portugalska mistela, nazywana często likierowym winem, choć w rzeczywistości jest to likier. Fermentacja winogron jest bardzo szybko przerywana, przy mocy ok. 1%, dodawany jest wówczas mocny alkohol, a następnie trunek poddawany jest procesowi długiego dojrzewania w beczkach. Zachowuje soczystość i świeżość soku winogronowego (truskawka, malina, porzeczka, wiśnia) i nuty charakterystyczne dla brandy – nuty miodowe, ziemiste, starego drewna oraz waniliny. Większość producentów wywodzi się z regionów: Bairrada, Alentejo czy Tejo. Najbardziej znany producent to Quinta da Alorna, którza oferuje pięcioletnie abafado, dostępne także w Polsce. Inni producenci to m.in.: Paulo Laureano Mouchão, Luís Pato, Quinta das Bágeiras. Moc alkoholu zwykle 16-18%.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail