gorzelnia z Magdeburga, założona w 1924 roku, choc przez cztery pierwsze lata działała wyłącznie jako browar, dopiero w 1928 roku zaczęto produkować również spirytus. W czasie wojny zakład został częściowo zniszczony, potem, znacjonalizowany, ponownie przeszedł w prywatne w 1992 roku, wykupiony przez Fundację Nissenbauma (w Polsce jest ona właścicielem innej firmy produkującej wódki – Nisskosher). Najważniejszy produkt to Absinth 66, w tej rodzinie są też Absinth 80 i Absinth 85. Oferta ziołowych likierów to: Aechter-Brocken-Kräuter-Liqueur, Brockenblick, Festtagskräuter, Schwarzer Abt, Rübeländer Höhlentropfen, Magdeburger Halb&Halb, Boonekamp i Braumeisterschluck. Ponadto jest tu bogaty wybór likierów owocowych i miętowych. Z brandy zwracają uwagę zwłaszcza dwie – Smit Spiced 1666 i Alt Magdeburg. Zakład mieści się w zabytkowym budynku z początku XX wieku i jest dostępny dla zwiedzających.