Alkohole 2015 roku

Pod uwagę były brane wszystkie alkohole degustowane w 2015 roku, niezależnie od daty ich produkcji czy butelkowania, ceny, rodzaju czy dostępności na polskim rynku. Tradycyjnie serwis Spirits.com.pl uhonorował złotymi i srebrnymi medalami najlepsze alkohole w wybranych kategoriach, a także najlepsze książki na temat alkoholi. Nominacje do tytułu alkoholi roku otrzymały trunki, które były od stycznia do grudnia 2015 roku wyróżniane jako najciekawsze pozycje miesiąca, a także wszystkie inne alkohole, które w swoich kategoriach otrzymały maksymalną notę 5.

Trochę statystyki
Łącznie było to 2098 alkoholi z następujących krajów: Austria (30), Armenia (20), Australia (1), Belgia (4), Barbados (4), Bułgaria (8), Belize (1), Brazylia (8), Brytyjskie Wyspy Dziewicze (1), Białoruś (15), Kanada (6), Szwajcaria (3), Chiny (1), Sri Lanka (1), Kolumbia (8), Kostaryka (4), Kuba (7), Cypr (1), Czechy (22), Niemcy (60), Dania (5), Dominikana (11), Hiszpania (55), Ekwador (2), Estonia (44), Egipt (6), Francja (207), Finlandia (28), Wielka Brytania: Szkocja, Walia, Anglia, Irlandia Północna (405), Gwatemala (2), Gruzja (19), Grecja (6), Gwadelupa (2), Gujana (4), Chorwacja (1), Węgry (8), Włochy (169), Indie (56), Irlandia (19), Islandia (7), Japonia (13), Jamajka (8), Grenlandia (2), Kazachstan (1), Litwa (30), Łotwa (55), Malta (1), Malezja (1), Martynika (13), Mołdawia (17), Meksyk (44), Czarnogóra (4), Mauritius (2), Norwegia (35), Nikaragua (1), Holandia (20), Nowa Zelandia (1), Portugalia (3), Paragwaj (4), Peru (2), Polska (402), Portoryko (1), Rumunia (4), Korea Południowa (2), Chile (4), Reunion (1), Indonezja (1), Filipiny (1), Rosja (44), Szwecja (19), Słowacja (9), Słowenia (1), Tajlandia (4) Trynidad i Tobago (2), Ukraina (19), USA (60), Serbia (1), Wenezuela (1), RPA (4). Najliczniej reprezentowane kategorie to: likiery (473), whisky single malt (318), wódka czysta (210), wódka smakowa (144), marc i grappa (131), rum (109), gin (99), whisky blendowane (96), koniak (93), destylaty owocowe (84), brandy (77). Inne kategorie (m.in.: tequila, mezcal, armaniak, kalwados, bourbon) miały po mniej niż 50 próbek.
Jak oceniane były degustowane alkohole? Ocenę 0 otrzymały 24 próbki, ocenę 0,5 – 49, ocenę 1 – 67, ocenę 1,5 – 144, ocenę 2 – 166, ocenę 2,5 – 220, ocenę 3 – 300, ocenę 3,5 – 389, ocenę 4 – 469, ocenę 4,5 – 191, a najwyższą ocenę 5 – 79. Przeważały zatem trunki przyzwoite i dobre, co chyba jest pewnym wyznacznikiem światowych trendów do premiumizacji alkoholi, ale też poprawy technologii. Oczywiście najtańsze i najniższej jakości alkohole były w grupie degustowanej niedoreprezentowane, ale też obecnie większość z nich trafia do dyskontów, a nie do barów czy sklepów z alkoholami świata.

Alkohole miesiąca
Co miesiąc przez cały rok nagradzaliśmy Alkohole Miesiąca. Warto je przypomnieć. Zaczynając od stycznia były to: tequila Jose Cuervo Reserva de la Familia 2007 (Meksyk), whisky single malt Ardbeg 30YO Signatory 1967-1997 (Szkocja), koniak Croizet Single Vintage 1975 Grande Champagne (Francja), absynt Absinth King of Spirits Gold (Czechy), tequila Jose Cuervo Reserva de la Familia 2013 (Meksyk), grappa Marzadro Affina Ciliegio 2006 (Włochy), wódka Chase Marmalade (Anglia), whisky blendowana John Walker Private Collection 2014 (Szkocja), wódka Roberto Cavalli Rosemary (Włochy), whiskey amerykańska Jack Daniel’s Sinatra Century (USA), whisky single malt Sun Shine 20YO (Japonia).

