W czerwcu spróbowałem 164 nowych mocnych alkoholi. Główną okazją był wrocławski festiwal Rum Love, stąd zdecydowana nadreprezentacja rumów wśród czerwcowych próbek – podobnie jak miesiąc temu, kiedy w Warszawie odbywał się festiwal Show Rum. Rum został kolejny raz alkoholem miesiąca, a tak naprawdę można by zrobić rumowe podium, tak wiele było świetnych alkoholi w tej kategorii. Aż 74 próbki znalazły się w medalowym przedziale ocen 80-100.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-VI – styczeń-czerwiec):
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 1 | 0 | 0 | 7 | 3 | 7 | 10 | 5 | 19 | 10 |
II | 20 | 14 | 10 | 24 | 24 | 22 | 36 | 31 | 45 | 10 |
III | 3 | 3 | 2 | 4 | 15 | 15 | 50 | 50 | 134 | 85 |
IV | 13 | 9 | 4 | 14 | 9 | 4 | 14 | 10 | 14 | 17 |
V | 1 | 1 | 4 | 4 | 1 | 8 | 16 | 22 | 77 | 15 |
VI | 1 | 3 | 3 | 4 | 14 | 11 | 21 | 33 | 55 | 19 |
razem | 39 | 30 | 23 | 57 | 66 | 67 | 147 | 151 | 344 | 156 |
Alkoholem czerwca jest rum Vale Royal 2006 Long Pond 12YO (62,5%) z notą 98/100. Aromat industrialny, banany i nafta. Kiszone warzywa, może kiszony seler, do tego cynamon i heban. Smak cierpki, wytrawny, taniczne wino i suszone na słońcu pomidory, sól. Finisz długi, korzenny, tytoń, głóg, bardzo skórzasty, wiśnie, grejpfruty.
Wódka czysta czerwca to Chopin Rye Organic (40%) z notą 93. Aromat wyrazisty – ziarno, ale też bardzo charakterystyczny zapach ogórków, dyni w occie, do tego dym, do tego kardamon. Smak dość słodki, waniliowy, ciekawe nuty zielone, np. koper, a w finiszu znów ogórek, bardzo interesująca wódka.
Wódką smakową w czerwcu wybrałem Stumbras Raspberry (40%) z notą 89. Z malinami w butelce, sok z maliny i jagody. Bardzo przyjemny, słodki jagodowy aromat, czerwony agrest, porzeczka, poziomka. Smak słodki, ale nie przesadnie, bo jest i nuta cierpka – maliny, ale poza tym aromatyczne winogrona w stylu muskatu. Finisz pyszny, słodki, malinowy, owoc i pesteczki.
Young spirit czerwca to Młody Ziemniak 2018 (40%) z notą 90,5. Mieszanka aromatów słodkich i kwaśnych. Wanilia i kiszonki, do tego wspaniały zapach pieczonego w ognisku ziemniaka, który jest już znakiem firmowym kolejnych edycji. I jeszcze ziemniaki ze śmietaną. W ustach niezwykle delikatny, słodki, jest ziemniak z ogniska, jest puree ziemniaczane z mlekiem, ale są też przyprawy korzenne, chyba kardamon, na pewno pieprz. Finisz bardzo długi, skrobiowy – płatki ziemniaczane, jakieś skojarzenia z krochmalem, leciutko pieprz czarny, ale też ziemniaczana słodycz.
Gin czerwca to Lubuski Aged Gin (42%) z notą 85. Zapach wyraźnie jałowcowy, z lekką nutą wanilii i zielonych winogron. Dużo wanilii w smaku, lody waniliowe, lody pistacjowe, ale też pieprz i jałowiec. Dziwny jest ten słodko-ostry kontrast. Finisz wyraźnie jałowcowy, pieprzny, kardamonowy, ale wanilię czy mleczną czekoladę wciąż wyraźnie czuć.
Cachaça czerwca Yaguara Ouro (42%) z notą 95. Dojrzewała przez dwa lata w beczkach z egzotycznego drewna cabreuva i amburana, którym zawdzięcza niecodzienne aromaty. Poza słodyczą czekolady możemy tu znaleźć zaskakujące nuty naci czy selera. W smaku cynamon i banany, zaś finisz to banany, śliwki, tytoń oraz skóra.
