25 listopada o godzinie 19.00 odbędzie się 108. spotkanie Akademii Wina w ramach Geografia Wina – Półwysep Iberyjski cz. II – Hiszpania/Rueda i Ribera del Duero. Zapraszamy na opowieść o winie, enoturystyce. Degustacje odbywają się w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.
Bento Verdejo Organico
100% verdejo pozyskiwane z certyfikowanych organicznych winnic i niższą zawartością siarczynów aniżeli w przypadku win konwencjonalnych. Również w przypadku Bento grona są zbierane nocą, aby zachować maksymalnie kwasowość i owocową świeżość. W barwie jasnosłomkowe, o przyjemnym zapachu melona miodowego, zielonych jabłek, skórek cytrusowych z nutami fenkułu. Na podniebieniu świeże, o dobrej strukturze i zrównoważonej kwasowości. Wyróżnia się posmakiem owoców sadu i cytrusów z lekko pestkową goryczką na finiszu. Podawać do oliwek, sushi, pieczonych białych ryb z salsą pomidorową, kurczaka po meksykańsku i młodych serów kozich bądź krowich.
PradoRey Origen
Kompozycja 95% tempranillo uzupełniona cabernet sauvignon (3%) oraz merlot (2%). Dojrzewało krótko (2 miesiące) w beczkach z dębu amerykańskiego i europejskiego, a także miesiąc w ceramicznej amforze. Ma ciemną, bardzo intensywnie purpurową barwę. Aromat to świeże nuty czerwonych i czarnych owoców jagodowych uzupełnionych wanilią i akcentem balsamicznym. W ustach bardzo ładna równowaga i miękka, przyjemna tanina. Obok dużej owocowości wyłapujemy intrygujący, pikantny akcent. Idealne do dojrzewających i marynowanych mięs, grzybów, pasztetów, pizzy i łagodnych serów.