Największy i najstarszy producent brandy w Bułgarii. Żadna inna firma w tym kraju nie ma w swoich piwnicach równie starych destylatów – u nich najstarsze mają blisko sześćdziesiąt lat, a w ofercie jest kupaż brandy XO pięćdziesięcioletniej. Firma mieści się w mieście Preslav, w dolinie Starej Połoniny, gdzie była najstarsza stolica dawnej Bułgarii. W swoim porftfolio mają zarówno brandy Great Preslav, jak i brandy Pliska, dla uczczenia drugiej dawnej stolicy Bułgarii. Produkują też niezwykle popularną brandy Slantschew Brjag, wysokiej klasy wina oraz szeroką gamę rakij, w tym takie, które leżakowały po siedemnaście lat, co jest prawdziwą rzadkością.


Firma Vinex Preslav powstała w 1948 roku, początkowo jako producent win. Destylarnię brandy zbudowano w 1953 roku, trzy lata później zabeczkowano pierwszy alkohol, a zatem rocznik 1956 to najstarszy jaki jeszcze przechowują. Początkowo destylowali w prostych alembikach, jednak wraz ze wzrostem eksportu i zainteresowania marką Pliska, przestawiono się na bardziej wydajny system destylacji ciągłej w kolumnach. Rocznie na rynek trafia ok. 2 mln butelek brandy i ok. 1 mln butelek rakiji.
Ich winnice zlokalizowane są w trzech kluczowych bułgarskich regionach winiarskich: Khan Krum, Novi Pazar i Velki Preslav – łącznie ok. 100 ha. Dominują tu białe szczepy winogron: traminer, pinot gris, chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, riesling, muscat, pinot blanc, merlot i inne. Długie i ciepłe jesienne dni w Bułgarii sprawiają, że winogrona są tu słodsze i doskonale nadają się do produkcji brandy. Tę słodycz można odnaleźć we wszystkich brandy Vinex Preslav.
Wszystkie brandy dojrzewają w beczkach z bułgarskiego dębu. – Beczka decyduje o smaku, bułgarski dąb jest bardzo taniczny, bogaty w aromaty i waniliny, daje dużo ciemnego koloru – mówi Stephen Pirev, master blender i główny enolog w Vinex Preslav. Beczki mają od 400 do 650 l, najstarsze mają po 50 lat, właściwie nie używa się nowego dębu. W magazynach firma ma 12 tys. beczek. Do leżakowania alkohol trafia z mocą ok. 65%, przed butelkowaniem moc jest obniżana zdemineralizowaną wodą. Wykorzystywane do destylacji winogrona to: dimiat, riesling, ugni blanc, sauvignon blanc, chardonnay i rkatsiteli.
Vinex Preslav ma też własną linię do butelkowania, na rynek trafiają butelki w różnych pojemnościach – od miniaturek 0,05 cl, przez 0,2 cl, 0,5 cl po 0,7 cl w wielu wariantach.
Część firmy to wciąż winiarnia. Owoce zbierane z własnych winnic przeznaczane są do produkcji win białych, w tym znakomitych rieslingów i chardonnay. Czerwone lozy skupują od winogradników z południa Bułgarii, warto zwrócić uwagę na ich syrah czy różowe wino z pinot noir. Część win leżakuje w beczkach z francuskiego dębu, głównie z Bordeaux. Rocznie butelkują ok. 2 mln win, ale możliwości produkcyjne są znacznie większe. – Utracony rosyjski rynek zbytu spowodował, że musieliśmy ograniczyć produkcję, zmienić filozofię działania. Dziś nie stawiamy na ilość, lecz na najwyższą jakość naszych win. Nie mogąc sprzedawać ogromnych ilości do Rosji, sprzedajemy w wyższych cenach alkohole klasy premium – tłumaczy Stephen Pirev.
Po upadku komunizmu firma została sprywatyzowana. Kapitał dziś jest całkowicie bułgarski. Eksportują swoje wyroby do wielu krajów europejskich, a także m.in. do USA i kanady. Polska jest liderem wśród zagranicznych odbiorców w zakresie brandy. Specjalnie na polski rynek przygotowywane są wersje smakowe brandy Pliska, a także bardziej eleganckie opakowania. Polska oferta to: Pliska 5YO, Pliska VSOP 7YO, Pliska XO 10YO, Pliska Honey, Pliska Coffee, Slantschew Brjag, a także najwyższej klasy brandy rocznikowe: 1966, 1975, 1983. Najlepiej sprzedawane produkty: Pliska 5YO, Pliska Honey, Pliska Coffee i Slantschew Brjag od niedawna dostępne są także w butelkach o pojemności 0,2 l. Na rynku bułgarskim oferowane są także brandy Great Preslav w wersjach: 10YO, 17YO i 50YO.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail