Tamdhu to spory kompleks fabryczny, osadzony w dolinie dopływu do rzeki Spey – Knockando Burn. Nieco na uboczu, jest tu prawdziwy labirynt ciągnących się wzdłuż wybetonowanych uliczek kamiennych magazynów oraz wielka słodownia. Wygląda na potężny zakład, tymczasem Tamdhu jest destylarnią średniej wielkości, działają tu trzy pary alembików, roczna produkcja to 4,5 mln l. I nigdy nie byli wielcy, w dziejach było wiele przestojów, a liczbę alembików dwukrotnie zwiększano.
Nazwa pochodzi z języka gaelickiego i oznacza: Małe czarne wzgórze, tak nazywa się też górskie źródło, z którego gorzelnia czerpie wodę. Destylarnia Tamdhu powstała w 1897 roku w Knockando (obok innej destylarni, która właśnie nazywa się Konckando), obecnie będącej własnością Ian MacLeod Distillers. Architektem budynków był sam Charles Doig, twórca wielu destylarni z tego okresu. W swojej historii gorzelnia kilkakrotnie zmieniała właściciela, m.in. przez dziesięciolecia należała do grupy Highland Distillers. Wielokrotnie była też okresowo zamykana, w latach 1911-1913, a następnie aż przez dwadzieścia lat od 1928 do 1949 roku. Ostatni raz była nieczynna w latach 2009-2013. Wznowił jej działalność Ian MacLeod, do którego należy także gorzelnia Glengoyne.
Jako jedna z nielicznych szkockich destylarni ma własną słodownię, słód jest lekko torfowany, co nie jest typowe dla regionu Speyside. Do słodowania używają odmian jęczmienia: Cellar, Optic i Golden Promise, dziennie przerabiają ok. 44 tony zboża. Do fermentacji wykorzystuje się dziewięć kadzi zaciernych z sosny oregońskiej o pojemności ponad 50 tys. l każda. Do starzenia wykorzystują niemal wyłącznie beczki po sherry.
Podstawowa wersja single malt Tamdhu Fine ma 40%, a producent nie podaje na etykiecie wieku leżakowania, prawdopodobnie jest to siedem lat. To whisky zdecydowanie słodowa, ze słodkimi, miodowymi nutami, ale też wyczuwalną wonią traw. Inne wersje to single malty: 10YO (40%), 10YO Limited Edition (46% – wyłącznie z pierwszy raz napełnionych beczek po sherry), 15YO (40%), 18YO (43%) oraz Batch Strength (58,8%). Nie brakuje także limitowanych edycji od niezależnych dystrybutorów: Gordon & MacPhail: Tamdhu 8 YO MacPhail’s Collection (40%), Dewar Rattray: Tamdhu 1990 Cask Strength (62,9%), Signatory Vintage: Tamdhu 1994 Collection Cask Strength (61%) czy Dun Eideann Tamdhu 11YO (59%) i inne. Tamdhu wykorzystywana jest też do whisky mieszanych, takich marek jak: The Famous Grouse, J&B, Cutty Sark, Clan McGregor czy Dunhill.