Wódka i zakąska to szlachetna para

W dniach 19-20 maja w godz. 12.00-22.00 odbędzie się w Warszawie pierwszy Festiwal Wódki i Zakąski. Impreza gościć będzie w Fortecy, ul. Zakroczymska 12. W ramach biletu do spróbowania będzie ok. 200 alkoholi od 40 producentów. – Wszystko to będą produkty jakościowe, które pokażą różnorodność polskiej wódki – mówi Monika Kucia, współorganizatorka festiwalu. Gośćmi specjalnymi będą Robert Makłowicz i marek Sierocki. Wystąpi 20 najlepszych polskich teamów barowych z całej Polski. Jednym z wystawców będzie Reset Hangover Information Center – Centrum Leczenia Kaca z Amsterdamu, będą uczyć, jak radzić sobie ze złym samopoczuciem po nadmiarze alkoholu. Zakąski zostaną przygotowane przez szefów kuchni restauracji: Elixir Dom Wódki, Czerwony Wieprz i Folk Gospoda. W tej ostatniej odbyła się wczoraj konferencja prasowa.


– 13 lat temu, wbrew wszelkim rynkowym trendom, postanowiłem postawić na kuchnię polską, zakładając Folk Gospodę – mówił Piotr Popiński, właściciel restauracji i twórca Festiwalu Wódki i Zakąski. – Z zaskoczeniem zobaczyłem jak wielkim uznaniem cieszą się nasze dania na świeci. To moi goście, z różnych stron świata, byli dla mnie inspiracją. Założyłem kolejną restaurację, Czerwony Wieprz. Ale przyszedł też czas na wódkę, bo skoro Szkoci hołubią swoje whisky, Francuzi swoje koniaki, to dlaczego my nie mamy pokazywać naszej wódki, będącej jednym z tradycyjnych produktów, elementem kultury polskiego stołu. Tak powstał Dom Wódki w samym centrum Warszawy – opowiadał Piotr Popiński.
– Wódka i zakąska to szlachetna para. Chcemy odczarować słowo „wódka”, by zaczęło kojarzyć się z czymś, co nie jest tylko alkoholem. Wódka jest elementem polskiej kuchni, ale też elementem współczesnej miksologii, stąd na naszym festiwalu pierwszy raz zostaną zorganizowane w Polsce mistrzostwa teamów barmańskich – opowiadała Monika Kucia.
– Chcemy żeby to było święto rangi October Fest dla świata piwa, gdzie będą przyjeżdżali ludzie z całego świata, by poznać polską wódkę i polską kuchnię – dodawał Piotr Popiński.
Monika Kucia:
– Zakąski na takim festiwalu muszą mieć charakter uniwersalny, gdyż będzie bardzo dużo różnych wódek. Będą m.in.: smalec, pasztetowa, śledzie, grill – zapowiada Michał Tkaczyk, szef kuchni Elixir Dom Wódki.
Jeszcze w tym roku nastąpi otwarcie Muzeum Wódki, będące wspólnym przedsięwzięciem Piotra Popińskiego i Adama Łukawskiego. Podczas Festiwalu oglądać będzie można wystawę, będącą zwiastunem muzeum.
– Moja przygoda z kolekcjonowaniem pamiątek po polskim przemyśle alkoholowym zaczęła się kilkanaście lat temu. Z zawodu jestem drukarzem, więc najbardziej interesowały mnie druki. Ta kolekcja znajdzie się teraz w muzeum. Chcemy opowiedzieć historię polskiego wzornictwa, szkła, druku, ale też historię rodzin polskich i polskiego przemysłu. Pokażemy XIX wieczne butelki z zawartością, np. Soplicę sprzed 90 lat – mówił kolekcjoner, Adam Łukawski.
Dla wszystkich gości festiwalu MyTaxi przygotowało specjalną ofertę, wystarczy pierwszy raz zainstalować mobilną aplikację, a taksówka sieci do 30 zł odwiezie gości gratis. Cena biletu: jeden dzień – 79 zł, dwa dni – 99 zł.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.