także pod nazwą distillato di uva, most czy ùe, to włoska okowita robiona z całych winogron. Bardziej aromatyczna niż młoda brandy wypalana z wina, delikatniejsza niż grappa. Oferowana przez wielu producentów, m.in. Poli (jako distillato d’uva), Bepi Tosolini (jako most), Nonino (jako ùe – z lokalnego dialektu we Friuli), Brunello (jako uva e uva) i wielu innych. – Winogrona po dostarczeniu prze winogradników są oczyszczane z liści i łodyg, delikatnie prasowane i poddawane fermentacji – opowiada Jacopo Poli. – Niezależnie czy są to białe, czy czerwone winogrona, fermentowany moszcz jest cały czas w kontakcie ze skórkami winogron. Fermentacja odbywa się z udziałem wyselekcjonowanych drożdży, w stalowych tankach, jej temperatura jest pod stałą kontrolą. Proces ten trwa około osiem dni. Potem całość – razem z moszczem, skórkami – poddawana jest destylacji. W praktyce jest to w ok. 75% wino, w 25% przefermentowane pozostałości po tłoczeniu. Można zatem powiedzieć, że acquavite di uva w 75% przypomina niestarzoną brandy, a w 25% grappę. Trunek jest elegancki, o owocowych aromatach, udział wytłoczyn daje mu mocną strukturę, dzięki czemu nie wymaga starzenia w dębowych beczkach, jak brandy. Nadaje się do butelkowania po około roku odpoczynku w stalowych cysternach – tłumaczy Jacopo Poli.