Wizyta w Osborne

Charakterystyczny czarny byk (Toro Negro) jest najbardziej rozpoznawalnym znakiem mocnych trunków rodem z Hiszpanii. Jego gigantyczne postaci zajmujące powierzchnię nawet 200 mkw., rozstawione są w ok. 90 miejscach w całym kraju i reklamują brandy Veterano z Bodegas Osborne. Największe egzemplarze mają 14 m wysokości i ważą 40 ton. Pierwszy taki byk, wysoki na 7 metrów, stanął w 1957 roku przy autostradzie A1 Madryt–Burgos. W 1997 roku wydano dekret, w którym stwierdzono, że ogromne reklamy Veterano stanowią „integralną część krajobrazu Hiszpanii”. Prawo zabrania jednak obecnie umieszczania na nich dodatkowych oznaczeń reklamujących alkohol.

Thomas Osborne Mann przybył z Exeter do Kadyksu w 1772 roku, w 1804 roku dołączył do bodegi sherry w El Puerto de Santa María, którą prowadzili James Duff i William Gordon. W piwnicach Osborne wciąż są solery, które pamiętają czasy zanim Osborne Mann dołączył do biznesu, beczki z 1790 i 1792 roku i jest ich całkiem sporo, bo łącznie 131. Jest też wiele beczek z XIX i początków XX wieku. W 1833 roku Thomas Osborne został wspólnikiem w firmie Duff Gordon, a w 1872 roku rodzina Osborne przejęła wszystkie udziały. Początkowo nazwa Osborne była używana wyłącznie na rynek hiszpański – marką eksportową był Duff Gordon. Osborne przejął obie marki oraz oryginalne solery.
Początkowo poza sherry robili rodzimy destylat z wytłoków winogron – aguardiente i słaby spirytus winny jednokrotnej destylacji – holandas, wykorzystywany współcześnie do wytwarzania brandy podczas drugiej destylacji. Brandy de Jerez, dzisiejszy znak rozpoznawczy Osborne, pojawiło ponad sto lat później.
Do dziś firma jest w rodzinnych rękach, zarządza nią piąte pokolenie potomków Thomasa Osborne, a grupa kapitałowa produkuje m.in. wzmacniane wina: sherry i porto (oddział w Portugalii) oraz szereg win słodkich i wytrawnych, jak: Rioja, Tierra de Castilla, Ribera del Duero, Osborne Rueda czy Tierra de Cadiz. Mają swoje destylarnie i sieć restauracji. Osborne jest właścicielem dużego kompleksu winiarni na obrzeżach El Puerto de Santa María, a także starej bodegi w centrum miasta, typu katedralnego, która należała kiedyś do rodziny Moreno Mora. Kiedyś mieli też ponad 200 ha winnic w Pago Balbaina (Viña Atalaya) w pobliżu Jerez, ale wszystkie zostały sprzedane w 2010 roku.
Klasyczna linia sherry premium to: Fino Quinta, Fino Coquinero, Oloroso Bailén. Oloroso 10RF, Cream Santa Maria oraz Pedro Ximénez 1824. Mają wiele marek brandy de Jerez – Veterano, Carlos I Imperial, Carlos II, Carlos III, Alma de Magno, Magno, Conde de Osborne, Independencia, Toro, 103 Etiqueta Negra, 1866 czy Felipe II. Robią też likiery i anyżówki, czy popularny w Hiszpanii gin Nordés, linie tanich koktajlowych ginów Ampersand oraz gin super premium Gold 999.9. ponadto są wyłącznym importerem na Hiszpanię tak znanych marek jak rumy Flor de Caña i Santa Teresa, likier Disaronno, gin Brockmans, likier Tia Maria. Pod marką Xatiamén firma rozprowadza inne alkohole, m.in.: Aguardiente Orujo (brandy z wytłoków), Licor de Hierbas (mocny likier ziołowy), likiery słodkie, kawowe, owocowe. Pod marką Anis del Mono rozprowadzane są dwa gatunki anyżówki – słodsza i bardziej wytrawna.
Podczas zwiedzania starej bodegi w El Puerto de Santa María można odwiedzić muzeum Osborne, z figurami byków, ale też z materiałami reklamowymi tworzonymi przez znanych artystów, m.in. Salvadore Dali.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.