Ceniony producent rumów, Saint Lucia Distillers Group of Companies (SLD), został przejęty przez francuską Groupe Bernard Hayot (GBH), firmę, która ma destylarnie na Martynice, Trinidadzie i Tobago, Dominikanie, w RPA, Chinach, Maroku i Algierii. Ta rodzinna spółka zatrudnia obecnie 8500 osób, a poza destylarniami ma też własne plantacje trzciny cukrowej i sieć dystrybucji.
Podobnie jak Saint Lucia Distillers, Bernard Hayot specjalizuje się w rumach. Należą do niego tak znane marki z Martyniki jak: Rhum J.M i Rhum Clément. Produkują zarówno rumy z przefermentowanej trzciny cukrowej, jak i z melasy. Mają ogromne magazyny dojrzewania rumów w beczkach.
Przejmując destylarnię na Saint Lucia, Bernard Hayot zapowiada inwestycje w rozbudowę magazynów i zwiększenie liczby leżakujących rumów. Rozbudowane zostanie także visitors center. Destylarnia Habitation Clément na Martynice jest wielką atrakcją turystyczną wyspy, podobnie jak destylarnia rumu na Saint Lucia. Turystyka odgrywa ważną rolę w promowaniu marek.
Historia obecnego zakładu produkującego rum na Saint Lucia rozpoczęła się w 1931 roku. Produkowane tu trunki zdobyły dziesiątki prestiżowych nagród, uważane są za część dziedzictwa Karaibów. Produkowane tu marki to m.in.: Bounty Rum, Chairman’s Reserve, Admiral Rodney i 1931.