obok Badela najbardziej znana, największa chorwacka firma produkująca mocne alkohole. Początki sięgają przełomu XVIII i XIX wieku, gorzelnię w dalmackim Zadarze założyli późniejsi twórcy potęgi włoskiego Luxardo, tu produkowany był słynny likier wiśniowy Maraschino. Pierwszą destylarnię otworzył w Zadarze w 1813 roku Joseph Sabalić, jednak Maraschino produkowano już wcześniej. W 1821 roku rozpoczął tu działalność Girolamo Luxardo. W nastepnych latach w Zadarze działały trzy firmy produkujące słynne Maraschino: Excelsior Girolamo Luxardo, Romano Vlahov i Fabrica Maraschino Francesco Drioli. Biznes rozwijał się do drugiej wojny światowej. W 1943 roku w wyniku bombardowań część zakładów uległa zniszczeniu, a w 1946 roku połączono trzy zakłady w jedną firmę Maraska i znacjonalizowano. Rodzina Luxardo przeniosła produkcję Maraschino do Włoch, ale likier nadal wytwarzany jest też pod tą samą nazwą w Chorwacji. Obecny zakład rozbudowano w 2006 roku, zatrudnia on 150 osób i jest spółką giełdową. Oddziały Maraski działają w kilku miastach Chorwacji, a także w: Serbii, Bośni i Hercegowicie, Słowenii oraz Czarnogórze. ma szeroki asortyment alkoholi. Prowadzą eksport do wielu krajów europejskich, a takżę na rynki: USA, Kanady, Chile, Argentyny, Japonii czy Australii. Szeroka oferta poza Maraschino obejmuje m.in. gorzkie likiery: Amaro Zara, Vlahovac i Pelinkovac, owocowe likiery: morelowy, wiśniowy, gruszkowy, orzechowy, brzoskwiniowy, miodowy i wiele innych, a także takie destylaty jak: wódka, śliwowica, travarica, gin, brandy, rum, rakija.
ska? 🙂