Alkohole grudnia 2023

W grudniu spróbowałem 251 nowych alkoholi, a w strefie medalowej były 163 próbki, czyli prawie 2/3. Wygrał wśród nich nowy węgierski likier Unicum Barista. Okazji do nowych odkryć miałem dużo, dwa grudniowe wyjazdy – Włochy i Węgry, poza tym liczne degustacje.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.

Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc0-1010-2020-3030-4040-5050-6060-7070-8080-9090-100
I2320128214619
II0106206214610
III20321017293510345
IV202791332628737
V2002712357516165
VI513144143610256
VII422381320286632
VIII11015724388861
IX13236724439559
X000155124213762
XI00222513216527
XII3205511184410261
razem22131633641062354661098534

Alkohol grudnia 2023

Unicum Barista (34,5%)

Charakterystyczny zapach ziół, piołunu, mięty i lekka, harmonijnie połączona nuta kawy. W ustach gorycz, piołun, werbena, jest też odrobina cukru i kawa, jako uzupełnienie nie dominanta. I czekoladki mon cheri. Finisz długi, wypełniający usta, zioła, kawa, cukier, orzechy włoskie, suszone kwiaty, nuta cynamonu i pralinki czekoladowe. Przepyszny likier.

5/5

29/29/28,5/8,5=96Aqua Vitae rekomenduje

Wódka czysta grudnia 2023

Belvedere 10 (40%)

Belvedere 10 to luksusowa wódka, zrobiona z jednego zbioru ekologicznego żyta odmiany Dankowskie Diamond, uprawianego na jednym polu w północno-wschodniej Polsce. Żyto zostało zasiane w sierpniu na jednym polu w majątku Bartężek, położonym na Pojezierzu Mazurskim, przedestylowane w ulokowanej tam gorzelni rolniczej. Spirytus podlega 10-etapowemu procesowi tworzenia. Wytworzony w małych partiach, leżakowany przez 10 miesięcy. Niezwykła jest butelka, zbudowana jakby z 10 poziomów, z fasetkami, które nadają „diamentowy blask” w hołdzie dla użycia odmiany żyta. Zapach słodki, wanilia, biała czekolada, kokos, orzechy włoskie. Smak słodko-cierpki, zielone orzechy i czekolada, winogrona, bardzo kremowa. W finiszu kremowość, waniliowość, lody pistacjowe, lody kakaowe, goryczka. Klasyczna moc 40%.

4.5/5

28/29/28,5/9=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Wódka smakowa grudnia 2023

Ciroc Passion Fruit (37,5%)

Słodki zapach marakuji, winogron, malin. Smak delikatny, słodki – marakuja, słodkie muszkatowe winogrona. Bardzo naturalna w smaku, finisz słodki, lekki, owocowy. Wydaje się jakby miała 25%, jest tak lekka w ustach.

4.5/5

27/27,5/27,5/8=90Aqua Vitae rekomenduje

Young Spirit grudnia 2023

Isle of Fiona New Make Peated (48%)

Zapach waniliowy, dymny. W smaku dym, industrialność, powidła morelowe. W finiszu kakao, morele i torf, dym, smolistość.

4.5/5

26/27/27,5/8=88,5

Gin grudnia

Gin Breton O Zalg! (38,5%)

Gin z dodatkiem lokalnych wodorostów. Zapach imbiru, ostrego jałowca, cytrusów, kardamonu, aromatycznego pieprzu. W smaku kilka odmian pieprzu – ziołowe, ostre i orzeźwiające, kardamon. W finiszu jest lekka nuta mięty, szałwia, kolendra, skórki cytryny, może anyż i pieprz.

4.5/5

29/29/28/8,5=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Okowita grudnia 2023

Zimek Feketeribizli Palinka 2022 (40%)

Wspaniały, intensywny zapach owoców i liści czarnej porzeczki, soczyste, nie czuć alkoholu, sam owoc. Smak to kwaskowość, soczystość, jest trochę nut „zielonych”, jakby pokrzywy, ale to nie przeszkadza. W finiszu poza porzeczką pojawia się dziwna nuta palonej kawy. Finisz jest dość krótki. Całość jednak jest bardzo smaczna i soczysta.