Nominowane wódki czyste
Viche Snō (USA), Royal Dragon Elite (Rosja), Jewel Vodka (Bułgaria), Štefánik (Słowacja), Arbikie Potato Vodka (Szkocja), Black Cow Pure Milk Vodka (Anglia), Laplandia Eclipse Limited (Finlandia), Baltic Vodka (Polska), Pure Green (Szwecja), Chopin Blended (Polska), Zbożowa Naturalna (Polska), Tundra (Rosja), Russkaya Valuta Platinum (Rosja).

Nominowane wódki smakowe
Viche Pitia Caraway (Francja), Chase Marmalade (Anglia), Roberto Cavalli Rosemary (Włochy).

Nominowane new make/young spirit
Chopin Single Rye 2012 (Polska), Młody Ziemniak 2014 (Polska), Climax Moonshine (USA).

Nominowane okowity
Vedrenne de Poire Williams (Francja), Manufaktura Maurera 2014 Porzeczkowica Łącka z Czerwonej Porzeczki (Polska), Liebl Zigarenbrand vom Bockbier (Niemcy), Kleiner Silver Plum (Czechy), Pārcēlājs (Łotwa), Marzadro Acquavite di Pere Williams (Włochy), Somerset Cider Brandy 5YO (Anglia), Śliwowica Polska (Polska), Abrikon (Armenia).

Nominowane kalwadosy
Lemorton 1979 Calvados Vieux Domfrontais (Francja), Hors d’Age 20 ans AOC de la Cave Normande Guesdon Pere et Fils (Francja), Père François ACC Hors d’Age (Francja), Pierre Huet XO Hors d’Age Pays d’Auge (Francja), Du Père Laizé 20 ans (Francja).

Nominowane brandy
Jacoulot Fine Bourgogne (Francja), Pliska Recolte 1985 (Bułgaria), Pliska Recolte 1976 (Bułgaria), Pliska XO (Bułgaria), Valesius (Polska), Kvint XO Surprise 10YO (Mołdawia).

Nominowane marc/grappy
Colterenzio Grappa Pinot Nero (Włochy), Villa de Varda Grappa Teroldego Riserva (Włochy), Chacha Tiflisi Wine Cellar (Gruzja), Marzadro Grappa Affina Reserva Ciliegio 2004 (Włochy), Roner Grappa Gewurztraminer Riserva (Włochy), Grappa di Arneis di Pura Vinaccia Mario Montanaro (Włochy), Marzadro Affina Ciliegio 2006 (Włochy), Marzadro Grappa Stravecchia Le DiciOtto Lune Reserva Anniversario (Włochy), Nardini Aquavite di pura vinaccia riserva (Włochy), Marzadro Grappa Espressioni Moscato 2006 (Włochy), Via Roma Moscato Riserva (Włochy), Villa de Varda Invecchiata Müller-Thurgau (Włochy), Segnana Solera Selezione (Włochy), Cattier Vieux Marc de Champagne (Francja), Villa de Varda Grappa Gran Cuvee Riserva (Włochy), Marzadro Grappa Affina Reserva Acacia 2006, Marzadro Grappa Espressioni Bianca Marzemino & Moscato 2012, Marzadro Grappa Espressioni Moscato 2006.

Nominowane pisco
Alto del Carmen Pisco Reservado 40% (Chile), Gobernador (Chile).

Nominowane koniaki
Braastad XO Fine Champagne (Francja), Lheraud XO Charles VII (Francja), Croizet Single Vintage 1975 Grande Champagne (Francja), Sarl Blanleuil et Fils Cognac XO Grande Fine Champagne (Francja), Daniel Boujou Brut de Fut Royal Grande Champagne (Francja), Jean Pierre Leonard Cognac Grande Champagne (Francja), Delamain Cognac XO Christmas Grande Champagne (Francja), François Voyer Extra Grande Champagne (Francja), François Voyer Hors d’Age (Francja), Courvoisier Extra Fine Champagne (Francja), Martell Chanteloup Perspective (Francja), Fransac XO 50 ans Grande Champagne (Francja), Fransac Extra Old 70 ans (Francja), Bisquit Extra (Francja).

Nominowane armaniaki
Dartigalongue XO BAS Armagnac (Francja), Damblat Tenareze 60YO (Francja), Darroze 1962 Chateau de Gaube (Francja), Baron de Castelneau 1966 (Francja), Janneau XO (Francja).

