Jako nominacje do tytułu najlepszych alkoholi roku brane były pod uwagę wszystkie alkohole degustowane przeze mnie w 2017 roku, niezależnie od daty ich produkcji czy butelkowania, ceny, rodzaju czy dostępności na polskim rynku. Tradycyjnie serwis Spirits.com.pl uhonorował złotymi i srebrnymi medalami najlepsze alkohole w wybranych kategoriach, a także najlepsze książki na temat alkoholi. Nominacje do tytułu alkoholi roku otrzymały trunki, które były od stycznia do grudnia 2017 roku wyróżniane jako najciekawsze pozycje miesiąca, a także wszystkie inne alkohole, które w swoich kategoriach otrzymały maksymalną notę pięciu gwiazdek, czyli powyżej 95/100 punktów.

Trochę statystyki
Łącznie było to 1927 alkoholi z następujących krajów: Antigua i Barbuda (1), Armenia (7), Austria (18), Australia (1), Barbados (10), Belgia (48), Bułgaria (8), Brazylia (7), Białoruś (3), Kanada (6), Szwajcaria (9), Chile (2), Chiny (3), Kolumbia (4), Kostaryka (4), Kuba (5), Cypr (3), Czechy (46), Niemcy (62), Dania (11), Dominikana (12), Hiszpania (42), Finlandia (5), Francja (152), Wielka Brytania: Szkocja, Walia, Anglia, Irlandia Północna (313), Gruzja (60), Gwadelupa (20), Grecja (36), Gujana (3), Chorwacja (8), Haiti (1), Włochy (240), Indonezja (2), Izrael (1), Irlandia (107), Indie (8), Islandia (19), Jamajka (17), Japonia (33), Kenia (3), Kambodża (2), Litwa (4), Luksemburg (2), Łotwa (2), Mołdawia (2), Martynika (32), Malta (1), Mauritius (15), Meksyk (22), Nikaragua (3), Holandia (26), Nowa Zelandia (2), Panama (8), Peru (1), Filipiny (1), Polska (315), Portoryko (2), Portugalia (11), Rosja (18), Szwecja (11), Słowenia (1), Słowacja (27), Salwador (2), Tajlandia (1) Trynidad i Tobago (5), Tajwan (4), Tanzania (1), Ukraina (9), Uganda (2), USA (42), Wyspy Dziewicze (3), Serbia (8).
Najliczniej reprezentowane kategorie to: likiery (397), whisky single malt (257), rum (186), marc i grappy (170), giny (152), wódki smakowe (129), wódki czyste (115), destylaty owocowe (105), whisky blendowane (87), brandy (51). Inne kategorie (m.in.: tequile, mezcale, koniaki, armaniaki, kalwadosy czy bourbony) miały po mniej niż 50 próbek.
Jak oceniane były degustowane alkohole? Ocenę 0 otrzymało 16 próbek, ocenę 0,5 – 35, ocenę 1 –76, ocenę 1,5 – 145, ocenę 2 – 220, ocenę 2,5 – 222, ocenę 3 – 353, ocenę 3,5 – 336, ocenę 4 – 425, ocenę 4,5 – 246, a najwyższą ocenę 5 – 95. Przeważały zatem trunki przyzwoite i dobre, co chyba jest pewnym wyznacznikiem światowych trendów do premiumizacji alkoholi, ale też poprawy technologii. Oczywiście najtańsze i najniższej jakości alkohole były w grupie degustowanej niedoreprezentowane, ale też obecnie większość z nich trafia do dyskontów, a nie do barów czy sklepów z alkoholami świata. W porównaniu z 2015 rokiem nieznacznie spadła liczba alkoholi najgorszych, w przedziale 0-0,5 punktu, zdecydowanie zaś wzrosła najlepszych, w przedziale 4,5-5 punktu.

Porównanie łącznych ocen alkoholi za okres 2015-2017

Ocena 2015 2016 2017
0 24 21 16
0,5 49 45 35
1 67 76 81
1,5 144 145 123
2 166 220 162
2,5 220 222 184
3 300 353 279
3,5 389 336 324
4 469 425 439
4,5 191 246 187
5 79 95 97
Łącznie 2098 2184 1927

Alkohole miesiąca
Co miesiąc przez cały rok nagradzaliśmy Alkohole Miesiąca. Warto je przypomnieć. Zaczynając od stycznia były to: cachaça Yaguara Blue (Brazylia), wódka Dwór Sieraków Palona (Polska), koniak Pierre De Segonzac Ancestrale (Francja), mistela Pineau des Charentes Soleil d’Oleron Rose Excellence (Francja), wódka Spitzbeg 2009 (Polska), grappa Bepi Tosolini Barrique Ex-Sherry 2001 (Włochy), wódka Okowita Krakowski Kredens (Polska), wódka smakowa Bimber Blackcurrant (Wielka Brytania), wódka Starka 35YO First Edition (Polska), single malt Tomatin 36YO (Szkocja), tequila Patron Gran Piedra (Meksyk) i brandy Sarajishvili Trilogy (Gruzja).

