Qunta de la Rosa leży w samym sercu obszaru winnic Alto Douro 'A’, nad brzegiem rzeki Douro w Pinhão. Przodkowie Sophii Bergqvist (obecnej właścicielki) zajmowali się produkcją porto od 1815 roku. Posiadłość została podarowana Claire Feuheerd, babci Sophii z okazji jej chrztu w 1906 roku. Sophii wraz ze swym ojcem, Timem założyła Quinta de la Rosa w 1988 roku. Obszar obejmuje 55 ha winnic. Produkują porto (50 tys. l rocznie) i klasyczne wina wytrawne (100 tys. l rocznie). Główne szczepy białe to: gouveio, rabigato, malvasię, viosinho; czerwone: touriga nacional, tinta roriz, tinta barroca. Porto wytwarzane jest na miejscu (nie trafia do Vila Nova de Gaia). Fermentacja zachodzi w dużych kamiennych lub cementowych basenach – lagares.
Oferują zakwaterowanie, mają restauracje Cozinha da Clara. Wycieczki, dostępne są od kwietnia do października, kończą się degustacją i, w zależności od opcji, kosztują od 15 do 30 euro.
Najstarsze w ich ofercie jest trzydziestoletnie tawny, zabutelkowane w 2018 roku. To wino słodkie, w aromacie miód i egzotyczne drewno, w smaku pomarańcze, pomelo, w finiszu orzechy w miodzie. Przyjemnie słodkie i lekkie jest ich porto Quinta de La Rosa Finest Reserva Ruby o aromatach czarnej porzeczki. Poza porto butelkują wina stołowe.