Bison Grass Vodka, trzykrotnie destylowana wódka z dodatkiem trawy żubrowej (turówki wonnej), której źdźbło tkwi w butelce. Na etykiecie żubr z Puszczy Białowieskiej. Tradycyjny polski produkt, znany na naszych ziemiach od XV wieku (choć podobne wódki produkowane są także w innych krajach, m.in. na: Litwie, Ukrainie, Rosji, Białorusi, w Czechach, Niemczech, nawet w USA). W smaku ostra i wyraźnie ziołowa, najlepiej smakuje z sokiem jabłkowym. W barwie blado słomkowa, moc – 40%. Przez lata produkowana w wielu Polmosach, obecnie sztandarowy produkt Polmosu Białystok, czyli CEDC (w pierwszej dekadzie XXI wieku pod marką Żubrówka zaczęto sprzedawać także sześciokrotnie destylowaną wódkę czystą i odniosła spory sukces), który ma wyłączne prawo do nazwy – także w języku angielskim. Sprzedawana także w wersjach ekskluzywnych, prezentowych, np. w tzw. „żubrankach” – otulona zapinanym na suwak futerkiem, sweterkiem itp., a także w strefach wolnocłowych w karafkach. Ta oryginalna białostocka Żubrówka produkowana jest według receptury z 1953 roku. Wielokrotnie nagradzana złotymi medalami na międzynarodowych festiwalach, jedna z wizytówek eksportowych Polski, można ją znaleźć w barach: Paryża, Londynu, Tokio czy Nowego Jorku. Jedna z pięciu najlepiej sprzedawanych wódek na świecie. W 2012 roku wprowadzono Żubrówkę Paloną, o zupełnie innym smaku, bardzo udaną wódkę leżakującą w dębinie, a w 2014 roku bardzo udaną Żubrówkę Złotą o aromacie cynamonu, jabłek, mięty, dębiny i trawy żubrowej. W Polsce poza Polmosem Białystok wódki na trawie żubrowej sprzedawane są m.in. jako: Tur Vodka, Wisent Vodka, Travka czy Żołądkowa Gorzka na trawie żubrowej.