Nominowane wódki czyste
Koniks’s Tail (Polska), Copernicus Platinium (Polska), Longinus (Polska), Zernoff Na Moloke (Mołdawia), Bimber English Barley Vodka (Wielka Brytania), Purim (Polska), Nikka Coffey Vodka (Japonia), Taiga Shtof (Rosja), Source (Francja).

Nominowane wódki smakowe
Dwór Sieraków Palona (Polska), Opium Platinum Flavoured (Polska), Polugar Nocnych Straży (Rosja/Polska), Beluga Hunting Berry (Rosja), Żytniówka Chlebowa (Polska), Bimber Blackcurrant Vodka (Wielka Brytania), Eimir Vodka (Islandia), Pravda Espresso (Polska), Uluvką Watermelon & Pepper (Polska), Beluga Hunting Herbal (Rosja).

Nominowane wódki starzone
Starka 30YO (Polska), Spitzberg 2009 (Polska), Starka 35YO First Edition (Polska), Okowita Krakowski Kredens (Polska), Chopin Vintage (Polska), Starka 25YO First Edition (Polska).

Nominowane new make/young spirit
Blacks of Kinsale Poitin (Irlandia), Buffalo Trace White Dog Rye Mash (USA), Glendalough Poitin (Irlandia), Młody Ziemniak 2016 Arielle (Polska).

Nominowane okowity
Tsinandali Plum (Gruzja), Reisetbauer Karotte (Austria), R. Jelinek Pálenka z planých trnek (Czechy), Manufaktura Maurera 2016 Porzeczkowica z Czarnej Porzeczki (Polska), Viljamovka Pec Branko 2015 (Słowenia), Slivovica z dubového sudu Žufánek (Czechy), Fruit BrandyZ Raspberry (Serbia), Reisetbauer Williams (Austria), Reisetbauer Zwetschke (Austria), Hausbrennerei Baumgartner Barlauchgeist (Niemcy), G Miclo Ceur De Chauffe Poire Williams (Francja), Gélas Eau de Vie De Prune L’Occitane (Francja), Korlat Medica s Propolisom (Chorwacja).

Nominowane kalwadosy
Coquerel Calvados ACC Marquis De La Pomme 1973 (Francja), Roger Groult Calvados Pays d’Auge Reserve (Francja), Lecompte Berrys Calvados Pays d’Auge (Francja).

Nominowane brandy
Bruno Pilzer Historiae Portegnac Brandy 11 Anni (Włochy), Dugladze 14YO (Gruzja), Monte Sabotino Brandy 30 Anni Selezione Gran Riserva (Włochy), Lepanto PX Gran Reserva (Hiszpania), Luis Felipe (Hiszpania), Sarajishvili Trilogy (Gruzja).

Nominowane marc/grappy
Berta Bric del Gaian 2008 (Włochy), Chacha Schuchmann Gold (Gruzja), Monte Sabotino Grappa 30 Anni Selezione Gran Riserva (Włochy), Rossi d’Angera Amandola Grappa di Moscato d’Asti (Włochy), Bepi Tosolini Acquavite d’Uva Barolo Barrique (Włochy), Bepi Tosolini Barrique Ex-Sherry 2001 (Włochy), Via Roma Barolo (Włochy), Grappa Più Terresan (Włochy), Cavalin Grappa Barrique Amarone (Włochy), Marzadro Grappa Espressioni Futura Merlot & Cabernet 2010 (Włochy), Canto Alla Moraia Grappa Biologica (Włochy), Rossi d’Angera Altana del Borgo 1998 (Włochy), Zanin Cavallina Bianca 25 Anni (Włochy), Riravo Chacha rkatsiteli i muskatu (Gruzja), Chacha Schuchmann Silver (Gruzja), Tsipouro Tsilili 2016 (Grecja), Capovilla Pinot Noir 2009 (Włochy), Alto Grado Capovilla – Velier 2006 (Włochy), Villa Laviosa Müller Thurgau Grappa (Włochy), Zanin Grappa Amarone Riserva 2008.

Nominowane pisco
Alto del Carmen Envejecido (Chile), Horcon Quemado 35 (Chile).

Nominowane koniaki
Ragnaud Sabourin 1988 Vintage 12 Ans (Francja), Pierre De Segonzac Ancestrale (Francja), Delpech Fougerat XO (Francja), Leyrat Glory Extra (Francja), Lheraud Grande Champagne 1969 (Francja), Guerbe Cognac XO Gold (Francja), Pierre De Segonzac Extra (Francja).

Nominowane armaniaki
L’Encantada Bas Armagnac 20 Ans (Francja), Veuve Goudoulin Bas Armagnac Brut De Fût 1973 (Francja), Chateau Les Remparts Hors d’Age (Francja), Armagnac Cassaigne Tres Vieille Reserve 12 Ans (Francja), Tariquet 15 Ans (Francja).

