Wizyta w Thummerer Pince

Na zboczach gór Bükk, w niewielkiej wiosce Noszvaj, kryje się jedno z najbardziej cenionych miejsc winiarskich regionu Eger – Thummerer Pince. Winiarnia powstała dzięki pasji Ferenca Thummerera, który już w latach 80. postawił sobie za cel tworzyć wina, które będą ambasadorami Egeru w świecie. Dziś marka jest synonimem jakości, a rodzina kontynuuje tradycję, łącząc doświadczenie z nowoczesną technologią.

Zwiedzając piwnice Thummerer Pince, ma się wrażenie, że czas zwalnia. Kilometry korytarzy wydrążonych w tufie wulkanicznym kryją beczki pełne dojrzewającego wina. Panuje tu półmrok, zapach drewna, wilgotnej ziemi i tufu oraz fermentujących win. Noszvaj żyje rytmem winiarstwa od pokoleń. Spotkanie z winami Thummerer to podróż przez różnorodność terroir Egeru. Można tu spróbować rześkiego olaszrizlinga czy aromatycznego hárslevelű ale też win różowych, świetnych musujących, robionych metodą tradycyjną i przede wszystkim najwyższej klasy kupaży Egri bikavér.Organizowane są tu uroczystości, spotkania i kolacje. Wizyty i zwiedzanie z degustacją po wcześniejszym umówieniu.
Klasyczne Egri Csillag to główna marka białych win Thummerera – świeże, aromatyczne i zgrabnie zbalansowane. To cuvée powstałe z gron: tramini, zenit, királyleányka i sauvignon blanc. Ma intensywnie kwiatowy aromat oraz owocowy charakter.
Egri Csillag Grand Superior to wino bardziej złożone i warstwowe od klasyka, z głębszymi aromatami i długim finiszem, zrobione z gron: chardonnay, királyleányka, sauvignon blanc i traminer.
Podstawowy Egri bikavér złożony jest z gron: kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, blauburger, dojrzewający 18 miesięcy w węgierskich dębowych beczkach. Pełny, z rubinową barwą, nos pełen świeżej wiśni i nut beczkowych, w ustach kremowe taniny z pikantnym finiszem.
Egri Bikavér Reserve leżakuje w beczkach 24 miesiące. Aromaty jeżyn, śliwek, czekolady, pikantna, doskonale zbalansowana, o przyjemnym charakterze.
Egri Bikavér Grand Superior to aktualnie najbardziej prestiżowa wersja w ich portfolio – etykietowana jako Grand Superior (często z dodatkiem „Nagy-Eged dűlő”). Dłużej leżakowane niż Egri Bikavér Reserve. Powstaje z mieszanki: kékfrankos (40%), cabernet franc, merlot, syrah i kadarka – wszystkie uprawiane w jednym, wyjątkowym miejscu – Nagy-Eged, u podnóża góry o tej nazwie. Od 2008 roku Thummerer rozpoczął celowe nasadzenie tych odmian właśnie w tej winnicy z myślą o edycjach Grand Superior.
Linię win różowych reprezentuje m.in. Terra Egri Rosé Cuvée, młode, orzeźwiające wino, robione z kékfrankosa, merlota i pinot noir, dzięki technologii redukcyjnej zachowuje naturalny CO₂, co dodaje mu lekko musującego charakteru. Delikatne, kwiatowe w odbiorze.
Winnica ma też znakomite wina musujące. Jedno to Blanc Brut Nature, z chardonnay, pinot noir i királyleányka. Robione metodą tradycyjną, zwaną po węgiersku palackos erjesztés. Elegancko musuje w ustach i kieliszku, aromaty jabłek, brzoskwini i cytrusów.
I drugi musiak, Rosé Brut, różowa wersja produkowana, z pinot noir i chardonnay (lub királyleányka). Aromaty: słodkie jabłko, agrest, cytrusy i charakterystyczna nuta drożdżowa. Wyraźne bąbelki, elegancja i świeżość.

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.