Zakończył się międzynarodowy konkurs sherry dla barmanów – Tio Pepe 1on1. Do finału przeszło trzech zawodników: Sergio Bermejo (Hiszpania), Aldo Reyes (Meksyk) oraz Mads Vorhoove (Holandia). Ostatnie zadanie dotyczące koktajli polegało na stworzeniu przepisu na milkpunch (poncz mleczny) z użyciem sherry lub spirytusu / wermutu inspirowanego sherry. Finaliści wysłali zabutelkowane próbki swojego koktajlu do winiarni González Byass w Jerez. Tam zespół „Tio Pepe 1on1” umieści je w numerowanym czarnym pudełkach, które, anonimowo przesłano do sędziów.
Przypomnijmy, że konkurs zaczął się pod koniec marca. Uczestniczyło w nim 24 najlepszych miksologów świata w tym przedstawiciel Polski Maciej Mazur. Zawody rozgrywano w systemie pucharowym jeden na jeden. Każdy pojedynek był transmitowany na żywo na Instagramie, a publiczność głosowała na swojego faworyta. Polak odpadł w półfinale po starciu z Meksykaninem Aldo Reyes’em.
W składzie sędziowskim byli: Victoria Gonzalez Gordon, członek rodziny González w 5. pokoleniu; Antonio Flores, wielokrotnie nagradzany, master blender w González Byass; Dean Callan, osobowość branży barowej i Milkpunch Boys Bar; Zoran Peric, ekspert od narzędzi koktajlowych i Eddie Rudzinkas, założyciel @cocktails_for_you.
Mistrzem Tio Pepe 1on1 2021 został Sergio Bermejo (Hiszpania). Tytuł otrzymał dzięki swojej wyczerpującej wiedzy na temat win sherry, zwinnemu posługiwaniu się venencją oraz kreatywności i innowacyjności w tworzeniu wyśmienitych koktajli z sherry. Jego zwycięskie dzieło, Paseando por Jerez, zostało zainspirowane wspomnieniami z pierwszego spaceru po brukowanych ulicach Jerez de la Frontera. Mieszanka smaków i aromatów w jego koktajlu podbiła serca sędziów dzięki wykorzystaniu różnych unikalnych elementów kultury andaluzyjskiej – muzyki, tradycyjnych wypieków i win – połączonych z szacunkiem dla natury, które przeniosły dźwięki, smaki i zapachy stolicy sherry bezpośrednio na podniebienia degustatorów.
Pierwszym wicemistrzem został Mads Vorhoove z Holandii, właściciel Europejskiej Szkoły Barmanów w Amsterdamie, za koktajl Tea-o-Tio. Według sędziów koktajl ten „przekroczył wszelkie oczekiwania, ponieważ udało mu się zakonserwować poncz mleczny, co pozwoliło na jego karbonizację”. Komisja oznajmiła, że „byli zdumieni tym musującym, nowoczesnym i pysznym sposobem na delektowanie się koktajlem z sherry”.
Drugim wicemistrzem został Aldo Reyes z La Chicatana Restaurant, Meksyk, że swoim ponczem mlecznym Tio Pepe in Colors. „Poncz mleczny Aldo podkreślił wszechstronność i narzędzia smakowe, jakie sherry oferuje miksologii” – komentowali sędziowie . „Włączył różne zioła, przyprawy i owoce, zawsze wspierane przez doskonałe sherry i wermut sherry, tak jak robi to biegły szef kuchni lub sommelier”.
Komentując finał Victoria González Gordon, członek rodziny González Byass w piątym pokoleniu, powiedziała: „Pasja i niezwykłe zaangażowanie tych trzech mistrzów miksologii sprawiły, że sędziom było niezwykle trudno wybrać zwycięski koktajl spośród ich finałowych kreacji. Walka w finale była zacięta, ale talent i sposób, w jaki Sergio uchwycił esencję Jerez i sherry w swoim koktajlu, zabłysnął”.
Sergio Bermejo odchodzi z nagrodą pieniężną w wysokości 2300 euro, która została zgromadzona podczas całego konkursu, który rozpoczął się w marcu, a zdobywcy drugiego miejsca otrzymują odpowiednio 900 euro i 700 euro za zajęcie drugiego i trzeciego miejsca.
Wyłącznym polskim dystrybutorem sherry z winiarni González Byass jest Dom Wina.