Nominowane whisky blendowane
Chivas Ultis (Szkocja), Montana Pure Malt Whiskey (USA), Togouchi 15YO (Japonia), Catto’s 25YO (Szkocja), Nikka Pure Malt 21YO, Johnnie Walker Select Rye Cask Finish 10YO (Szkocja), Chivas Regal Mizunara (Szkocja).

Nominowane whisky single malt
GlenDronach 1990 26YO Cask#2973 PX Sherry Puncheon (Szkocja), Linkwood 37YO (Szkocja), Inchmurrin M&P 2017 SC (Szkocja), Auchroisk 1994 21YO SC Andrew Laing (Szkocja), Glenfiddich 14YO Bourbon Barrel Reserve (Szkocja), Springbank 1999 Whiskies of Scotland (Szkocja), Tomintoul Duncan Taylor Tantalus 1969 45YO (Szkocja), Tomatin 36YO (Szkocja), AnCnoc 24YO (Szkocja), Glen Moray Duncan Taylor 1989 25YO (Szkocja), Glen Grant Duncan Taylor Tantalus 1970 43YO (Szkocja).

Nominowane whisky single grain
Cambus 40YO (Szkocja), Port Dundas 1999 Brandy Cask Finish Cooper’s Choice (Szkocja), Garnheath 42YO That Boutique-y Whisky Company (Szkocja), Single Grain Whisky-Fässle 52YO 1964 (Szkocja), Carsebridge 52YO 1964 Lucullan (Szkocja), Crown Royal Northern Harvest Rye (Kanada), Amrut Rye (Indie), Invergordon 42YO That Boutique-Y Whisky Company (Szkocja), Invergordon 40YO CS Douglas Laing.

Nominowane whiskey irlandzkie
Tullamore Dew 15YO Trilogy (Irlandia), Midleton Very Rare 2016 (Irlandia), Teeling Revival 14YO Pineau des Charentes (Irlandia), Teeling Revival 15YO Muscat (Irlandia).

Nominowane whiskey amerykańskie
Whistle Pig Farmstock 86Proof (USA), Jack Daniel’s Old No. 7 Inaugural Decanter (USA).

Nominowane bourbony
Elijah Craig 21YO Single Barrel (USA), Jefferson’s Groth Reserve Cask Finish (USA), Blanton’s M&P 2017 (USA).

Nominowane giny/jałowcówki
Nautilus (Portugalia), Master’s Dry Gin (Niemcy), Tenu (Finlandia), Wenneker Korenwijn (Holandia), Gillemore (Belgia), Massy’s Genever ZOG (Belgia), Meyer’s M2 Gin (Belgia), Brecon Botanicals Special Edition (Walia), Mac Guffin (Włochy), Massy’s Zeer Oude Graanjenever (Belgia), Chilgrove Dry Gin (Wielka Brytania), Warner Edwards Rhubarb Gin (Wielka Brytania), Žufánek Le Gin Occulte (Czechy), Gintleman (Hiszpania), Blue Bottle Dry Gin (Wielka Brytania), Chrobry Królewski Skarbiec Jałowcówka (Polska), Le Gin Calvados Cask Finish Small Batch 2017 (Francja), Rabbit Island (Irlandia), Blacks of Kinsale Gin (Irlandia).

Nominowane akwawity
Brennivin Organic 64o Reykjavik Distillery (Islandia).

Nominowane rumy
Helena Fuente 15YO (Nikaragua), Centenario Ron Real Select Cask Reserve (Kostaryka), William Hinton Rum (Portugalia), Arturo Makasare Trinidad 1997-2016 Full Proof (Trynidad i Tobago/Belgia), Zacapa Reserva 2015 (Gwatemala), Dictador 1978 (Kolumbia), Dictador 1982 (Kolumbia), Ron Esclavo XO (Dominikana), Bacardi Gran Reserva Limitada 2015 (USA), Rhum Clement Canne Bleue 2014 (Martynika).

Nominowane cachaçe
Yaguara Blue (Brazylia), Santo Grau Itirapuã (Brazylia), Santo Grau Coronel Xavier Chaves (Brazylia).

Nominowane tequile
Clase Azul Tequila Plata (Meksyk), Aguila Reposado (Meksyk), Patron Gran Piedra (Meksyk).

Nominowane mezcale
Marca Negra Mezcal Tobala (Meksyk).

Nominowane shōchū/baijiu
Amabuki Shoryu Drops of Devil Cave (Japonia), Chu Yeh Ching Chiew (Chiny), Shui Jing Fang Wellbay (Chiny).

Nominowane absynty
Copernicus Absynt (Polska), Paul Devoille Absinthe Du Centenare (Francja), Žufánek Absinthe St. Antoine (Czechy), Apsinthion Grande de Luxe (Polska), Žufánek Justifiee & Ancienne (Czechy), Libertine Aux Plantes d’Absinthe Originale (Francja).

