Mocny czerwiec, spróbowałem łącznie 134 nowych alkoholi, czyli podobnie do maja. Sporo degustacji (już nie tylko online), otwarte znów bary, kilka wizyt w destylarniach, krótki wypad na rekonesans do Czech. Aż 79 próbek znalazło się w medalowym przedziale ocen 80-100, w tym trzy powyżej 95. Jednym słowem, wszystko wróciło do normy, tylko festiwalu Whisky & Friends żal, padł ofiarą covida.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli:
miesiąc |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
I |
2 |
1 |
2 |
1 |
2 |
4 |
7 |
16 |
52 |
25 |
II |
2 |
5 |
7 |
13 |
3 |
4 |
12 |
8 |
10 |
4 |
III |
2 |
0 |
3 |
1 |
1 |
3 |
4 |
9 |
25 |
4 |
IV |
0 |
2 |
4 |
5 |
4 |
4 |
10 |
9 |
12 |
2 |
V |
1 |
3 |
0 |
6 |
6 |
2 |
16 |
21 |
64 |
17 |
VI |
1 |
1 |
1 |
2 |
3 |
10 |
16 |
21 |
50 |
29 |
razem |
8 |
16 |
17 |
23 |
18 |
27 |
65 |
84 |
213 |
80 |
Alkoholem czerwca jest czeski Meadicine Gin (45%) z notą 98,5/100. Destylat z miodu, 15 botaników, m.in.: pieprz kubeba, dzięgiel, melisa, wszystko razem destylowane. W aromacie: jałowiec, kmin, rumianek, majeranek, mięta, rozmaryn, delikatnie skórka cytryny. W smaku zaskakująca słodycz miodu, dużo jałowca, dużo ziół, zwłaszcza rozmarynu i mięty. Słodki finisz, a jednocześnie orzeźwiający, bardzo dużo jałowca, igliwie, sosna.
Wódka czysta czerwca to Kauffman Collection Hard (40%) z notą 90. Bardziej krzepka odsłona wódki Kaufman niż bardziej znana wersja Soft. Marketingowa informacja, to czternastokrotna destylacja i dwukrotna filtracja, wyselekcjonowane ziarna pszenicy. Aromat skrobiowy i chrzanowy, ziemisty, bardzo przyjemny. W smaku bardzo delikatna, słodko-ziemista, z przyjemną chrzanową nutą w finiszu.
Tytuł Young Spirit w czerwcu trafia do marki Before Barrel New Make (45%) z destylarni Blatná, z notą 92. Słód wędzony jest fermentowany przez 100-140 godzin, a następnie destylowany do mocy 65-68%. Moc obniżana jest wodą z własnej studni artezyjskiej, za produkcję odpowiada mistrz gorzelniczy Václav Šitner. Piękny kwiatowy aromat, chmiel. Smak lekko torfowy, smolisty.
Okowitą czerwca została Agnes Mirabelkovice (45%) z notą 94,5. Czysty owocowy zapach, w smaku słodko-cierpka, znakomita.
W kategorii marc/grappa w czerwcu triumfuje Jean Goyard Marc de Champagne VSOP (40%) z notą 90,5. Słodki aromat winogron, słodki tytoń, słodka skóra, a jeszcze słodkie gruszki i gruszki w occie, leciutko drożdże. W ustach tytoń, gruszki, śliwki, morele. Finisz słodko-cierpki, morele i tytoń.
Jest także anyżówka miesiąca, Ricard Édition Limitée 2016 (45%) z notą 92. Barwy złotej. Słodki zapach anyżu, w tle śliwka, lekko koper. W smaku słodki i niezwykle delikatny, niemal miodowy. A w finiszu masa lukrecji.
Rum czerwca to Havana Club Tributo 2018 (40%) z notą 93,5. Wypuszczono 2500 butelek, w kupażu sześćdziesięcioletnie destylaty. W aromacie: jabłka, gruszki, ocet jabłkowy, mahoń, tytoń. Smak cierpki, bardzo tytoniowy, śliwki wędzone, rodzynki. Finisz rozgrzewający, korzenny, figi, likierowe wino i bardzo dużo ciepkiego, kwaśnego tytoniu.
Tequila czerwca to Excellia Blanco (40%) z notą 87,5. W zapachu miód, ziemistość, truskawki. Smak słodko-wytrawny, ziemistość i fermentacja. W finiszu fistaszki i gruszki w occie.
