Nad rzeką Tora, która wije się w dolinie i wpada do Douro, umiejscowiona jest winnica Panascal. Nazwę swoją zawdzięcza kępom traw (touceiras de Panasco) porastającym zbocza – Dactlylis glomerata. Miejsce określane jest słowami: „z Roncão i Panascal pochodzą najlepsze wina z Portugalii”.
Quinta do Panascal to dawnych pięć parceli (XIX wiek), które po zniszczeniach spowodowanych przez filokserę zostały porzucone przez właścicieli. Na początku XX wieku zostały zakupione i tak powstała posiadłość Panasal. Obecnie należy do Fonseca i jest jedną z trzech najlepszych ich winnic.
Powierzchnia winnic wynosi 75 ha, z czego 51 jest uprawianych. To wyjątkowe miejsce – szerokie stoki z ekspozycją zachodnio-południową dają doskonałe nasłonecznienie. Górne partie winnic, wznoszących się 400 m n.p.m. chłodzone są przez wiatr, co daje winom miękkość, delikatność i kwasowość. Położone w wąskiej dolinie, otulone są ciepłym powietrzem. Tu winogrona dają wina gęste, soczyste, z nutami ciemnych owoców, lukrecji i czekolady.
Otwarta jest dla zwiedzających przez cały rok (od 1992 roku). Odwiedziny to wycieczka po winnicy, która podzielona jest na ponumerowane „stacje” (każdy otrzymuje audioprzewodnik – 9 języków: portugalski, angielski, francuski, hiszpański, niemiecki, włoski, holenderski, duński i japoński.). Można spacerować po ścieżkach wśród winorośli, dotknąć kamienistej ziemi i wciągać jej zapach. Wycieczka połączona jest z degustacją. W zależności od wersji w cenie od 10 do 35 euro. Można też tu zawitać w porze zbiorów winogron, ale temperatury na winnicy dochodzą wówczas do 50 stopni Celsjusza, więc na wzgórzu jest piekło.