Nominowane likiery
Cardenal Mendoza Angelus Liquor (Hiszpania), Copernicus Kawa Biała (Polska), Antique Pelinkovac (Chorwacja), Pineau des Charentes Soleil d’Oleron Rose Excellence (Francja), Miodula Prezydencka 2017 (Polska), Chopin Czekoladowy Korzenny E.Wedel (Polska), Sen Limited Edition Malina (Polska), Tarniówka Gen. Józefa Bema (Polska), Honey Magic (Polska), Telimena Wiśniowa na Miodzie (Polska), Amaro di Angostura (Trynidad i Tobago), El Cabasset (Hiszpania), Wild Turkey Liquor with Honey (USA), A.Karoni Ouzo (Grecja), Dębowa Likier Czekoladowy Gęsty (Polska), Vassilakis Koumkouat (Grecja), Pineau des Charentes Delpech Fougerat Rose (Francja), Brodo di Giuggiole Classico (Włochy), 30 & 40 Aperitif De Normandie (Francja), Klar Ratafia (Polska), Krakowski Kredens Krem Jajeczny Staropolski (Polska).

Nominowane książki
Jim Murray „Whisky Bible 2017” (Dram Good Books), Mark Lawrence Schrad „Imperium wódki. Pijana polityka od Lenina do Putina” (Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego), Peter Mulryan „The Whiskeys of Ireland” (The O’Brien Press), Fionnán O’Connor „A Glass Apart Irish Single Pot Still Whiskey” (The Images Publishing Group), „The Italian Wine Guide” (Touring Club of Italy), Lesley Jacobs Solmonson „Gin. A Global History” (Reaktion Books), Ian Buxton „101 Gins To Try Before You Die” (Birlinn), Ewa Winnicka „Nowy Jork zbuntowany – miasto w czasach prohibicji, jazzu i gangsterów” (PWN), „Malt Whisky Yearbook 2018” (MagDig Media), Richard Barnett „The Book of Gin” (Grove Press), Jim Murray „Whisky Bible 2018” (Dram Good Books).

Alkohole roku

1. Pierre De Segonzac Ancestrale (Francja, Pierre De Segonzac)
Wspaniały koniak z małej destylarni Pablo Ferranda. To Pierre de Segonzac Ancestrale (40%), kupaż alkoholi, które mają 70-75 lat z beczek z dębu Limousin, z winogron ugni blanc, z regionu Grande Champagne. Rocznie sprzedawanych jest 200-250 butelek w cenie 350 euro za butelkę.

2. Sarajishvili Trilogy (Gruzja, Sarajishvili)
Brandy, która leżakowała przez co najmniej 65 lat (są tu też destylaty z XIX wieku) w beczkach z kaukaskiego i francuskiego dębu. Zestawiona z odmian winogron wybranych z trzech różnych mikro stref Gruzji, charakteryzujących się szczególnymi warunkami klimatycznymi, są to winogrona: tsitska z Imereti, chinuri z Kartli i rkatsiteli z Kachetii. Rozlano tylko tysiąc butelek, cena jednej to ok. 3100 euro.
Wódki roku

1. Konik’s Tail (Polska, Konik’s Tail)
Powstaje z mieszanki zbóż – żyto Dankowskie Złote, pszenica ozima i orkisz. Aromat kwiatowy, perfumowo-pudrowy. W smaku niebywale delikatna, jak mleko, ale też odrobina majeranku i koperku. Recepturę opracowali Pleurat Shabani i Bernadeta Ejsmont, a marka należy do firmy Konik’s Tail z Londynu.

2. Nikka Coffey Vodka (Japonia, Nikka)
Aromat słodki i egzotyczny – kokos, grapefruit. W ustach delikatnie dymna, nuty karmelowe, skórka chleba, placek kukurydziany.

Wódki starzone roku

1. Starka 35YO First Edition (Szczecińska Fabryka Wódek Starka)
Bardzo delikatny aromat czekolady, nuty surowego drewna, trochę kiszonek, kawa z mlekiem, trochę wanilii. W smaku cierpka, bardzo taniczna, orzech włoski, tytoń, wręcz cygaro, bardzo gorzka herbata, wytrawne wino, typu nebbiolo, liście wiśni. Finisz jest wyjątkowo liściasty, do tego zielony orzech włoski, delikatna nuta orzecha laskowego.

2. Starka 30YO (Szczecińska Fabryka Wódek Starka)
Aromat potężny – niewietrzonej piwnicy, kiszonek, chrzanu, ćwikły, starego wilgotnego drewna, starych książek. To aromat wspaniały, bardzo naturalny, czuć, że dostajemy długo odleżakowaną surówkę żytnią. A w ustach – słodycz – figi, herbata z rumem, rodzynki, winna pleśń i sherry fino. Aromat silny, finisz jeszcze mocniejszy. W finiszu przekwaszone zboże i surowe drewno, no i czarna herbata.

