2. Whisky & Food Festival

W sobotę 3 czerwca spokojnym, sennym, czterdziestotysięcznym miasteczkiem Mikołów na Śląsku wstrząsnął potężny huk. To wystrzał z armaty tutejszego bractwa kurkowego otworzył II edycję Whisky & Food Festival, organizowanego przez Szymona i Michała z Simon Says Whisky.


Już na pierwszy rzut oka było widać, że festiwal będzie udany. Piękna pogoda, klimatyczna karczma Stodoła, a w niej wszyscy znani wystawcy whisky. Pasjonaci z zacnymi trunkami z Whisky Team, Stilnovisti z bogatą ofertą, siec sklepów M&P z super wypustami m.in. GlenDronacha, BenRiacha, Kilchomana, rozwijająca się Wolf Distillery z własnymi świetnymi edycjami, MV Polska z Bunnahabhain, Deanstonem, Ledaigiem. Nie zbrakło również Moet Hennessy z zawsze wspaniałą Glemorangie oraz premierą światową Ardbeg Kelpie, super rumy Dictador. Dalej Diageo, czyli znakomite destylaty z górnej półki, Best Whisky Market z butelkami od niezależnych bottlerów whisky, Glenfiddich z szeroką gamą swoich roczników, Jim Beam (Stock Polska) ze stanowiskiem reprezentującym takie szkockie destylarnie jak: Ardmore, Bowmore, Auchentoshen, Laphroig. Centrum Wina wystawiło Tomatina i Highland Queen. To gwarantowało ogromną rozmaitość i whisky z całego świata.
Jak przystało na motto festiwalu Whisky & Food: nie samą whisky żyje człowiek, więc nie zabrakło tutaj wspaniałego jedzenia serwowanego przez szefa kuchni z karczmy Stodoła oraz znakomitych wystawców z branży spożywczej: Ferdial, który reprezentowali rodowici Hiszpanie prezentujący własnoręcznie wyrabiane szynki, kiełbasy i sery. Eko Bio Organic Centrum z organicznymi serami i chlebami. Stanowisko Bourbon Bulleit na ten festiwal przegotowało ogromnego grilla, gdzie serwowane były regionalne krupnioki.
Na festiwalu gościło również LoGrono z winami z wielu zakątków świata. A gorący klimat pomagały schłodzić Browar Leśniczówka i Piwo Warownia. Podgrzewały natomiast cygara z La Casa del Habano Kraków i Premium Cigars.
Swoją wiedzę na temat złotego trunku mogliśmy poszerzyć na stanowisku stowarzyszenia Malt Whisky Club Poland lub na szerokiej gamie masterclass zarówno o whisky jak i o cygarach.
Nie zabrakło znanych i lubianych gości. Obecni byli również blogerzy: Agnieszka z Kiss Me Whisky, Michał z Mike & Malts, blogerzy z Whisky czy wiesz że.
Wszyscy goście bawili się świetnie w miłej i domowej atmosferze, co sprzyjało rozmowom o whisky, zaznajamianiu się z jej sekretami, poszerzaniu o niej wiedzy lub po prostu wspaniałym degustacjom. Rewelacyjne jedzenie pomagało w nawiązywaniu nowych znajomości lub zacieśnianiu starych.
Na festiwalu odbyła się też aukcja charytatywna licytacji butelek whisky, gdzie goście twardo podbijali stawki i uzbierała się znaczna sumka.
Nad wszystkim czuwał manager Paweł, wspaniała obsługa i ochrona oraz anioł festiwalu Patrycja.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.