Degustacje, Spirits
blended malt, degustacje, single malt, whisky szkocka

Wizyta w Speyside

Wizyta w Speyside

Udostępnij:

8 listopada Fergus Simpson poprowadził degustacje online Tour of Speyside, poświęconą whisky z tego największego w Szkocji regionu. Tu produkuje się około połowę szkockiej single malt, działa tu ok. 50 destylarni, w tym trzy największe: Glenlivet, Macallan i Glenfiddich. – To region, po którym zwykle oczekujemy lekkich, słodkich, owocowych whisky – mówił Fergus Simpson. Zaprezentowane zostały destylarnie: Miltonduff, Glen Moray i Glen Grant a także Kininvie i Glenfiddich w wersjach tzw. teaspooned malts. Na koniec uczestnicy degustacji mogli spróbować ginu finiszowanego przez sześć miesięcy w beczkach octave po sherry, w które wcześniej wypełnione były whisky Glenfarclas.

Miltonduff 10YO Duncan Taylor Battlehill (46%)
Whisky z beczek sherry hogshead pierwszego napełnienia. Aromat: rodzynek, fig, czekoladek z wiśnią, lekko drożdże, miód i cynamon, nutka pestek wiśni, marcepanu. Mimo beczki po sherry jest przyjemnie rześka. W ustach orzechy laskowe i włoskie, czekolada z orzechami, marcepan, wiśnie, śliwki, syrop klonowy, przyprawy korzenne – zwłaszcza cynamon, lekko goździki. W finiszu słodko, orzechy w marcepanie, syrop śliwkowy, delikatnie wędzona śliwka, rodzynki, suszone morele, gorzka czekolada, trochę goryczy pestek jabłka, gorzkie włoskie orzechy, masa orzechowa. Oleistość i owocowość.
4/5
25,5/26/26/8=85,5

Glen Moray 11YO Duncan Taylor Battlehill (46%)
Beczki pierwszego napełnienia po bourbonie. Aromat bardzo słodki – masa wiórków kokosowych, bananów, ananasów, czekoladki Bounty. W smaku lekka, nadal słodko, masa tropikalnych owoców, na pierwszym planie banany, wanilia, dalej kokos. W finiszu wciąż owoce tropikalne, biała czekolada z wiórkami kokosowymi. Delikatnie nuta korzenna – cynamon, kandyzowany imbir. Sprawia wrażenie jakby była leżakowana w beczkach po syropie ananasowym, nie po bourbonie, bardzo, bardzo słodka. Konsekwentna, ale nudna.
3.5/5
22/22/22/7=73

Auchindoun 12YO (54%)
Marka stworzona przez Duncan Taylor, nawiązująca do ruin zamku. Jest to whisky blended malt, z beczek po sherry, głównie Kininvie (ok. 99%), ale na etapie new make spirit była ona zmieszana w bardzo niewielkich ilościach z innymi whisky z destylarni William Grants, prawdopodobnie wyłącznie Balvenie, lecz być może również Glenfiddich. Bardzo dziwny aromat – drożdży piekarniczych, jest tu też ziemistość, popiół, sporo mlecznej czekolady, śliwki w czekoladzie, orzechy w czekoladzie. Z czasem idzie w kierunku większej orzechowości i nutom wytrawnym znanym z sherry oloroso. W ustach w pierwszej chwili cierpka i taniczna – skóra, orzechy, tytoń, potem słodycz jabłek, śliwek, a potem robi się znów wytrawna, nuty gorzkiej herbaty, do tego rozgrzewający imbir. Finisz jest bardzo rozgrzewający, pieprz, imbir, ziele angielskie, bardzo ciepły, zimowa whisky. Interesująco taniczna, choć po 2-3 minutach pozostawia w ustach słodki smak gruszki. I drożdży. A jeszcze po pewnym czasie posmak słodkiego budyniu waniliowego.
4/5
25,5/26/26,5/8=86

The Huntly 1997 (52,6%)
Butelkowana w 2017 toku. Teaspoon Balvenie, dodano ok. 1% Glenfiddich. Nazwa marki odwołuje się do miasta, w którym Duncan Taylor ma swoją główną siedzibę. Delikatnie torfowa – 1-3 ppm. Najpierw beczki ponownego napełnienia po bourbonie, potem finiszowanie przez sześć miesięcy w beczkach octave. Aromaty słodkich tropikalnych owoców i lekko drożdży. Jest ananas, banany, do tego jabłka i gruszki, śliwki, dalej czereśnie. I migdały, orzechy brazylijskie, tytoń. W smaku zaskakująco słodka, bardzo dużo gruszek, jabłek, rześka. Za to w finiszu idzie w kierunku wytrawnym – tytoniu, skóry, pestek owoców, choć wciąż są gruszki, pojawia się melon, ale za chwilę rozgrzewające przyprawy korzenne, imbir i znów masa ostrego tytoniu. Whisky, która cały czas się zmienia.
4.5/5
26/26/27,5/8,5=88

Glen Grant 1990 26YO Dimensions (47,5%)
Refill bourbon, butelkowana w 2017 roku. W aromacie masa gruszek, słodkich gruszek williams, bardzo słodkich jabłek, odrobina bananów. Poza tym morele, brzoskwinie, owoce sadu. W ustach mieszanka słodyczy i wytrawności, słodkie gruszki i cierpkie jabłka, wiśnie, delikatnie cynamon i tytoń, herbata, lekko popiół. W finiszu tytoń i bardzo dojrzałe owoce, pieczone jabłka, lukier. Po kilku minutach czujemy już głównie jabłka i gruszki, jakby czas w beczce nie odebrał jej owocowej rześkości.
4.5/5
26,5/26,5/27,5/8,5=89

Indian Summer CS Gin Ex Sherry Glenfarclas Cask (53%)
Wśród botaników są m.in.: dzięgiel, gorzkie i słodkie migdały, kolendra, cynamonowiec, lukrecja, korzeń irysa, skórka pomarańczy. Sześć miesięcy gin leżakował w beczkach typu octave, w których wcześniej była whisky Glenfarclas. Aromaty pomarańczy, pomelo, grejpfruta, cytryny, mandarynki. Tarta pomarańczowa, sporo waniliowej śmietanki. Jałowiec w tle, tak jak słód. W smaku jałowiec bardzo przyjemny, leśne nuty, dopełnione smakiem słodkich owoców leśnych, słodkich i cierpkich, jak żurawina. Bardzo rześki finisz, dużo jałowca, igliwie, a do tego jagody. Jest też rozgrzewająca nuta pieprzu i imbiru.
4.5/5
27,5/27,5/27,5/8,5=91

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.