Wódki smakowe roku

1. Polugar Nocnych Straży (Polska/Rosja, Rodionov & Sons)
Specjalna edycja, tylko na rynek rosyjski, limitowana do 2000 butelek. Alkohol destylowany z żyta w miedzianym alembiku, z dodatkiem kilkunastu przypraw i jagód. Aromat bardzo intensywny, zdominowany przez melisę, ale czuć też: miętę, kardamon, anyż, kwiaty, kłaczę tataraku. W ustach bardzo czuć gałkę muszkatołową i kardamon, także ostrą gorycz, którą dał pieprz kubeba. Mocny, rozgrzewający, gałka muszkatołowa rozpala i daje długi korzenny finał. A najbardziej niezwykłe jest, że przez te zioła, kwiaty i korzenie wciąż wyraźnie przebija ziarno destylatu.

2. U’luvką Watermelon & Pepper (Polska, U’luvką)
Przedpremierowo, nie ma jej jeszcze w sprzedaży. Nalewy na arbuza i różowy pieprz. Bardzo intensywny jest zapach arbuza, wyczuwalne są także zielony ogórek i koperek. Nuta wypieczonego chleba, odrobina kminku. Rześka, w smaku arbuz dominuje, do tego zielony melon. Wydaje się być delikatna i kobieca, pieprzu w pierwszej chwili nie czuć, ale pojawia się w ciepłym finiszu.

New make/Young spirit

1. Blacks of Kinsale Poitin (Irlandia, Blacks of Kinsale)
Wyprodukowany w rzemieślniczym browarze na południu Irlandii, tylko 50 butelek. W nosie słód i prażone ziarno, w ustach niezwykle delikatny, poza ziarnem – jabłka.

2. Młody Ziemniak 2016 (Polska, Polmos Siedlce)
Ziemniaki zbierano w czerwcu, by je przedestylować w kolumnie gorzelni Chopin w Krzesku. W aromacie: mleczna czekolada i karmel, ale też kontrastowo kiszonka. W ustach dominują nuty warzywne: skrobia, pietruszka, pieczona skórka ziemniaka, nuty dymne.

Okowita roku

1. Reisetbauer Karotte (Austria, Michael Reisetbauer)
Na litr Karottenbrand potrzeba 35 kg marchwi, a fermentacja trwa ok. 10 dni. Alkohol ma aromat i smak soku z marchwi. To jest niesamowite doświadczenie.

2. Gélas Eau de Vie De Prune L’Occitane (Francja, Gélas)
Ta śliwowica robiona w Gaskonii leżakowała przez 15 lat w beczkach. Nabrała aromatów migdałów i orzechów, ale wciąż też czuć zapach śliwek, także mirabelek. Do tego wciąż wyczuwalne nuty fermentacji owocu, korzenność, miód, kwiaty. W ustach – propolis i taniny, skóra i tytoń.

Kalwados roku

1. Coquerel Calvados ACC Marquis De La Pomme 1973 (Francja, Coquerel)
Z dębu Limousin, małe beczki po 100 l, zabutelkowany w 2011 roku. Bardzo niewielki udział w nastawie miały gruszki, poza tym głównie taniczne jabłka, aż gorzki, tak wytrawny. Pozostawia posmak czarnej gorzkiej herbaty.

Brak 2 nagrody

Brandy roku

1. Sarajishvili Trilogy (Gruzja, Sarajishvili)
W aromacie: rodzynki, wiśnie, dojrzałe morele, brzoskwinie, a nawet granat i wyraźnie ananas. Do tego tytoń, skóra, nawet lekko popiół i orzechy włoskie. Posypane gorzkim kakao. Smak niezwykle łagodny, w ogóle nie czuć mocy alkoholu, jest za to taniczność – dużo tytoniu, czarna herbata, skóra, gorzka czekolada, dojrzałe śliwki, daktyle, figi, orzechy laskowe. Długi finisz, jest w nim smak starego likierowego wina, miodowość jak w pedro ximenez, a do tego fantastyczna ziemistość, stare drewno i czarne oliwki. Cudowny alkohol na niezwykłe chwile.

2. Luis Felipe (Hiszpania, Bodegas Rubio)
Z Andaluzji, starzona w systemie solera, w beczkach po sherry. W solerze spędziła ok. 60 lat. W aromacie bardzo dużo sherry, bardzo słodko, rodzynki, miód. Podobnie w ustach – jest jak miód pitny, z nutami orzechów, herbaty, daktyli.

Marc/grappa roku

1. Zanin Cavallina Bianca 25 Anni (Włochy, Zanin)
Bardzo limitowana edycja, wypuszczono zaledwie 125 butelek. W nosie: słonecznik, orzech włoski, wiśnia, jabłka, rumianek, kakao. Cudowna słodycz, która przekłada się na smak – głęboki, jest tu gorzka czekolada, orzech włoski i laskowy, wiśnia, nugat. Finisz cierpki, bakaliowy – rodzynki, kawa, daktyle, do tego tabaka.