5/5

29,5/29/28/8,5=95Aqua Vitae rekomenduje

Grappa grudnia 2023

Monte Sabotino 2012 (43%)

Wytłoczyny winogron: merlot, cabernet sauvignon, pinot grigio, corvina. Zapach słodki, miodowość, morele, brzoskwinie, śliwki, orzechy w miodzie. W smaku słodkie poziomki i różowy pieprz, igliwie, śliwki, morele, słodkie gruszki williams, wspaniały balans między słodyczą a cierpką nutą leśną. Finisz to słodki tytoń, śliwka, morela, igliwie.

5/5

28,5/29/29/9=95,5Aqua Vitae rekomenduje

Brandy grudnia 2023

Zanin Brandy Gran Riserva 34 Anni (40%)

Zapach śliwek, renklody, mirabelki, lekko tytoniu, powideł wiśniowych, czereśni, moreli, migdałów, anyżu. W smaku cierpkość, nuty grzybowe, wiśnie, śliwki, dojrzałe jabłka, pieczone jabłka. W finiszu lukrecja, anyż, pieprzność, ale też gotowane śliwki.

4.5/5

28,5/28,5/28,5/8,5=94Aqua Vitae rekomenduje

Koniak grudnia 2023

Park Chai no. 8 21 Years Barrel 118 (43%)

Eau-de-vie w 100% z regionu Petite Champagne, winogrona ugni blanc. Po 12 miesiącach w beczkach z nowego dębu lekko wytostowanych, trafia do beczek starszych. Piękny zapach gruszek, dojrzałych jabłek, dalej lukrecja, tytoń, imbir. W ustach cierpkość i słodycz, kwaskowe i słodkie jabłka, gruszki, orzechy włoskie, hibiskus, nuta herbaciana i pomarańczowa, albo nawet mandarynkowa. W finiszu są nuty słonej lukrecji, orzechy włoskie, anyż, śliwki, suszone morele, figi i tytoń. Bardzo elegancki koniak, z bardzo długim finiszem.

4.5/5

28/28/28,5/9=93,5Aqua Vitae rekomenduje

Armaniak grudnia 2023

Château de Gaube 1972 Version Française Antipodes (44%)

Od niezależanego bottlera Baron de Lustrac z Magnan. Zapach zielonych orzechów włoskich, octanów, orzechowego vinegar, cygar, moreli, migdałów, lukrecji. W smaku cierpkie – kwaśna herbata, hibiskus, tytoń, kwaśne śliwki. Finisz średnio długi, sporo anyżu, śliwki, gruszki, tytoń.

4.5/5

27,5/27,5/27,5/8=90,5Aqua Vitae rekomenduje

Rum grudnia 2023

Clarendon 1995 EMB Fine Drams Aficionado RX16024 (68,3%)

Zapach wiśni, sandałowca, kadzidła, przejrzałych owoców tropikalnych – ananasów, papaji, marakuji, a także wiśni. W ustach ekstremalnie taniczny, nafta, sól, mocna czarna herbata, balsamico śliwkowe i melasa. W finiszu: sól, siarka, nafta, pieczarki, grzyby shitake, sos sojowy, tofu. Finisz gorzki, piołunowy, taniczny, bardzo herbaciany, ostry tytoń, pieprz, goździki, imbir, anyż, dużo słonej siarki.

5/5

29/29/28,5/9=95,5Aqua Vitae rekomenduje

Cachaça grudnia 2023

Lundu Prata (40%)

Zapach melona, banana, ziół, miodu, słodkich śliwek, migdałów. Smak lekki, mineralny, ziemisty, orzeszki ziemne, śliwki, melon. Finisz lekki, ziemisty, banany, papaja, melon, woda miodowa.

4/5

25,5/25/25/7=82,5

Whisky single malt grudnia 2023

Jura The Paps 19YO (45,6%)

Whisky z serii Jura Sherry Cask Collection, która zadebiutowała w kwietniu 2018 roku na rynek Travel Retail, a nazwy whisky w tej serii nawiązują do charakterystycznych dla wyspy Jura miejsc. Paps of Jura to symbol wyspy – trzy stożkowate wzgórza. Jura the Paps leżakowała 19 lat w beczkach po bourbonie, a potem była finiszowana w starych beczkach po pedro ximénez. W zapachu słodkie śliwki, rodzynki, przyprawy korzenne, wanilia, cynamon, kompot śliwkowy z cynamonem, egzotyczne drewno. W smaku lekko słona, dużo śliwek, sporo cynamonu, gałka muszkatołowa, wanilia, słodkie jabłka, lekka nuta anyż, delikatnie skórzastość. W finiszu jest cynamon, pralinki z wiśnią, renklody, kwaśno-słodkie jabłka, anyż, nawet nieco mięty, skóra, słodki owocowy tytoń. Jedna z najlepszych edycji whisky Jura.