Nominowane whisky blendowane
Cutty Sark Prohibition Edition (Szkocja), Canadian Club Small Batch Classic 12YO (Kanada), Lost Distillery Blended Malt Gerston Vintage (Szkocja), Smokin’ Duncan Taylor (Szkocja), Famouse Grouse Islay Cask (Szkocja), Royal Salute The Hundred Cask Selection (Szkocja), Hibiki Japanese Harmony (Japonia), John Walker Private Collection 2014 (Szkocja), Ballantine’s Christmas Reserve (Szkocja).

Nominowane whisky single malt
Glenfiddich Vintage Cask (Szkocja), Ardbeg 30YO Signatory 1967-1997 (Szkocja), Highland Park 30YO (Szkocja), Dalmore King Alexander III (Szkocja), Glenfiddich 26YO Excellence (Szkocja), Edradour Distillery 1996-2010 (Szkocja), Glenfarclas Family Casks 1954 (Szkocja), Caol Ila 30YO Cask Strength (Szkocja), Glenglassaugh 30YO (Szkocja), Sun Shine 20YO (Japonia), Highland Park Svein (Szkocja), SMWS 53-216 Caol Ila 1999 21YO (Szkocja), GlenDronach 31YO Grandear, Glenfarclas Family Casks 1973, Talisker 30YO, LittleMill 35YO, Kavalan Sherry PX CS.

Nominowane whisky single grain
Haig Club (Szkocja), Loch Lomond Single Grain (Szkocja).

Nominowane whiskey irlandzkie
Midleton Dair Ghaelach (Irlandia).

Nominowane whiskey amerykańskie
Jack Daniel’s 1981 Gold Medal (USA), Jack Daniel’s Holliday Select 2014 (USA), Jack Daniel’s Sinatra Century (USA), Masterson’s Straight Rye 10YO (USA), Jack Daniel’s No. 27 Gold (USA).

Nominowane bourbony
Jim Beam Finished in PX Sherry Casks (USA), Ezra Brooks 12YO (USA), 1792 Small Batch (USA).

Nominowane giny/jałowcówki
Laclie-Fréres Unfiltred Batch Distilled (Francja), Ish (Anglia), Geranium Dry Gin (Anglia), Luz Gin (Włochy), Gilt (Szkocja), Pickering’s (Anglia), Brighton Gin (Szkocja), Dutch Courage Old Tom’s Gin (Holandia), Bordiga Occitan Dry Gin (Włochy).

Nominowane akwawity
Gammel Opland Edel 5YO Madeirasaft (Norwegia), Skåne akvavit (Szwecja), Víti (Islandia), Aalborg Jule Akvavit 2012 (Dania), Simers Oslo Aquavit (Norwegia), Gilde Non Plus Ultra Aquavit 12YO (Norwegia).

Nominowane rumy
Ron Centenario 25YO (Costa Rica), Cartavio XO (Peru), Riviere du Mat Brut de Chais Rhum Traditionnel Vieux (Reunion), West Indies Cuba XO Rum (Kuba), Diplomatico/Botucal Vintage 2000 Sherry Cask (Wenezuela), Caroni 1997 Sherry Cask Finish (Trynidad i Tobago), Mezan XO (Jamajka), Mount Guy XO 30YO (Barbados).

Nominowane cachaçy
Thoquino 2 Ans (Brazylia).

Nominowane tequile
Jose Cuervo Reserva de la Familia 2007 (Meksyk), Tequila XQ Blanco (Meksyk), Jose Cuervo Reserva de la Familia 2013 (Meksyk), Los Tres Tonos Extra Añejo (Meksyk), Amatitlan Añejo (Meksyk).

Nominowane mezcale
Mezcal Nuestra Soledad Joven 2013 (Meksyk).

Nominowane arracki
Rockland Ceylon Arrack (Sri Lanka).

Nominowane absynty
Absinth King of Spirits Gold (Czechy), Grenoville 65 (Czechy), Żubrsinthe 3rd Edition (Francja), Un Emile (Francja).

Nominowane likiery
St. Hallvard Likor (Norwegia), Ałycza Staropolska 2008 (Polska), Izarra 54 (Francja), Wenneker Cooctail Jar Carrot (Holandia), Louis Felipe Licor de brandy (Hiszpania), Vana Tallinn Authentic liköör 50% (Estonia), Nalewka Imbirowa Longinus (Polska), Domaine de Canton (Francja), Dębowa Polska Gold Blackcurrant (Polska), Drambuie 15 (Szkocja), Nalewka Toruńska Aronia (Polska), Bevida Crema al Melone (Włochy), Riga Black Balsam Cream (Łotwa), Enosis (Grecja), Manoir d’Apreval Pommeau (Francja), Pineau des Charentes Chateau Beaulon 5YO (Francja), Longinus Nalewka wiśniowa (Polska), Longinus Nalewka malinowa (Polska), Vana Tallin Signatura (Estonia).