2. Bepi Tosolini Barrique Ex-Sherry 2001 (Włochy, Bepi Tosolini)
Aromat słodki, owocowy – nuty malin, wiśni, w smaku bardzo malinowa i nuta jagód, żurawiny, miód sosnowy, a finisz nawet lekko żywiczny.

Pisco roku

Brak 1 nagrody

2. Pisco Alto del Carmen Envejecido (Chile, Capel)
Aromat delikatny, kwiatowy – głównie róże, poza tym wanilia, toffi, gruszki, mirabelki. W smaku dominują winogrona, poza tym oleistość, kwiatowość, mieszanka ziół i liści, może ziarna kawy. Smak zaskakuje wytrawnością, w rozgrzewającym finiszu pojawia się nawet trochę tytoniu.

Akwawit roku

Brak 1 nagrody

2. Brennivin Organic 64o (Islandia Reykjavik Distillery)
Poza kminkiem dodano dzięgiel, jedno i drugie jest wyraźnie wyczuwalne w aromacie. W ustach – szorstki spirytus, słodko, potem gorzko, na końcu pikantnie i jeszcze igliwie. Rozgrzewający.

Koniak roku

1. Pierre De Segonzac Ancestrale (Francja, Pierre De Segonzac)
Bogactwo i głębia aromatów, które utrzymują się w kieliszku nawet przez kilkadziesiąt godzin. Jest słodycz, cierpkość, taniczność i owocowość. Dużo miodu, pigwy, wiśni, czarna herbata, orzechy włoskie.

2. Lheraud Grande Champagne 1969 (Francja, Lheraud)
W aromacie dużo tytoniu, ale też kwiatów i owoców, m.in. gruszki, śliwki. W ustach – skóra i herbata, tytoń, imbir, lukrecja, do tego słodkie pomarańcze.

Armaniak roku

1. Veuve Goudoulin Bas Armagnac Brut De Fut 1973 (Francja, J. Goudoulin)
Z winogron ugni blanc i baco, z czarnego gaskońskiego dębu. Czuć wiekowość tego trunku, ale jednocześnie zachował soczystość winogron. W nosie miód i dębina, w ustach: słodkie winogrona, orzech włoski, lukrecja.

2. Tariquet 15 ans (Francja, Château du Tariquet)
Wyłącznie winogrona folle blanche, destylat leżakował przez pięć lat w nowym dębie francuskim oraz dziesięć lat w ponownie napełnionych, mocno wypalonych beczkach, w których wcześniej także leżakował armaniak. W aromacie: śliwki, gruszki, wiśnie i delikatne nuty korzenne. Smak cierpki – soczyste wiśnie, sporo ostrych tanin drewna, pieprz. Finisz dla odmiany słodki – gruszki Williamsa.

Whisky blendowana roku

Brak 1 nagrody

2. Nikka 21YO (Japonia, Nikka)
Z beczek po sherry i bourbonie. W aromacie dużo wiśni, jest też słód, ziarna kawy. W ustach nadal dominuje wiśnia, posmak przypalonej grzanki, imbir, a nawet pieprz. Finisz długi – skóra, zielona herbata.

Whisky single malt roku

1. Tomintoul Tantalus 1969 45YO (Szkocja, Duncan Taylor)
Aromat intensywny jak perfumy, kwiaty, bergamotka, owoce dzikiej róży, marmolada pomarańczowa, śliwka, czereśnie, pieczone jabłka, gruszki w likierze, bardzo delikatnie ziołowość i korzenność – rumianek, lukrecja, cukiernicza słodycz – lukier, kruszonka, budyń, a jeszcze jagody i poziomki, drewno wiśni. W ustach – wiśnie i czarna czekolada, gruszki williamsa, klementynki, brzoskwinie, do tego kremowość i budyń waniliowy. W finiszu pojawia się szorstkość drewna, skórzastość, gorzka wytrawna czekolada. Finisz długi, średnio rozgrzewający, jednocześnie cierpki i słodki, soczyste wiśnie i czekolada, orzech laskowy, butterscotch.

2. Tomatin 36YO (Szkocja, Tomatin)
Z beczek po bourbonie i sherry oloroso (first fill). Są tu: orzechy, rodzynki, skóra, tytoń, przyprawy korzenne, jak gałka muszkatołowa i cynamon, kardamon i wanilia. Rozlano tylko 800 butelek.

Whisky single grain

1. Garnheath 42YO (Szkocja, That Boutique-y Whisky Company)
W nosie kukurydza, moscatel, czekolada i wanilia. W ustach w pierwszej chwili słodycz mlecznej czekolady, ale po chwili pojawia się ostrzejsza nuta imbiru. A na koniec – budyń waniliowy, galaretka malinowa.

2. Cambus 40YO (Szkocja, Diageo)
Beczki po bourbonie, kieliszek pachnie jak wnętrze leżakowni, jak wypełniony beczkami magazyn – słodycz alkoholu (nieco rumowa) i wilgotne drewno. Za to w ustach – truskawki i poziomki, bita śmietana, ananas. W finiszu znów pojawia się skojarzenie z rumem, ale są i słone nuty morskie.

