24 lipca 2018 komisja konkursu International Wine & Spirit Competition w Londynie ogłosiła zwycięzców. Wśród najlepszych win i alkoholi mocnych świata znalazły się aż trzy wódki z kolekcji Dwór Sieraków – Superior, Ziemniak Kosher oraz Pieprzowa. Wszystkie trzy otrzymały srebrne medale. Sędziowie przyznali im w notach od 80 do 85,9 punktów i opis fine example, excellent quality.
Przypomnijmy, że wódki z Sierakowa pierwszy raz były wyróżnione na londyńskim konkursie w 2015 roku, otrzymując jeden medal srebrny (Wódka z Czarnego Bzu) oraz dwa medale brązowe (Wódka Superior i Wódka Pieprzowa).
O kolekcji wódek z Sierakowa
Pierwsza wódka z serii ukazała się na polskim rynku w 2014 roku. Proces ich produkcji jest długi, bo każda z nich jest produktem rzemieślniczym, o recepturze nawiązującej do dworskiej tradycji. Również etykieta podkreśla te skojarzenia: znajduje się na niej wizerunek fasady Dworu Sieraków.
W kolejnych latach Dom Wina wprowadził na rynek Wódkę z Czarnego Bzu, Wódkę Pieprzową, Wódkę z Beczki oraz Jarzębiak. W roku 2017 zadebiutowała Wódka Palona Pułkownika Boruty, a rok później – wódka Ziemniak Koszer.
W maju 2018 na 9. Annual New York International Spirits Competition 2018 (NYISC) tytuł Poland Vodka of the Year przyznano wraz ze srebrnym medalem Wódce Dwór Sieraków Superior.
Dania i wódki z Dworu Sieraków reprezentowały Polskę na Światowej Wystawie Expo 2015 w Mediolanie.
Wszystkie produkty są dostępne w sieci sklepów Domu Wina, w wybranych sklepach na terenie całej Polski oraz u przedstawicieli handlowych.
Więcej informacji o wódce można uzyskać na stronie www.wodkadworsierakow.pl.
Proces oceny na IWSC
Zdobycie medalu na IWSC jest trudne, co sprawia, że jest to jedno z najbardziej cenionych na świecie wyróżnień, jakie może otrzymać produkt branży winiarskiej lub spirytusowej. Do komisji sędziowskich powoływani są tylko utytułowani eksperci. Proces oceniania trwa siedem miesięcy i przebiega w dwóch fazach. W pierwszej sędziowie degustują alkohole w ciemno w kieliszkach oznaczonych zakodowanymi numerami. Dopuszczalna jest dyskusja nad każdą próbką. W drugiej fazie przeprowadzana jest szczegółowa chemiczna i mikrobiologiczna analiza wykonywana przez niezależną instytucję, która sprawdza, czy skierowany na konkurs produkt jest identyczny z tym oferowanym na rynku.
Przesyłane do oceny próbki są wstępnie sortowane na gatunki, kraje pochodzenia, regiony i roczniki, a następnie dzielone w taki sposób, aby sędziowie porównywali ze sobą produkty z tej samej kategorii.
Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwa dodatkowa niezależna komisja techniczno-sędziowska.
O konkursie IWSC
International Wine & Spirit Competition jest konkursem, którego początki sięgają 1969 roku. Zasady oceny wymyślił brytyjski enolog Anton Massel. Uważał on, że wina należy oceniać nie tylko poprzez analizę organoleptyczną, ale również poddawać badaniom laboratoryjnym. Obecną nazwę konkursowi nadano w 1978 roku. Dziś do konkursu zgłaszane są wina i alkohole mocne z 90 krajów świata. Ponad 30 tys. produktów posortowanych w 1500 kategorii jest oceniane przez 400 sędziów.
Właścicielem marki Wódka Dwór Sieraków jest Dom Wina Sp. z o.o.