Nominowane książki
Jim Murray „Whisky Bible 2015” (Dram Good Books), „Malt Whisky Yearbook 2015” (MagDig Media), Nicholas Faith „Cognac” (Infinite Ideas Limited), Dorota Dias-Lewandowska „Historia kulturowa wina francuskiego w Polsce od połowy XVII do początku XIX wieku” (Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie), Jerzy Besala „Alkoholowe dzieje Polski – czasy Piastów i Rzeczypospolitej Szlacheckiej” (Zysk i S-ka), Mark Lawrence Schrad „Imperium wódki” (Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego), Yair Margalit „Technologia produkcji wina” (Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Ewa Wawro „Winnice w Polsce” (Multico), Charles MacLean „Whiskypedia: A Gazetteer of Scotch Whisky” (Birlinn), Mark H. Waymack, James F. Harris „The Book of Classic American Whiskeys” (Open Court), Chester Zoeller „Bourbon in Kentucky” (Butler Books), „Malt Whisky Yearbook 2016” (MagDig Media).
Alkohole roku:

spirit-gold
1. Jack Daniel’s Sinatra Century (USA, Brown-Forman)
Edycja specjalna z okazji stulecia urodzin Franka Sinatry, droga i bardzo luksusowa Tennessee whiskey. Wypalone beczki z białego amerykańskiego dębu zostały specjalnie wyżłobione by nadać whiskey bardziej dymnego charakteru. Frank byłby zachwycony, gdyby dożył tej edycji, wydanej z płytą i książeczką oraz specjalną spinką do krawata.

spirit-silver
2. Single Vintage 1975 Grande Champagne (Francja, Croizet)
Bardzo luksusowy, unikatowy koniak z Grande Champagne, butelka kosztuje ponad 1000 euro, ale radość z obcowania z tym trunkiem jest ogromna.

Wódki roku:

vodka-gold
1. Chopin Blended (Polska, Polmos Siedlce)
Destylowane ziemniaki i żyto. W nosie dominuje ziemniak i w ustach także. Wanilia, w ustach słodko, bataty, ale też ziemniak wyciągnięty z ogniska (skórka), nutki dymu, pieczenia.

vodka-silver
2. Potato Vodka (Szkocja, Arbikie)
Wódka z regionu Highland. Bardzo aromatyczna, nieco przypomina naszego Młodego Ziemniaka, w nosie: ziemia, wanilia, pieczone w ognisku ziemniaki. W ustach słodko, także pieczone ziemniaki, w finiszu nuta chrzanu.

Wódki smakowe roku:

flavoured vodka-gold

1. Chase Marmalade (Anglia, Chase)
To jedna z najlepszych wódek smakowych, w ustach marmolada pomarańczowa, w aromacie także, ale nie słodka, lecz gorzka, wytrawna. Doceniłem tu kunszt z jakim zestawiono ten trunek, ale też jego wyjątkowość.

flavoured vodka-silver
2. Viche Pitia Caraway (Francja, Maison de la Vodka)
Mocna, wydestylowana w alembikach szarentejskich, zdecydowanie czuć kminek, a jednocześnie w finiszu nieco pikantna, zupełnie pozbawiona słodyczy akwawitów.

New make/Young spirit:
Brak 1 nagrody

young spirit-silver
2. Chopin Single Rye 2012 (Polska, Polmos Siedlce)
Zaskakujący aromat – zakwasu chlebowego, ale też kiszonego selera. Dla porównania, wersja krajowa Siedlce Rye miała wyraźny aromat i smak chleba. Tu mamy w ustach bardzo wyrazisty smak – nadal kiszonka, przefermentowane ziarno, ale też nuty dymu i przyjemna słodycz w finiszu.
Okowita roku:

fruit spirit-gold
1. Porzeczkowica Łącka 2014 (Polska, Manufaktura Maurera)
W ustach czuć nie tylko owoce, ale też liście i pestki. Dorównuje innej znakomitej okowicie tego producenta – porzeczkowicy z czarnej porzeczki, czerwona jest jednak trudniejsza w destylacji.

fruit spirit-silver
2. Kleiner Silver Plum (Czechy, Kleiner)
Robiona z ręcznie zbieranych śliwek lokalnej odmiany kulatka. Proces starzenia odbywa się w glinianych dzbanach, dzięki czemu destylat nabiera gładkości, ale zachowuje przezroczystą barwę. Ma słodki smak i słodki aromat – powidła śliwkowe, rozpływa się w ustach. Nic z typowej dla śliwowicy szorstkości.