Mezcal czerwca to Casamigos Joven Espadin (40%) z notą 85,5. Wprowadzony do sprzedaży w 2018 roku, jako uzupełnienie kolekcji tequili pod tą samą nazwą. Robiony z agawy odmiany espadin, destylowany w alembiku w Santiago Matatlán przez Rande Gerbera. Aromat bardzo wyrazisty – kwaśny, kiszony, czuć lakier i nuty wędzenia. Smak kwaśno-słono-słodki – kiszona rzodkiew, sól i miód. Finisz cierpki, pieprzny, czuć lakier i dym, wędzone śliwki, wędzony ser oraz kiszone cytryny. Bardzo interesujący.
Brandy czerwca to Sarajishvili 1973 (40%) z notą 93. Aromat skóry, lasu (mech, igliwie, wilgotna kora), orzechów włoskich, moreli, nektarynek, wanilii, cynamonu, a nawet rumu. Smak w pierwszej chwili cierpki – skóra, tytoń, herbata, po chwili gorzki i ziołowy – głóg, tatarak, herbata. Tatarak też bardzo wyraźny w finiszu, jak również skóra, rodzynki, ale nie słodkie, wysuszone czarne oliwki, lekko sól, orzechy najpierw włoskie, potem laskowe, herbata i na samym końcu słodycz wanilii.
Whisky single malt czerwca to Glenmorangie 27YO CS Loża Dżentelmenów (55,9%) z notą 95. W aromacie dużo rodzynek, figi, pomarańcze, mandarynki, morele, wiśnie w czekoladzie, budyń. W smaku tytoń, skóra, suszone morele, suszone śliwki, suszone skórki grejpfruta, kandyzowany imbir, lekka nuta dymu, wypalonego drewna, a nawet – totalne zaskoczenie – ziemniak wyjęty z ogniska. Finisz jest delikatnie pieprzny i bardzo słony, skóra, mokry ostry, ciężki tytoń i gorzkie pomarańcze, pomelo, albedo grejpfruta. Dużo zaskoczeń.
Bourbon czerwca to Rhetoric Kentucky Bourbon 22YO (45,2%) z notą 88,5. Aromat dość delikatny – orzechy, stare meble, politura, sadza. Smak przyjemnie cierpki, wiśniowy, ale ze słodszą nutą wanilii, czekolady mlecznej, a zwłaszcza kokosa. W finiszu, tytoń, skóra, sadza.
Likier czerwca to Choya Umeshu Gold Edition (19%) z notą 90,5. Maceracja odbywała się we francuskiej brandy, z dodatkiem płatków złota. Aromat wędzonych śliwek, wiśni, tytoniu, marcepanu. W smaku wędzone śliwki, finisz tytoń, kwaśne pigwy, marcepan, skóra.
Odkryciem czerwca jest Rhum Island z francuskiej wyspy St. Martin. Klasyczny, o mocy 50%, to w nosie: banany, zioła, ziemistość, w smaku przefermentowana trzcina, w finiszu dużo drożdży. Wersja z jednej odmiany trzciny, to Rhum Island Red Cane o mocy 53%, w aromacie: marchew, pietruszka, ziemistość, w smaku zioła i warzywa, zaś finisz pełen pietruszki i kopru.
Książką miesiąca został trzeci tom monumentalnego dzieła Jerzego Besali „Alkoholowe dzieje Polski”, zatytułowany „Czasy Wielkiej Wojny i II Rzeczpospolitej” (Zysk i S-ka). Polska walcząca, Polska niepodległa, Polska świętująca i Polska skacowana. Alkohol towarzyszy Polakom zawsze i wszędzie, a Besala ze swadą opisuje nasze narodowe skłonności.
Alkohol czerwca 2019: Vale Royal 2006 Long Pond 12YO (Jamajka)
Wódka czysta czerwca 2019: Chopin Rye Organic (Polska)
Wódka smakowa czerwca 2019: Stumbras Raspberry (Litwa)
Young spirit czerwca 2019: Młody Ziemniak 2018 (Polska)
Gin czerwca 2019: Lubuski Aged Gin (Polska)
Cachaça czerwca 2019: Yaguara Ouro (Brazylia)
Mezcal czerwca 2019: Casamigos Joven Espadin (Meksyk)
Brandy czerwca 2019: Sarajishvili 1973 (Gruzja)
Whisky single malt czerwca 2019: Glenmorangie 27YO Sherry Oloroso CS Loża Dżentelmenów (Szkocja)
Bourbon czerwca 2019: Rhetoric Kentucky Bourbon 22YO (USA)
Likier czerwca 2019: Choya Umeshu Gold Edition (Japonia)
Odkrycie czerwca 2019: Rhum Island (St. Martin)
Lektura czerwca 2019: Jerzy Besala „Alkoholowe dzieje Polski. Czasy Wielkiej Wojny i II Rzeczpospolitej” (Zysk i S-ka)