marka nowej, wprowadzonej w 2013 roku austriackiej wódki. W 1310 roku po raz pierwszy wzmiankowana była posiadłość Bauernhuberberg, gdzie wódka powstaje. Jest to przedsięwzięcie rodzinne, firme prowadzą Janine i Philipp Landerl. Wódka destylowana jest w małych kolumnach, z organicznej pszenicy, z dodatkiem źródlanej czystej wody. Podstawowa wersja 1310 Vodka Pure ma łagodny, słodkawy smak. Dostępne są takż ciekawe wersje smakowe: pigwowa 1310 Vodka Quince, różana 1310 Vodka Rose oraz, najlepsza moim zdaniem, melonowo-ogórkowa 1310 Vodka Cucumber-Melon. Choc produkowana od niedawna, już zdążyła zdobyc kilka medali na przeglądach alkoholi. Wszystkie wódki 1310 mają moc 40%.
Janine i Philipp Landerl
posiadłość Bauernhuberberg
cysterny do maceracji składników wódki 1310
degustuję wódki 1310 na targach Prowein w Dusseldorfie
[nggallery id=142]