Kalwados roku:

calvados-gold
1. Lemorton 1979 Calvados Vieux Domfrontais (Francja, Lemorton)
W dużym stopniu zestawiony z gruszek. Bardzo ciemny kolor, prawie jak w likierach kawowych. Aromat szarlotki, pieczonych jabłek, likieru jabłkowego, głęboko schowana nuta sherry. Smak potężny i zupełnie inny niż aromat – cierpki, dużo skóry i tytoniu. A w finiszu wszystko to, co można odnaleźć w normandzkich sadach: jabłka gorzkie, kwaśne i słodkie oraz gruszki. Finisz zaś to Tawny Porto. W niezwykły sposób pokazuje potencjał niezbyt poważanego regionu Domfrontais.

calvados-silver
2. Du Père Laizé 20 ans (Francja, Spirit France)
Bardzo kompleksowy aromat: pieczone jabłka, śliwki, figi, miód, dębina. W ustach słodkie i cierpkie jabłka, dużo tanin, imbir, finisz słodki, jabłkowy, rozgrzewający.

Brandy roku:

brandy-gold
1. Jacoulot Fine Bourgogne (Francja, Jacoulot)
Aromat słodki, dojrzałych winogron, rodzynki i miód, w ustach słodycz, finisz to miód i dębina. Dwadzieścia lat w beczkach po burgundzkich winach. Destylowane w kolumnie wino z pinot noir.

brandy-silver
2. Pliska Recolte 1976 (Bułgaria, Vinex-Preslav)
Aromat bardziej intensywny niż w edycji 1985 i nie tak słodki, barwa ciemniejsza, bardziej mahoniowa. W aromacie czujemy: bakalie, wanilię, keksa, bardzo dojrzałe winogrona. Rozgrzewająca. W ustach cierpka, nie ma miodowej słodyczy edycji 1985. Pojawiają się natomiast nuty ziołowe – oregano i rozmaryn, a także ostrzejszy smak typowy dla rakiji winogronowej. Konsekwentnie bakalie, a w finiszu zdecydowanie włoski orzech.

Marc/grappa roku:

marc-grappa-gold
1. Affina Ciliegio 2006 (Włochy, Marzadro)
Osiem lat w beczkach zrobionych z drewna wiśniowego, destylowano szczepy winogron: Pinot Noir i Lagrein. Doskonała, niemalże deserowa – w nosie słodycz czekolady i likieru Grand Marnier. Czuć cytrusy, w ustach czekolada, w finiszu też czekolada. Zaskakująco słodki profil jak na grappę.

marc-grappa-silver
2. Grappa Stravecchia Le DiciOtto Lune Reserva Anniversario (Włochy, Marzadro)
Zrobiona z wytłoków z 5 szczepów trydenckich: Marzemino, Teroldego, Merlot, Moscato i Chardonnay. Spędziła najpierw osiemnaście miesięcy w małych beczkach z drewna dębowego, czereśniowego, jesionowego i akacjowego oraz dodatkowych osiemnaście miesięcy wyłącznie w beczkach z drewna czereśniowego. Słodka w aromacie i w ustach – dominują czekolada i czereśnie. Niezwykle wykwintna i delikatna.

Pisco roku:

pisco-gold
1. Gobernador (Chile, Miguel Torres)
Pisco z winnic Miguel Torres. Robione jest w połowie z winogron szczepu muscatel Alexandria, w połowie z muscatel rosé. Aromat bardzo delikatny i zaskakująco cytrusowy – skórka cytryny. Głębiej – róże, jaśmin, bugenwilla i hibiskus. Smak jest znakomity – kwiatowy, jak woda różana, z lekką nutką ziołową, jałowcową, a w finiszu: skórka cytryny, bergamotka i fiołki.

pisco-silver
2. Alto del Carmen Pisco Reservado (Chile, Capel)
Bardzo aromatyczne pisco wytwarzane z wytłoków winogron szczepów Muscat i Alexandria. Zachwyca rześki, kwiatowy, niemal różany smak tego pisco.

