Wizyta w Quinta do Piloto

Niespełna 50 km od Lizbony znajduje się mały, ale ceniony przez miłośników win likierowych region winiarski Setubal, słynący z moscatela. Przejeżdża się niesamowity most nad Tagiem, a potem droga wiedzie przez wioski, po płaskim terenie, aż do Palmela, gdzie znów są pagórki i winnice. Autobusem z centrum Lizbony to dwie godziny drogi.

Nad miastem góruje zamek, wzdłuż drogi ku winnicom są stare wiatraki, z których jeden wciąż mieli mąkę, jest tu mała piekarenka.
Najważniejszy producent z Palmela to Quinta do Piloto. Duża rodzinna firma, mają 200 ha winnic, z czego 40 ha zajmują lokalne szczepy moscatel de Setubal i moscatel roxo. Produkują rocznie 200 mln l wina, z czego 70 mln butelkują pod własną marką.
– Fermentacja dla słodkich win tradycyjnie trwa dwa dni, a potem ją przerywamy dodając portugalskiej aguardente vinica o mocy 70% – opowiada Cátia Marques. – Przykładowo do wielkiej kadzi, w której jest 13200 l wina dodajemy 240 l destylatu.
Wzmocnione już wino przez sześć miesięcy leżakuje w betonowych zbiornikach, a potem pięć lat w beczkach o pojemnościach 600 l – takie są wymogi apelacji. Moscatel lubi różnice temperatur, mroźne zimy i gorące lata. Leżakuje zwykle w beczkach po portugalskiej brandy.
W Quinta do Piloto mają nieczynną już destylarnię, stare alembiki typu alquitara stanowią dzisiaj element historycznej ekspozycji, podobnie jak obrazy założycieli firmy. Rodzina Cardoso od czterech pokoleń zajmuje się winiarstwem w Palmeli.
W piwnicach Quinta do Piloto słodkie wina dojrzewają nie tylko w beczkach po portugalskiej brandy, ale też po: koniaku, whisky czy sherry, a ostatnio eksperymentują z beczkami po akwawitach, rumach, nawet mezcalu.
Najstarsze zabutelkowane wino moscatel de Setubal z Quinta do Piloto ma sto lat i pamięta założyciela winnicy, Humberto Cardoso, który na początku XX wieku postanowił zainwestować zyski w uprawę winorośli. Kupił trzy duże posiadłości: Fonte da Barreira, Lau i Alboal, gdzie zaczął prowadzić winnice. Zbudował także dwie winiarnie i piwnice, pierwszą Quinta do Piloto, a następnie Adega da Serra. Początkowo Casa Agrícola Humberto Cardoso rozwijała się dzięki sprzedaży wina luzem. Jej założyciel stał się jednym z największych winiarzy w regionie. W latach 50. XX wieku, już pod zarządem Álvaro Cardoso, rodzina miała prawie 500 hektarów winnic, byli drugim co do wielkości producentem w regionie po Rio Frio, największej wtedy winnicy w Europie. Produkowali 3-4 mln l wina, sprzedawanego hurtowo. Dopiero XXI wiek to inwestycje we własne wina. Zrezygnowano z części nasadzeń na rzecz poprawienia jakości win. Produkcja jest teraz mniejsza, ale na znacznie lepszej marży. Projekt win Quinta do Piloto narodził się w 2008 roku, odpowiada za nie obecny prezes, prawnuk Humberto – Filipe Cardoso.

Moscatel de Setubal 2013 Superior ma 180 g cukru. Zapach pomarańczy, miodu, śliwek. W ustach powidła pomarańczowe, ale też kwaskowe nuty cytryny. Finisz długi, wysoka kwasowość – renklody, morele, mirabelki, potem powraca słodka pomarańcza.

Moscatel Roxo 2015 Superior ma tyle samo cukru, ale jest on dużo bardziej wyczuwalny. Zapach suszonych moreli, suszonych śliwek, orzechów, rodzynek, tytoniu, skóry. W ustach słodycz miodu, powideł śliwkowych. Odczuwalnie większa gęstość, większa słodycz, choć w finiszu jest duża kwasowość – grejpfrut, limonka, ale też kandyzowane skórki cytrusów.

Palmela

Quinta do Piloto

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.