Whiskey irlandzka roku

1. Midleton Very Rare 2016 (Irlandia, Pernod Ricard)
Dużo słodyczy i dużo tanin drewna. Miód i tytoń, kukurydza, trochę lakieru. Smak wyrazisty, lekko wędzony, prażona kukurydza, gruszki, tytoń i cynamon.

2. Tullamore Dew 15YO Trilogy (Irlandia, William Grant & Sons)
Beczki po bourbonie first fill i sherry oloroso, a ostatnie sześć miesięcy w beczkach po rumie Caroni. Rum w aromacie jest bardzo wyraźny, czekolada, tytoń, bakalie, poza tym jabłka. W ustach masa czekolady z rodzynkami, a także tytoń, suszone skórki jabłek. W finiszu nadal jabłka, skóra, tytoń i imbir.

Whiskey amerykańska roku

1. Jack Daniel’s Old No. 7 Inaugural Decanter (USA, Brown Forman)
Zabytek, butelkowany w 1984 roku, więc dziś unikat. W nosie miód i gruszki Williamsa, suszone owoce. W ustach czarna herbata, banany, mango, mandarynki, finisz bardzo długi, bardzo cierpki, taniczny, wręcz apteczny. Cudowna, cierpka whisky.

2. Whistle Pig Farmstock 86Proof (USA, Whistle Pig)
Mieszanka destylatów w wieku 1-12 lat z Wermont, Indiany i z Kanady, przy czym serce stanowi pięcioletnia whiskey kanadyjska. Beczki z białego amerykańskiego dębu mocno wypalone. Aromat zbożowy, czekoladowy, waniliowy, dojrzałe brzoskwinie, morele, jabłka. W smaku ziołowość – rozmaryn, tymianek, oliwki, głóg, tatarak, pieprz czarny, skrzyp polny. Finisz jest nieoczekiwany – prażone migdały i żywica.

Bourbon roku

1. Elijah Craig 21YO Single Barrel (USA, Heaven Hill)
W nosie: lakier, apteka, jodyna, propolis, przefermentowany miód, mieszanka ziół, zwłaszcza piołun, dębina. Trudny. Smak bardzo ziołowy i propolisowy, piołun, arcydzięgiel, goryczka, chmiel, chinina, dąb, syrop piniowy, gencjana, tabaka. I totalne zaskoczenie – banan w finiszu.

2. Blanton’s M&P 2017 (USA, Sazerac)
Sześć lat leżakowania. Są tu w aromacie nuty szpitalne, przefermentowana kukurydza, ale są także mirabelki i renklody. W ustach – kukurydza, rozmaryn, majeranek.

Gin/jałowcówka roku

1. Tenu (Finlandia, Tenu Ventures)
Powstaje na granicy fińsko-rosyjskiej, w Karelii, w Monastyrze Wałaamskim, położonym na wyspie na Jeziorze Ładoga, gdzie mnisi mają destylarnię. Składniki dodane do ginu pochodzą z tajgi, to lokalne korzenie, kwiaty, zioła. W ustach omszałe korzenie, ale też warzywa: marchew, pietruszka, ogórek, a i dzika róża.

2. Gintleman (Hiszpania, Salas y Sirvent)
Destylowany w małych kotłach, osobno destylowano jałowiec i cytrusy (skórki cytryny i pomarańczy), następnie przyprawy korzenne (dzięgiel, imbir), a na koniec kardamon, kolendrę i pieprz jamajski. Potem dodano jeszcze bergamotkę, której aromat w ginie jest dominujący. Zaskakuje nutami warzywnymi: marchew, pietruszka, natka pietruszki.

Rum roku

1. Dictador Best of 1978 (Kolumbia, Dictador)
Jeden z limitowanych rumów z prywatnej kolekcji Dictador. Beczka z amerykańskiego dębu, z której po tylu latach wyszło zaledwie 308 butelek. Zapach hebanu, wiśni, karmelowych cukierków, kakao, nawet kawy z mlekiem, słodkiego tytoniu, cynamonu, orzechy laskowe, rodzynki. W smaku pierwsza nuta bardzo słodka, czekoladowa. Po chwili więcej tanin, gorzka czekolada z wiśnią, tytoń, herbata, a jeszcze głębiej – kandyzowany imbir. Finisz długi, słodko-pikantny, czekolada z chilli, czekolada z pieprzem.

2. Zacapa Reserva 2015 (Gwatemala, Diageo)
Limitowana edycja z mocno wypalonych beczek z amerykańskiego dębu oraz z solery, z beczek po sherry, ma 23 lata. Aromat bardzo słodki, waniliowy, mleczna czekolada, słodka herbata. W ustach: ananas, banany, mango, ale też dębina, skóra. Finisz bardzo wytrawny – tytoń, surowe drewno.

