Mała rodzinna destylarnia Shortcross mieści się obok miasteczka Crossgar i miasta Downpatrick w Irlandii Północnej. Firmę założyło małżeństwo, Fiona i David Boyd-Armstrong. Mały zakład znajduje się na terenie posiadłości ziemskiej Rademon Estate, obok są m.in. stadnina koni i dwór.
Składnikami ginu są m.in. owoce leśne, koniczyna, czarny bez, jabłka, kolendra, skórki cytryny i pomarańczy, oczywiście jałowiec. W 2015 roku dostali srebrny medal w San Francisco na World Spirits Competition, mają też wiele innych nagród. Destylują do mocy 93%. w małym miedzianym alembik o pojemności 450 l, połączonym z dwoma małymi kolumnami, gdzie następuje redestylacja. Jest to znany system do destylacji Carl z Bawarii. Są tu też mały młyn do ziarna, kadź do zacierania zboża i trzy tanki do fermentacji. Destylowana jest wyłącznie pszenica, mają własne ujęcie wody. W grudniu 2015 roku kupili nowy alembik włoskiej konstrukcji do produkcji whiskey – o pojemności 15 tys. l. Ich whiskey jest dwukrotnie destylowana. W 2020 roku pojawi się ich pierwsza single malt. Do starzenia ginu i whiskey używają beczek z francuskiego dębu po winie cabernet sauvignon. – Chciałem użyć czegoś innego, niż większość destylarni whiskey, nie beczek po bourbonie – mówi David Boyd-Armstrong, mistrz destylacji. W przypadku ginu wszystkie składniki są wrzucane do kotła i destylowane razem z alkoholem, nie stosujemy w ogóle maceracji ziół. W efekcie nasz gin jest delikatniejszy niż typowy gin angielski – zdradza David Boyd-Armstrong.
Shortcross Gin (46%) w aromacie zdominowany jest przez kwiaty czarnego bzu i cytrusy, skórkę cytryny, grejpfruta. W ustach też dużo cytrusów, a mało jałowca, w finiszu pieprz i kardamon. W wersji Shortcross Gin Cask Aged (43,5%) alkohol spędził 3-4 miesiące w beczkach po francuskim cabernet sauvignon. Miesza się tu aromat jałowca, czarnego bzu z wanilią. W ustach dość delikatnie – wanilia, toffi, ale też wyraźnie jałowiec. Ładny kontrast między słodyczą a ziołową ostrością. Dochodzi w ustach leśna jagoda. Finisz delikatny, słodki, mleczna czekolada. Edycja jest bardzo limitowana, po zaledwie kilkaset butelek rocznie.