Mezcal czerwca to Divino Reposado Angustifolia (36%) z notą 87,5. Aromat słodki, miodowy, nuty ziemiste i trawiaste. Smak ziemisto-miodowy, czarna porzeczka. W finiszu nuta wanilii, tytoń, poziomki i porzeczki.
Whisky single malt czerwca to Laphroaig 21YO Duncan Taylor Battlehill (50,2%) z notą 94,5. Beczki po bourbonie. Delikatny, bardzo elegancki torf, budyń waniliowy, bakalie, figi, cytrusy, zwłaszcza grejpfrut, trawa cytrynowa. W smaku znacznie więcej torfu, niż zapowiadał aromat, ale jest też wspaniała nuta soczystych jabłek, gruszek. W finiszu kwiatowość, owocowość, dym znów się ukrył, za to są wyraźne nuty wędzenia, nawet zaskakująca wędzonej papryki.
Whisky blendowana czerwca to Big Peat 33YO 1985 (47,2%) z notą 97. Beczki po koniaku i sherry, 1500 butelek. Przyjemnie słodki zapach – gruszka williams, bardzo słodkie jabłka, śliwki, lekko nuta dzikiej mięty, anyżu, soli. W smaku – rodzynki, daktyle, suszone gruszki i morele, drożdże. W finiszu: sadza, dym, pieczone jabłka, skóra.
W czerwcu jest też rye whisky miesiąca, WhistlePig Piggy Back 100% Rye 6YO (48,28%) z notą 87. W aromacie orzechy, wanilia. Smak słodko-pikantny, pieprz i wanilia, rozmaryn. Dużo pieprzu w finiszu, chmiel. W finiszu głównie rozmaryn, mięta i pieprz.
Absynt czerwca to Doctor Pierre Absinthe (55%) z notą 91,5. Blada zieleń. W aromacie: polna mięta, szałwia, araukaria, rumianek, lipa, lekko ocet winny. Smak słodki – anyż, koper, mięta, ale też jakby miód. Finisz bardzo przyjemnie słodki, z rześką nutą mięty i anyżu.
Likier czerwca to Duch Kniei (33%) z notą 95. Flagowa nalewka firmy Nalewki Kresowe, 33 botaniki, długa maceracja. W aromacie: mięta, werbena, pokrzywa, szałwia, tuja, leciutko anyż, tarnina, orzech, aromaty herbaty, wiśni, jagód. W smaku słodko-cierpkie, orzech włoski, wiśnie, herbata. Cierpki, długi herbaciany finisz i jagody. Pyszne.
Odkryciem czerwca jest natomiast mała czeska destylarnia Agnes, która zgarnęła tytuł alkoholu miesiąca, za gin Meadicine. Za destylacje odpowiada Jan Kadlec. Zaczynał od zera w 2001 roku, obecnie robi rocznie po ok. 12 tys. butelek destylatów owocowych i miodowych. Fermentacja w niskich temperaturach. Destylacja w dwóch aparatach po 300 l. Wszystkie ich trunki są koszerne.
Alkohol czerwca 2020: Meadicine Gin (Czechy)
Wódka czysta czerwca 2020: Kauffman Collection Hard (Rosja)
Young Spirit czerwca 2020: Before Barrel New Make (Czechy)
Okowita czerwca 2020: Agnes Mirabelkovice (Czechy)
Marc/grappa czerwca 2020: Jean Goyard Marc de Champagne VSOP (Francja)
Anyżówka czerwca 2020: Ricard Edition Limitee 2016 (Francja)
Rum czerwca 2020: Havana Club Tributo 2018 (Kuba)
Tequila czerwca 2020: Excellia Blanco (Meksyk)
Mezcal czerwca 2020: Divino Reposado Angustifolia (Meksyk)
Whisky single malt czerwca 2020: Laphroaig 21YO Duncan Taylor Battlehill (Szkocja)
Whisky blendowana czerwca 2020: Big Peat 33YO 1985 (Szkocja)
Rye whiskey czerwca 2020: WhistlePig Piggy Back 100% Rye 6YO (USA)
Absynt czerwca 2020: Doctor Pierre Absinthe (Hiszpania)
Likier czerwca 2020: Duch Kniei (Polska)
Odkrycie czerwca 2020: Agnes (Czechy)