Cachaça roku

1. Santo Grau Itirapuã (Brazylia, Santo Grau)
Destylarnia jest w starym XIX wiecznym młynie, w okolicy São Paulo. W aromacie mieszają się zioła, ziemistość i banany, ale w ustach – poza bananami – zaskakują warzywa: pietruszka, ziemniaki, rzodkiew i marchew.

2. Santo Grau Coronel Xavier Chaves (Brazylia, Santo Grau)
Leżakowana przez sześć miesięcy w podziemnych kadziach. Aromat bardzo rześki i intensywny przefermentowanej trzciny cukrowej, w ustach słodycz i egzotyka – nadal dużo trzciny cukrowej, a do tego banany i ananas.

Tequila roku

1. Patron Gran Piedra (Meksyk, Patron)
Cztery lata w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Aromat słodki, jak brandy, winogrona, dębina. Tytoń, herbata i miód.

2. Clase Azul Tequila Plata (Meksyk, Clase Azul)
Nie starzona, a jakże bogata. W aromacie: liście wiśni, czekolada, trochę ziemistości. W ustach: miód, poziomki, orzechy laskowe i żywica.

Mezcal roku

Brak 1 nagrody

2. Marca Negra Mezcal Tobala (Meksyk, Marca Negra)
W aromacie jest i czarnoziem, i wędzenie, i lakier, i miód. W ustach: cierpko, dużo tytoniu, wciąż czarnoziem, ale też kwaśna gruszka, jarzębina. Do tego ser gorgonzola i zioła prowansalskie. Finisz długi, bardzo cierpki, jak cygaro.

Shōchū/Baijiu roku

1. Amabuki Shoryu Drops of Devil Cave (Japonia, Shoryu)
Destylowane z ryżu i melasy, przez 40 lat leżakowane, o smaku pomarańczy, winogron, delikatnym aromacie ryżu.

2. Amabuki Shoryu Red Label (Japonia, Japonia, Shoryu)
Destylowane z ryżu i jęczmienia, leżakowane przez pięć lat. W aromacie zaskakuje orzechowość, poza tym jest przefermentowany ryż i słód. W ustach przyjemny smak prażonego ziarna i cierpka słodycz jak w rumach z soku z trzciny cukrowej.

Absynt roku

1. Paul Devoille Absinthe Du Centenare (Francja, Paul Devoille)
Wykorzystano cztery różne odmiany piołunu, dodano do tego arcydzięgiel, hyzop, nasiona kolendry, goryczkę, koper włoski i powstał absolutny król wszystkich absyntów. Receptura powstała w 2015 roku, z okazji setnej rocznicy wprowadzenia we Francji zakazu wytwarzania absyntu. Aromaty intensywnie ziołowe, jak w starej aptece.

2. Libertine Aux Plantes d’Absinthe Originale (Francja, Paul Devoille)
Ten absynt to próba odtworzenia XIX wiecznych receptur, oparty głównie na różnych piołunach, z własnych upraw. Potężny, wytrawny, bardzo intensywnie ziołowy.

Likier roku

1. Cardenal Mendoza Angelus Liquor (Hiszpania, Sánchez Romate)
Na bazie ich brandy de Jerez, w której macerowano pomarańcze. Wspaniały aromat pomarańczy, perfekcyjne połączenie słodkiej brandy i słodkich owoców.

2. Antique Pelinkovac (Chorwacja, Badel 1862)
Mieszanka 25 ziół, receptura z 1826 roku. Aromat starej apteki, syropu na kaszel, herbaty, pinia, tymianek, prawoślaz i żywica. Limitowana edycja.

Książka roku

1. Richard Barnett „The Book of Gin” (Grove Press)
Autor jest historykiem, więc książka ma charakter znacznie bardziej historyczny niż współczesny, ale jakiż tu jest bogaty wybór źródeł, ile nie znanych wcześniej dokumentów, ile odniesień literackich, a i starych receptur.

2. Fionnán O’Connor „A Glass Apart Irish Single Pot Still Whiskey” (The Images Publishing Group)
Autor tej książki jest zakochany w single pot still Irish whiskey, kategorii, o której wciąż mało się mówi, a która dwie dekady temu właściwie w ogóle nie funkcjonowała, jeśli nie liczyć kilku specjalistycznych edycji dostępnych niemal wyłącznie w Dublinie. Przypomina dawne marki single pot still i omawia nowe, przedstawia destylarnie, które już dawno nie istnieją i te nowe, które dopiero zaczynają beczkować whiskey. Z pasją pisze o dawnym przemyśle Irish whiskey, który niemal w całości produkował single pot still. Dopiero w latach 70. XX wieku zastąpiły je irlandzkie whiskey blendowane. Jak jednak pisze O’Connor, tych 30 lat wystarczyło, by ludzie zapomnieli, czym jest single pot still whiskey, irlandzka tradycja.

# Wszystkie nagrodzone alkohole mogą posługiwać się przyznanym im medalem w celach informacyjnych i promocyjnych.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail