1 lipca o godzinie 20.00 odbędzie się 96. spotkanie Akademii Wina w ramach Geografia Wina – Włoskie wakacje – Sycylia. Zapraszamy na opowieść o winie, enoturystyce w towarzystwie sycylijskiej pizzy. Degustacje odbywają się w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł.

Orestiadi Molino a Vento Inzolia 2021
Inzolia jest jedną z najstarszych i najbardziej rozpowszechnionych odmian białej winorośli na Sycylii, ceniona na całym świecie przez ekspertów, jak i bardziej początkujących konsumentów. Wino fermentowało w kadziach stalowych i dojrzewało łącznie 5 miesięcy (w kadziach i butelce) nim trafiło do sprzedaży. Wino o jasnosłomkowej barwie z zielonkawymi refleksami. W zapachu dominują cytrusy, zielone jabłka i nuty kwiatowe jak akacja. W smaku świeże i soczyście owocowe. Sprawdzi się z krewetkami i innymi skorupiakami, risotto z owocami morza i białymi rybami.
Orestiadi Etna Rosso La Gelsomina 2017
Wyjątkowa kompozycja gron Nerello Mascalese i Nerello Cappuccio zbieranych z winorośli położonych 530 metrów n.p.m. i porastających wulkaniczną glebę Etny. Fermentacja miała miejsce w kadziach ze stali nierdzewnej, a następnie wino dojrzewało 12-15 miesięcy w różnej wielkości beczkach z francuskiej dębiny. Intensywna, rubinowa barwa. Elegancki aromat, pełen intensywnych nut czerwonych owoców i wanilii. W smaku jest krągłe, pełne i mineralne – pięknie oddające unikalny charakter Nerello Mascalese. Idealne do dziczyzny, czerwonych mięs i serów.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail