15 lipca o godzinie 20.00 odbędzie się 98. spotkanie Akademii Wina w ramach Geografia Wina – Włoskie wakacje – Sycylia cz. II. Zapraszamy na opowieść o winie, enoturystyce w towarzystwie sycylijskiej pizzy. Degustacje odbywają się w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł.
Orestiadi Molino a Vento Nero d’Avola 2021
Nero d’Avola (czerń z Avoli) jest niepodzielnie królem ciemnych winogron na Sycylii. Fermentacja ma miejsce w stalowych kadziach, a następnie wino dojrzewa przez 2-4 miesiące częściowo w kadziach i beczkach z francuskiego dębu. Wino o głębokiej, rubinowej barwie z fioletowymi refleksami. W bukiecie znajdziemy aromaty czarnych wiśni i jeżyn, malin oraz pieprzu i nuty balsamiczne. Na podniebieniu zrównoważone i dojrzałe, z przyjemnym owocowym zakończeniem. Idealny partner do włoskich przekąsek, dziczyzny, mięs z grilla, risotto grzybowego i serów.
Intorcia Moscato Liquoroso
Delikatne, słodkawe wino, z intensywnym cytrusowo – miodowym aromatem, zbudowane na bazie odmiany Muscat Aleksandryjski. Wyjątkowo eleganckie, młode, ale jednocześnie pełne. Świetne do deserów i serów. Serwować schłodzone.