Akwawit roku:

aquavit-gold
1. Gammel Opland Edel 5YO Madeirasaft (Norwegia, Arcus)
Starzony w beczkach po maderze ma aromat ciasta drożdżowego i galaretki wiśniowej. W ustach bardzo dużo kminku.

aquavit-silver
2. Aalborg Jule Akvavit 2012 (Dania, Arcus)
Niby rześki, a jednocześnie dostojny. Wyraźnie czuć koper i kminek, ale też zioła – np. bazylię, no i słodką herbatę. Przyjemnie rozgrzewający.

Koniak roku:

cognac-gold
1. Croizet Single Vintage 1975 Grande Champagne (Francja, Croizet)
Unikatowa edycja z najlepszych zasobów piwnic Croizet, tylko 175 butelek. Choć winogrona są z Grande Champagne, to w ustach koniak jest zaskakująco słodki, delikatny, o aromacie niemal śliwkowym.

cognac-silver
2. François Voyer Hors d’Age (Francja, François Voyer)
Pięćdziesiąt lat w dębie, winogrona ugni blanc z upraw w Grande Champagne, beczki z dębu z Limousin. Część czasu spędził w piwnicach suchych, część w wilgotnych. W nosie piękny słodki zapach owoców – brzoskwinie, skórka pomarańczy, deserowe winogrona. W ustach bardzo dużo dębu, ponadto: orzechy włoskie, trochę tytoniu, ale też dużo owocowej słodyczy. Finisz bardzo długi, słodko-wytrawny.

Armaniak roku:

armagnac-gold
1. Darroze 1962 Chateau de Gaube (Francja, Darroze)
W 100% złożony jest z winogron szczepu baco, 52 lata spędził w czarnym gaskońskim dębie, zabutelkowany został w 2014 roku. W nosie i ustach bardzo dużo bakalii, rodzynki, morele, gorzka czekolada. Finisz potężny, dębowy.

armagnac-silver
2. Damblat Tenareze 60YO (Francja, Damblat)
Wypuszczono zaledwie 286 butelek, butelkowanie w 2012 roku. Aromat niezwykle delikatny – pigwa i czerwona porzeczka, w ustach tez porzeczka, słodzona herbata, w długim finiszu porzeczka i tytoń.

Whisky blendowana roku:

blended whisky-gold
1. John Walker Private Collection 2014 (Szkocja, Diageo)
Aromat delikatny, słodki, czekolada, ale też torf, smolistość, świeże owoce. Jest tu zarówno coś z Islay, jak i z Highland, i ze Speyside, całość ładnie wzajemnie się przenika, a łagodny grain spirit daje wrażenie lekkości. W ustach także delikatnie czuć torf, a również czuć i czekoladę, ale poza tym: pomarańcze curacao i mandarynki oraz miód. Finisz bardzo likierowy, wykwintny, posmak Grand Marnier Cordon Rouge. Trunek niezwykle elegancki, choć też zaskakująco prosty w porównaniu np. z edycjami John Walker & Sons Odyssey czy King George V.

blended whisky-silver
2. Hibiki Japanese Harmony (Japonia, Beam Suntory)
Najważniejsza mieszana marka Suntory, teraz butelkowana bez określenia wieku, ale zastąpiła edycję 17YO. Jest mieszanką przynajmniej dziesięciu destylatów, pochodzących z destylarni należących do Suntory (Yamazaki, Hakushu i Chita), leżakujących w pięciu różnych rodzajach beczek. Aromat słodki, uwodzący – czekolada i toffi, pomarańcze. W ustach konsekwentnie słodko, do pomarańczy można dodać brzoskwinie. Pozostaje w ustach długo słodki, czekoladowo-owocowy smak.

Whisky single malt roku:

single malt whisky-gold
1. Ardbeg 30YO Signatory 1967-1997 (Szkocja, Signatory)
Bardzo gęsta, wyjątkowo ciemna niczym likier kawowy. Aromat słodki i delikatny, torf bardzo schowany, absolutne cudo. W ustach słodka, likierowa, nieco gencjany, dębu, w finiszu mandarynki. Butelka tej znakomitości kosztuje 1500 euro.

single malt whisky-silver
2. Glenfarclas Family Casks 1954 (Szkocja, Glenfarclas)
Wypuszczono tylko 480 butelek, czwarty raz napełniona beczka po sherry. Barwa miodowa. Aromat ziołowy, ale też bardzo dębowy. Smak ziołowy, z nutą miodową, ale też grzanka, gruszka. W finiszu – piołun.

