji winogradnictwa w Apulii. Zrestrukturyzowali winnice, jako pierwsi w regionie zaczęli butelkować wina. W 1943 roku wypuścili na rynek znane do dziś wino Five Roses – pierwsze różowe wino butelkowane we Włoszech. W 1954 roku narodziło się wino czerwone Salice Salentino, a na początku lat 70. region otrzymał apelację DOC.


Winnice Leone de Castries to głównie czerwone szczepy negroamaro i malvasia nera, ale też: primitivo, susumaniello, ottavianello, aleatico oraz białe: malvasia bianca, chardonnay, sauvignon blanc, fiano, verdeca. Produkują głównie wina czerwone i różowe, w mniejszym stopniu białe oraz musujące, robione metodą szampańską. Mają też dwa rodzaje mocnych alkoholi – grappę Don Lisa oraz robione z całych winogron acquavite d’Uva Five Roses. Produkcja grappy odbywa się w Piemoncie, w destylarni Berta, dokąd dostarczają własne wytłoczyny i winogrona. Destylacja odbywa się w ogrzewanych parą miedzianych alembikach. Grappa leżakuje w dębie francuskim, podobnie jak ich czerwone wina, a acquavite spędza 18 miesięcy w stalowych tankach. Przy winiarni działa muzeum winiarstwa Apulii, wraz z salą degustacyjną, otwarte dla zwiedzających po wcześniejszym umówieniu wizyty. Można tu oglądać pierwsze butelki najważniejszych win, stare fotografie, prasy, maszyny do ręcznego butelkowania. Dziś długa automatyczna linia pozwala firmie wypuszczać 12,5 mln butelek rocznie. Wciąż wykorzystywane są wielkie betonowe baseny do maturacji win czerwonych. W piwnicach wina dojrzewają wyłącznie we francuskim dębie, w beczkach o trzech formatach. Najmniejsze beczki, barrique, składane są przez włoskich bednarzy z francuskich klepek, dojrzewają w nich głównie wina z linii Per Lui – z małych parceli, z ręcznie zbieranych winogron.

Powiązane artykuły

Winnice
wino

Felnémeti pincesor to historyczne piwnice winiarskie przy Szarvaskői út w Egerze, prowadzane przez kilku lokalnych […]

Winnice
wino

Winiarnia Egri Korona Borház znajduje się w Demjén, kilka kilometrów od Egeru, na terenach dawnych […]

Winnice
wino

Na zboczach gór Bükk, w niewielkiej wiosce Noszvaj, kryje się jedno z najbardziej cenionych miejsc […]

Winnice
wino

Wyjazd do Egeru to obowiązkowo wizyta w Szépasszonyvölgy, czyli Dolinie Pięknej Pani. Jest tu ok. […]

Winnice
wino

Firma została założona w 1683 roku, a nazwa pochodzi od Pfarrplatz – placu parafialnego, przy […]

Winnice
wino

Strefa winnic wokół Wiednia tworzy półkole wokół miasta, od Bisambergu na północy, przez Nussberg, do […]

Destylarnie, Miodosytnie
blended malt, destylarnie, miody, okowita

We wsi Łazisko, niedaleko trasy S8 i Tomaszowa Mazowieckiego, znajduje się zakład i pasieka rodziny […]

Winnice
wino

W uroczym winiarskim miasteczku Bergheim, wśród starych szachulcowych domów typowych dla Alzacji, znajduje się m.in. […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.