Wystartował 11. Międzynarodowy Konkurs Tío Pepe Challenge 2024

W 20 krajach rozpoczęła się rekrutacja barmanów do udziału w największym i najstarszym na świecie międzynarodowym konkursie miksologicznym Tío Pepe Challenge 2024, organizowanym przez González Byass – hiszpańskiego producenta jednej z najlepszych sherry na świecie. Wiodącą tematyką tegorocznego wydania są koktajle stworzone z wykorzystaniem alkoholi starzonych w beczkach po sherry, stąd w nazwie podtytuł „SherryCask Edition”.

Hołd dla tradycji i innowacji

Beczki zawsze odgrywały kluczową rolę w udoskonalaniu win, oferując nieskończone możliwości kształtowania ich profilu. Ta tradycja rozszerzyła się na alkohole mocne, takie jak brandy, whisky czy rum. Od wieków najważniejszym dostawcą beczek są winiarnie z andaluzyjskiego Jerez. W specjalnej „Edycji Sherry Cask” Tío Pepe Challenge, wybór sherry jako bazy do koktajli został poszerzony o alkohole mocne i wermuty produkowane przez rodzinę González Byass. To rozszerzenie stanowi wyzwanie dla barmanów, aby stworzyli oryginalne przepisy na koktajle oparte na dowolnym stylu sherry lub alkoholu z portfolio González Byass.

Konkursowy koktajl

Od uczestników oczekuje się stworzenia autorskiego przepisu na koktajle, które zawierają co najmniej 50 ml dowolnego stylu wina sherry z González Byass, wermutu sherry lub alkoholu z beczki sherry. Ponadto receptura musi zawierać co najmniej 20 ml sherry od González Byass (dowolny styl) lub wermutu Sherry (La Copa). Blend produktów González Byass może być wykorzystany, pod warunkiem utrzymania minimalnej objętości 50 ml. Przepis na koktajl jest ograniczony do maksymalnie pięciu składników (plus dekoracja).

Dlaczego warto wziąć udział?

Udział w konkursie daje szansę wejścia do międzynarodowego środowiska profesjonalistów. Barmani mają okazję rozwinięcia swojej kreatywności i odkrywania nowych produktów, które nadadzą ich koktajlom innowacyjnych smaków. Sherry swoją wyjątkową zdolnością do wprowadzania potężnych aromatów i różnorodnych smaków, od wytrawnych po słodkie, czyni je niezrównanym składnikiem dla miksologów. Pula nagród dla najlepszej trójki wynosi 5 tys. euro, ale cenniejszy jest prestiż, jakim cieszą się wszyscy biorący udział w konkursie.

Etapy konkursu

Etap 1.

Rejestracja – kandydat rejestruje siebie i swój bar oraz, co najważniejsze, podaje przepis na autorski koktajl, publikując także jego zdjęcie. Koktajl musi oficjalnie pojawić się w menu baru kandydata. Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest znajomość języka angielskiego.
Termin rejestracji upływa 31 marca 2024.
Link do rejestracji dla kandydatów z Polski oraz regulamin: www.tiopepe.com/int-en/tio-pepe-challenge-pl.

Etap 2.

Na trzy tygodnie przed krajowym finałem sędziowie ogłoszą listę zakwalifikowanych do niego uczestników. Polski finał odbędzie się 15 kwietnia w poznańskim Koktajl Barze Wszyscy Święci. Podczas krajowych eliminacji zawodnicy będę proszeni o wykazanie się wiedzą na temat sherry oraz umiejętnościami venenciadora. Ale najważniejszym kryterium będzie jakość i oryginalności proponowanego koktajlu.

Etap 3.

Zwycięzca finału będzie reprezentował Polskę na światowym finale w Jerez de la Frontera w Andaluzji, gdzie spędzi tydzień na koszt organizatorów. Finały odbędą się od 6 do 8 maja 2024.

Warsztaty

Osoby, które zdecydują się na rejestrację w plebiscycie, zostaną zaproszone na warsztaty sherry w dniach:
Masterclass Wrocław -11 marca, start godz. 12:00
Masterclass Poznań – 11 marca, start godz. 16:00
Masterclass Warszawa – 12 marca, start godz. 13:00
Liczba miejsc jest ograniczona. Więcej informacji i rezerwacje: mschilling@gonzalezbyassuk.com.

Polacy w konkursie

Polacy brali udział w konkursie trzykrotnie. W roku 2021 Polskę reprezentował Maciej Mazur z TAG Bar z Krakowa, dotarł do półfinałów. Z uwagi na pandemię, konkurs odbywał się wtedy na Instagramie. W 2022 roku organizatorzy powrócili do normalnej formuły uczestnictwa, na miejscu. Tym razem, eliminacje krajowe wygrał Dawid Stoch „Bobik” z Baru Mercy Brown w Krakowie. W Hiszpanii zakwalifikował się do finałów i zajął 4. miejsce. W 2023 do Jerez pojechał Łukasz Chodacki z gdańskiego baru Flisak’76.

González Byass i sherry w Polsce

González Byass – organizator konkursu – to firma założona w 1835 r. Jej najbardziej rozpoznawalnym winem jest licząca sobie ponad 150 lat marka sherry – Tío Pepe. Sherry to rodzaj wina wzmacnianego, które od wieków cieszy się ogromną popularnością, a w dzisiejszych czasach króluje w barach całego świata. Moda na sherry dotarła też do Polski. Wyłącznym dystrybutorem wszystkich produktów González Byass w Polsce jest Dom Wina.
Sherry, skądinąd wino wymagające od konsumenta pewnego wyrobienia, umacnia się na polskim rynku dzięki barmanom – uważa Paweł Gąsiorek, Prezes Domu Wina. – Ci dobrze wykształceni i otwarci na świat młodzi ludzie, zachęcają swoich klientów do odkrywania nowych smaków. Wymyślając receptury koktajli, w pewnym sensie stali się krzewicielami wiedzy o kulturze winiarskiej i alkoholowej w Polsce. Na naszych oczach robią rewolucję, a Tio Pepe stało się jej sztandarem – mówi Paweł Gąsiorek.
Wszystkie aktualne informacje na temat Międzynarodowych Finałów Tío Pepe Challenge 2024 „Edycja Sherry Cask” znajdą się na oficjalnych kanałach konkursowych w mediach społecznościowych: Facebook (@TioPepe) i Instagram (@TioPepeWines).

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.