Whisky single grain:
Brak 1 nagrody

single grain whisky-silver
2. Haig Club (Szkocja, Diageo)
Reklamowana przez Beckhama, sprzedawana w niebieskich matowych butelkach przypominających perfumy. Bardzo delikatna, bardzo zbożowa, z aromatem wanilii.

Whiskey irlandzka roku:
Brak 1 nagrody

irish whiskey-silver
2. Midleton Dair Ghaelach (Irlandia, Pernod Ricard)
Klasyczna Single Pot Still Irish, ale leżakowana m.in. w dębie irlandzkim, bardzo trudnym w uprawie i ciężko się z niego robi beczki. Tu mamy beczkę z jednego dębu, z którego powstają 3-4 beczki. Wcześniej leżakowała w beczce po bourbonie. Aromat – wiśnie w likierze, trochę dymu, gruszki w zalewie syropowej, wiśnie, lukier, ale i nieco politury. W ustach potężna, bardzo rozgrzewająca, delikatnie ziołowa (gałązka rozmarynu), ale też wiśnie w czekoladzie i czarny bez. Finisz długi, słodko-wytrawny, sam koniec to likier wiśniowy oraz drewno.

Whiskey amerykańska roku:

american whiskey-gold
1. Jack Daniel’s Sinatra Century (USA, Brown-Forman)
Smak bardzo typowy dla Jacka, a jednocześnie bardziej kompleksowy, głęboki. Dużo wanilii, syrop klonowy, toffi, rurki z kremem w nosie, odrobina dymu, dalej bekon, pieczone jabłko, kandyzowana pomarańcza. W ustach: banan, ananas, kokos, mango, oczywiście syrop klonowy, nawet naleśniki z syropem, poza tym: skóra, popiół cygara. W finiszu, bardzo długim – ciasteczko maślane, pencakes oraz smażony banan, a na samym końcu – herbata, dziurawiec, koper i piołun. Gładka, delikatna, nie czuć mocy alkoholu.

american whiskey-silver
2. Jack Daniel’s No. 27 Gold (USA, Brown-Forman)
Limitowana edycja dla sklepów wolnocłowych. Dodatkowo starzony w beczkach z drzewa klonowego oraz dwukrotnie filtrowany przez węgiel klonowca. Aromat niezwykle delikatny, słodki, wanilia, kukurydza, syrop klonowy, lakier do paznokci, wiśnie. W ustach również delikatny, z nutką dymną i dużo wiśni, szczególnie w finiszu, który jest kukurydziano-wiśniowy, bardzo długi. Średnio rozgrzewający. W ustach także syrop klonowy, toffi i mleczna czekolada. Smak w ustach pozostaje przyjemny, konsekwentnie słodki.

Bourbon roku:
Brak 1 nagrody

bourbon-silver
2. Jim Beam Finished in PX Sherry Casks (USA, Beam Suntory)
Pięknie opakowane, luksusowe i bardzo drogie wydanie. W nosie mieszanka słodyczy miodu i wytrawnego wina. W ustach wytrawna, ani wanilii, ani kukurydzy, ciężka, nuty tytoniowe. Bourbon do cygar. Finisz wytrawny i bardzo długi.

Gin/jałowcówka roku:

gin-jenever-gold
1. Unfiltred Batch Distilled (Francja, Laclie-Fréres)
Powolna destylacja w koniakowych alembikach. Styl holenderski, w ustach dużo ziarna, dużo słodu oraz igliwie.

gin-jenever-silver
2. Dutch Courage Old Tom’s Gin (Holandia, Zuidam)
Gin holenderski, ale w starym stylu angielskim. Destylowany w miedzianych alembikach, z dodatkiem dziesięciu składników: jagód jałowca, czarnego bzu, korzenia irysa włoskiego, marokańskiej kolendry, arcydzięgla, słodkich pomarańczy, świeżych cytryn hiszpańskich, indyjskich lukrecji, całych ziaren wanilii z Madagaskaru i jeszcze jednego tajnego składnika. Starzony w beczkach z amerykańskiego dębu.

Rum roku:

rum-gold
1. Ron Centenario 25YO (Costa Rica, CISA Centenario International)
Typowy styl hiszpański. Starzony systemem solera, bardzo słodki – czekolada, cola, karmel, egzotyczne owoce jak mango czy lichi.

rum-silver
2. Vintage 2000 Sherry Cask (Wenezuela, Diplomatico/Botucal)
W nosie czarna czekolada, wanilia i karmel. W ustach pianka czekoladowa i napoleonka. Dostojny, delikatny, konsekwentny, znakomity rum.