4.5/5

28/28/28,5/8,5=93Aqua Vitae rekomenduje

Whisky single grain grudnia 2023

Grain Barn 30YO Claxton’s (48%)

Single grain, leżakowana w beczkach po bourbonie. Zapach śliwek, dojrzałych jabłek, gruszek, pralinek, niesłodowanego jęczmienia. W smaku pralinki, gorzka czekolada, kokos, wiśnie, suszone śliwki, lekko koper. Słodki finisz – czekolada z orzechami laskowymi, z rodzynkami, posypką kokosową, różowym pieprzem. Nuty rumowe. Bogata, bardzo dobra grain whisky.

4.5/5

28,5/27/27,5/8=93Aqua Vitae rekomenduje

Whisky blended grudnia 2023

Campbeltown Loch (46%)

Blended malt whisky produkowanych przez rodzinę Mitchellów w Springbank (wszystkich trzech rodzajów: Hazelburn, Springbank, Longrow) i w Glengyle (Kilkerran), a także jest tu Glen Scotia. Mamy zatem mieszankę pięciu single malts z trzech destylarni z Campbeltown. Whisky znacznie ciemniejsza, prawdopodobnie zestawiona ze starszych destylatów i ze sporym udziałem beczek po sherry. Zapach prażonego ziarna, karmelizowanego słodu, lekko torf, lekko nuta medyczna, tytoń. W smaku cierpkie, suszone śliwki, dymność, wypieczona skórka chleba, kwas chlebowy. Finisz jest bardzo chlebowy, goryczkowy, chmielowy, słodowy. Ciężkie piwo stout, kawa zbożowa, śliwki wędzone, tytoń, anyż, koper.

4.5/5

27,5/27,5/27,5/8=90,5Aqua Vitae rekomenduje

Amerykańska whiskey grudnia 2023

Jack Daniel’s Bonded (50%)

Edycja wcześniej znana na rynku travel retail, obecnie szeroko dostepna. Whiskey leżakowała ponad cztery lata, zabutelkowano ją z wyższą niż typowy Jack mocą – 50%. Zapach ziół, słodkiej kukurydzy, czekolady, śliwek, placka ze śliwkami. W smaku lekko goryczka, gorzkie migdały, śliwki, melon. W finiszu słodycz i vinegar orzechowe, śliwki, morele, wanilia, kakao, rozmaryn i… mak.

4.5/5

26,5/26,5/26/7,5=87,5

Bourbon grudnia 2023

Crypt Keeper 12YO Finished in Oloroso Casks (50%)

Finiszowany w beczkach po oloroso. Bardzo ciemny kolor. Piękny zapach ziół i winogron, chininy, piołunu, skojarzenie z wermutem, w tle czekolada z orzechami laskowymi i popcorn. W smaku gorzko – korzeń gencjany, piołun, ale też słodycz kukurydzy, czekolada z wiśnią i orzechy włoskie. Finisz jak bitters. Bardzo gorzka czekolada, piołun, werbena, gencjana, ziemistość, syrop piniowy i orzechy laskowe, prażona kukurydza, kakao, nuta cykorii, magi.

4.5/5

27,5/28/28/8=91,5Aqua Vitae rekomenduje

Tequila grudnia 2023

Patrón El Cielo (40%)

Super premium tequila czterokrotnie destylowana. W zapachu egzotyczne drewno, kakao, lody kakaowe, orzeszki-kamyczki w czekoladzie, śliwki w czekoladzie. W smaku przyjemna cierpkość, mineralność, są nuty hibiskusowe i zielone banany, lekko słoność. Jest w tym wszystkim dużo elegancji, smak jest przyjemny, jest też oleistość w ustach. W finiszu ziemistość, słoność, gorzkie migdały, gorzkie kakao, tłuste, oleiste awokado.

4.5/5

27,5/28/28/8,5=92Aqua Vitae rekomenduje

Mezcal grudnia 2023

Rey Campero Joven Espadin (48,6%)

W zapachu lakier i nafta, nuta spalona, nieco mdła, orzechowa. Smak słodko-cierpki, ziemisty, nuta porzeczki, czerwonego agrestu. W finiszu lekko słoność, dym, sadza, nafta i toffi, pieczone bataty.

