Do czwartku w Warszawie, w halach Expo XXI przy Prądzyńskiego, trwają targi WorldFood Warsaw. To piąta edycja tej imprezy. Uczestniczą w niej firmy z branży spożywczej z kilkunastu krajów, w tym także z branży alkoholowej.
W tym roku wystawia się niewielu producentów mocnych alkoholi. Swoje stoiska mają firmy z Białorusi – Bulbash z Mińska, czyli jeden z wiodących producentów wódek, a także Admiral Husso, mała firma, która przedstawia unikatowy produkt – Whisky White – słodowy destylat, który podobno najlepiej smakuje z czarnym kawiorem.
– Dysponujemy jedną z najnowocześniejszych technologii produkcji wódek w Europie, robimy wódki czyste i smakowe, z pszenicy, żyta czy słodu, z upraw ekologicznych – mówi Alina Zhuk, menadżer ds. eksportu w Bulbash. Firma szuka w Polsce dystrybutora.
W Warszawie wystawia się wielu producentów win – z Hiszpanii, Włoch, Gruzji, także dużo polskich winnic. Można tu znaleźć także pojedyncze przykłady destylatów, głównie winogronowych – grappy, brandy, w tym brandy z Jerez, chacha. Są rumy i gin z Hiszpanii. Poza tym szeroki wybór piw i cydrów.
Targi otwarte są w godz. 10.-17.00, a w czwartek – 10.-15.00. Wstęp jest płatny, 100 zł.