Cachaça roku:
Brak 1 nagrody

cachaca-silver
2. Thoquino 2 Ans (Brazylia, Indústrias de Bebid Joaquim Thomás de Aquino Filho)
Bardzo tropikalna, słodka, owocowa, w aromacie waniliny beczki oraz banan, banan też w ustach i w finiszu, do tego dochodzą mango i mirabelki. Szkoda do drinków.

Tequila roku:

tequila-gold
1. Jose Cuervo Reserva de la Familia 2007 (Meksyk, Proximo Spirits)
Aromat skóry miesza się z waniliową słodyczą. W nosie odnajdziemy też: cedr, żywicę, drewno hebanowe, polne kwiaty. Smak wykwintny, nieco miodowy, odrobinę różany, bardzo łagodny.

tequila-silver
2. Jose Cuervo Reserva de la Familia 2013 (Meksyk, Proximo Spirits)
W aromacie dużo amerykańskiego dębu – bardziej przypomina bourbona niż tequilę, w ustach: miód, czekolada, toffi, słodka kukurydza, w finiszu ziemistość.

Mezcal roku:
Brak 1 nagrody

mezcal-silver
2. Mezcal Nuestra Soledad Joven 2013 (Meksyk, Casa Cortes)
O ziemistym aromacie, z wyraźną nuta przefermentowanej agawy, w ustach dochodzi smak przefermentowanego miodu, w finiszu lakier i pasta do butów, ale raczej to nie wada destylacji, lecz zamysł producenta – trunek jest wyrazisty, bardzo rozgrzewający.

Arrack roku:

arrack-gold
1. Rockland Ceylon Arrack (Sri Lanka, Rockland)
Destylowany z przefermentowanego mleczka kwiatu palmy kokosowej, starzony w beczkach wykonanych z drzewa Halmilla. Słodki, w nosie: nuty fermentacji i banana, wanilia, w ustach: dojrzałe tropikalne owoce, trochę czerwonego grejpfruta. Finisz długi, początkowo słodko-wytrawny, w końcówce bananowy.
Brak 2 nagrody

Absynt roku:

absinthe-gold
1. Absinth King of Spirits Gold (Czechy, L’OR Special Drinks)
Produkowany technologią maceracji 16 ziół, w szczególności piołunu. W wersji klasycznej ma tylko 10 mg tujonu na litr, ale w wersji Gold czterokrotnie przekracza obowiązujące w większości krajów normy i ma 100 mg/l. Jest intensywnie ziołowy, wyraźnie czuć piołun. Lekko podgrzany aż zatyka. Tak jak inne macerowane absynty powinien być podawany ciepły, z odrobiną skarmelizowanego cukru. W ustach zioła i słodycz.

absinthe_silver
2. Grenoville 65 (Czechy, Žufánek)
Czesi wyrastają na potęgę w absyntach. Tu wyraźnie czuć zioła, przede wszystkim piołun, także zioła aromatyczne, jak tymianek, ale i dużo przyjemnej słodyczy.

Likier roku:

liqueur-gold
1. Izarra 54 (Francja, Rémy Cointreau)
O cudownym aromacie ziół: tymianku, anyżu, cynamonu, kopru, kminku, kolendry, anżeliki. Kolejna odsłona tego najbardziej tradycyjnego, najlepszego Baskijskiego likieru.

liqueur-silver
2. Vana Tallin Signatura (Estonia, Liviko)
W tej wersji alkoholem bazowym jest nie tylko rum, bo także koniak. Aromat bardzo pomarańczowy, czuć też m.in.: wanilię, cynamon, skórkę cytryny. Oleisty, słodki, rozgrzewający.

Książka roku:

book-gold
1. Charles MacLean „Whiskypedia: A Gazetteer of Scotch Whisky” (Birlinn)
MacLean to nie tylko wybitny znawca szkockiej whisky, ale też niezrównany jej popularyzator. Pokłon nie tylko dla erudycji, ale także dla lekkiego pióra. W tej książce jest wszystko, co powinniśmy wiedzieć o szkockiej.

book-silver
2. Jerzy Besala „Alkoholowe dzieje Polski – czasy Piastów i Rzeczypospolitej Szlacheckiej” (Zysk i S-ka)
Napisana ze swadą, łączy dokumenty historyczne z odautorskim komentarzem, nieco ironicznym, nie pozbawionym humoru. Besala opowiada, co i jak pito, jak zmieniały się trunki i obyczaje. To pierwsza taka publikacja.

 

1 komentarz do “Alkohole 2015 roku”

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.