Spółka Ima Polska powstała we wrześniu 2010 roku, w listopadzie 2013 roku sfinalizowała zakup zakładu produkcyjnego w Murowanej Goślinie, który został wybudowany na początku XXI wieku przez spółkę Gessler S.A. Jest jednym z niewielu zakładów w Polsce, który ma zarówno instalację do produkcji alkoholu surowego, rektyfikowanego oraz odwodnionego. Duża część pracujących w gorzelni aparatów to innowacyjne projekty Krzysztofa Imy, jednego z najwybitniejszych w Europie konstruktorów systemów do produkcji spirytusu. Jest tu sześć alembików, kolumny do produkcji surówki gorzelniczej, system do rektyfikacji. Przy zakładzie działa biogazownia, a pozostałości po produkcji alkoholu wykorzystywane są do wyrobu pasz i nawozów organicznych. Własne rozwiązania pozwoliły na zastosowanie energooszczędnych technologii. Zakład pracuje na okrągło, na trzy zmiany, zatrudnionych jest ok. 150 osób.
Historia zakładu od samego początku była związana z produkcją wódek. W 2021 roku zadebiutowały pierwsze marki własne, wódki stworzone przez Krzysztofa Imę. Marka Ima Distillery to grupa wódek Ima Classic: ziemniaczana, kukurydziana, pszeniczna oraz zbożowa jak i okowit; jabłkowej oraz chrzanówki Ja Cię Chrzanię, a także grupy ginów Polish Forest: Polish Forest London Dry oraz Sloe Gin. Ima Distillery produkuje też wiele marek na zlecenie m.in.: wódka Gessler, Bierbrand Minister oraz Gin Minister.
W 2016 roku ruszył kolejny projekt rodziny Ima w Murowanej Goślinie – Wielkopolska Manufaktura Wódek S.A. Pierwsze własne produkty trafiły na rynek w 2021 roku. Portfolio obejmuje marki własne takie jak: Ima Distillery, Wielkopolska Manufaktura Wódek, Miracle Vodka, Ice Floe Vodka, Polish Forest Gin oraz Ima & Sons, a także produkty private labels, jak np. Organika Vodka.
Do produkcji wykorzystują lokalne i ekologiczne surowce z Wielkopolski. Pobierają wodę z własnego źródła, redukują emisję CO2, stosują filozofię „no waste”.