4/5

24,5/25/25,5/7=82

Destylat z agawy grudnia 2023

Maya Pistola Añejo (40%)

Ponad 14 miesięcy leżakowania w dziewiczym dębie amerykańskim. Świeży, owocowy zapach, dużo czarnej porzeczki, agrest, renklody. W ustach gładka, przyjemnie owocowa, dużo porzeczek i agrestu, nutka zielonego orzecha włoskiego, trochę miodu i wanilii. W finiszu delikatna słoność, ziemistość, cierpkość, tytoń i porzeczki. Smaczny, unikatowy trunek, któremu bliżej do mezcalu niż tequili.

4.5/5

28/28/28/8,5=92,5Aqua Vitae rekomenduje

Soju grudnia 2023

Chu Yeh Ching (35%)

Koreańskie soju z liśćmi bambusa. Zapach ziołowy, ziemisty, nuta bananów. W smaku ziemiste, seler, pietruszka, żeń-szeń, czosnek. W finiszu ćwikła i czosnek, mocno czosnkowy barszcz. Bardzo smaczne.

4.5/5

27,5/28/28,5/8,5=92,5Aqua Vitae rekomenduje

Odkrycie grudnia 2023

Huólì qiáng huólì yǒng `huólì jiāo huólì 活力強活力勇「活力嬌活力 (16%)

Zapach czarnego suszonego, marynowanego czosnku, octowość, soja. Smak kwaskowy, umami, słodycz. Jest tu soja, czosnek, zakwas żurkowy. Finisz to jakby maggi, soja, czosnek i żurek, kiszonki, ćwikła, kiszone buraki. Egzotyczne, a jednocześnie swojskie i bardzo smaczne.

4.5/5

29/28,5/28,5/8,5=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Lektura grudnia 2023

Eddie Ludlow „Whisky. A Tasting Course”

Ludlow skupia się na degustowaniu, na doświadczaniu whisky. Przygotował masę gotowych propozycji degustacyjnych z sugestiami, czym ewentualnie można zastąpić whisky, jeśli zdobycie jej sprawia trudność. Są tu cenne wskazówki jak degustować, jak interpretować smaki, aromaty, jak prowadzić notatki, jak mówić o whisky w sposób profesjonalny, jak czerpać nie tylko przyjemność, ale też wiedzę z każdej opróżnianej butelki itp. Są informacje historyczne, geograficzne, legislacyjne, dotyczące produkcji, surowców, wody, czyli bogaty background przy rozmowie o zawartości kieliszka. Bardzo dobre opracowanie graficzne na pewno jest dużym atutem.

Alkohol grudnia 2023: Unicum Barista (Węgry)
Wódka czysta grudnia 2023: Belvedere 10 (Polska)
Wódka smakowa grudnia 2023: Ciroc Passion Fruit (Francja)
Young Spirit grudnia 2023: Isle of Fiona New Make Peated (Dania)
Gin grudnia 2023: Gin Breton O Zaig! (Francja)
Okowita grudnia 2023: Zimek Feketeribizli Palinka 2022 (Węgry)
Grappa grudnia 2023: Monte Sabotino 2012 (Włochy)
Brandy grudnia 2022: Zanin Brandy Gran Riserva 34 Anni (Włochy)
Koniak grudnia 2023: Park Chai no. 8 21 Years Barrel 118 (Francja)
Armaniak grudnia 2023: Château de Gaube 1972 Version Française Antipodes (Francja)
Rum grudnia 2023: Clarendon 1995 EMB Fine Drams Aficionado RX16024 (Jamajka)
Cachaça grudnia 2023: Lundu Prata (Brazylia)
Whisky single malt grudnia 2023: Jura The Paps 19YO (Szkocja)
Whisky single grain grudnia 2023: Grain Barn 30YO Claxton’s (Szkocja)
Whisky blended grudnia 2023: Campbeltown Loch (Szkocja)
Amerykańska whiskey grudnia 2023: Jack Daniel’s Bonded (USA)
Bourbon grudnia 2023: Crypt Keeper 12YO Finished in Oloroso Casks (USA)
Tequila grudnia 2023: Patrón El Cielo (Meksyk)
Mezcal grudnia 2023: Rey Campero Joven Espadin (Meksyk)
Destylat z agawy grudnia 2023: Maya Pistola Añejo (Indie)
Soju grudnia 2023: Chu Yeh Ching (Korea)
Odkrycie grudnia 2023: Huólì qiáng huólì yǒng `huólì jiāo huólì (Tajlandia)
Lektura grudnia 2023: Eddie Ludlow „Whisky. A Tasting Course” (Dorling Kindersley)
Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.