likier koktajlowy z Prowansji, z Distilleries et Domaines de Provence. Firma specjalizuje się w ziołowych trunkach i ma własne uprawy piołunu. Stworzyli lekki likier o mocy 26%, ale zachowujący wszystkie cechy organoleptyczne ich mocnych absyntów. Mamy przyjemny zapach piołunu i anyżu, czuć też miętę, szałwię czy rumianek. W ustach delikatna słodycz, dominują nuty orzeźwiające – miętowo-anyżowe oraz goryczka piołunu. Finisz lekki, ziołowy, zostawia posmak skórek pomarańczy, ziół prowansalskich, mięty, jest w nim też sporo słodyczy. Coś dla osób, które lubią smak absyntu, ale trudno im zaakceptować wysoką moc alkoholu, przede wszystkim to likier dla pań. Najlepiej podawać na kostkach lodu. W Polsce w ofercie M&P.
Powiązane artykuły
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Degustacje, Degustujemy
degustacje
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Lektury
recenzje, wino
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
Wydarzenia
rynek
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Alkohole dnia
grappa
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Degustacje
degustacje, koniak, likier
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]