o marce stało się głośno na całym świecie, kiedy w 2000 roku Jim Murray uznał 1792 Full Proof Kentucky Straight Bourbon za najlepszą whisky świata! Właścicielem marki jest firma Barton 1792, sam bourbon powstaje zaś w Buffalo Trace, w Kentucky, zakładzie należącym do grupy Sazerac. Data w nazwie odwołuje się do roku, w którym Kentucky zostało piętnastym stanem USA. Bourbon 1792 Small Batch Bourbon w klasycznej wersji 93,7 Proof (46,85%) powstał z wyselekcjonowanych beczek w różnym wieku, wprowadzony na rynek w 2008 roku (wcześniej na rynku był bourbon 1792 Ridgemont Reseve). Rozlewany do eleganckich karafek. Ciemna bursztynowa barwa wpadająca w mahoń. Aromat słodki, dość delikatny, kukurydziano-waniliowy, rozgotowana kukurydza, z nutą syropu gruszkowego i syropu z wiśni, delikatnymi zapachami żywicy, lakieru, mlecznej czekolady, orzechów laskowych, kawy. Sporo ziół, głównie rozmaryn. W ustach słodycz toffi, czekolady, nugatu, ale i surowego drewna. Dużo orzechów – laskowe w czekoladzie mlecznej, prażone migdały, fistaszki, orzechy włoskie. Nieco tytoniu, nieco wanilii oraz zioła – znów rozmaryn, dużo kukurydzy. Finisz szorstki, ziołowo-leśny (rozmaryn, kolendra, igliwie), cierpki tytoń, bardzo rozgrzewający, z nutą imbiru i ziemistości, a ze słodszych akcentów – suszone śliwki. Dostępne są także limitowane edycje: 1792 Sweet Wheat (w recepturze żyto zostało zastąpione pszenicą), 1792 Port Finish (ostatnie miesiące leżakował w beczkach po porto), czy wspomniany 1792 Full Proof. Polskim dystrybutorem jest M&P.
Powiązane artykuły
Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]