producent znakomitych rumów z Jamajki. Pełna nazwa to C. Wray & Nephew Limited. Produkują rumy z przefermentowanej melasy a także trzciny cukrowej – jedne o typowym ciężkim, industrialnym jamajskim stylu (C.J. Wray Dry Rum, Wray & Nephew White Overproof, Coruba) oraz lżejsze, bardziej słodkie, długo leżakujące w dębinie (Appleton Estate). Firma powstała w 1825 roku, założona przez Johna Wray, ale początkowo była to tylko tawerna w Kingston, która nazywała się The Shakespeare Tavern. W 1877 roku Kingston stało się stolicą Jamajki. Od 1860 roku tawernę prowadził spokrewniony z Wrayem Charles James Ward i to on założył destylarnię, która z czasem stała się największą na Jamajce. W 1862 roku firma zdobyła trzy złote medale na światowej wystawie w Londynie za rumy: 10-, 15- i 25-letnie. W 1916 roku firmę przejęła spółka Lindo Brothers & Co., wkrótce bracia Lindo kupili też najstarszego na Jamajce producenta rumu i właściciela upraw trzciny cukrowej – Appleton Estate. Od 2012 roku marka jest własnością Gruppo Campari.
Sądząc po zawartości szklanych opakowań, White Overproof Rum był najlepszy 🙂