W kwietniu znów miałem dużo nowych próbek, dużo wyjazdów, dużo degustacji. Najpierw wyjazd na Sycylię, gdzie próbowałem naprawdę znakomitej grappy, potem Szkocja, następnie Londyn. Był też znakomity festiwal Whisky & Friends. Idzie wiosna, więc wyspało nowościami od polskich producentów… Przyznam, że musiałem ok. 50 próbek odłożyć, będą na maj. Łącznie spróbowałem 251 nowych alkoholi. W strefie medalowej były 124 próbki, czyli prawie połowa.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
I |
2 |
3 |
2 |
0 |
1 |
2 |
8 |
21 |
46 |
19 |
II |
0 |
1 |
0 |
6 |
2 |
0 |
6 |
21 |
46 |
10 |
III |
2 |
0 |
3 |
2 |
10 |
17 |
29 |
35 |
103 |
45 |
IV |
2 |
0 |
2 |
7 |
9 |
13 |
32 |
62 |
87 |
37 |
razem |
6 |
4 |
7 |
15 |
22 |
42 |
75 |
139 |
282 |
111 |
Alkoholem kwietnia jest Gin Sale al sale marino (37,5%) z notą 96,5/100. Tylko jałowiec i sól, te dwa składniki dały niesamowicie głęboki aromat – nieco pudrowy, kredowy, z nutą pietruszki, karotki. Jest w nosie słodki, cytrusowy jałowiec, zielone igły. Jest też bardzo ciekawa nuta owoców morza. Smak zaskakujący – słony, nawet bardzo słony, sól na ustach jak po wyjściu z morza lub z tężni, słoność cudownie dopełniona słodkim jałowcem. I nuta cytrusowego jałowca, kolendry. W posmaku są słodko-kwaskowe jabłka, czereśnie, ale też sól, skorupiaki i słodki cytrusowy jałowiec.
Wódka czysta miesiąca to Ima Potato Vodka (40%) z notą 94,5. Zapach bardzo ładny, wyraźnie wyczuwalny surowy ziemniak, skrobia, zielony ogórek. Smak cierpko-słodki, nieco pudrowy, sporo słodkiej skrobi, łuskane pestki słonecznika. Finisz długi, oleisty, dużo pestek słonecznika.
Wódka smakowa kwietnia to Bon Ton Tradycyjna wódka o smaku żurku Partia 1/2022 (50%) z notą 96,5. Zapach żurku – mącznego zakwasu, gotowanych ziemniaków, czosnku, cebuli, kandyzowanej cebuli, liścia laurowego, majeranku, aromatycznego pieprzu, kiełbasy, wędzonki. W smaku żurek, mąka, czosnek, cebula, liść laurowy, gotowane ziemniaki. Finisz to po prostu żurek – w chlebku i z ziemniakami, z karmelizowaną cebulą i czosnkiem, z białą kiełbasą, majerankiem. Chce się go zjeść. Mocy alkoholu w ogóle nie czuć.
Wódka starzona kwietnia Chopin Vintage 2016 (45,3%) z notą 95. Zapach kwaskowy – chrzan, kalarepa, nuty octowe, dym, pieczony w ognisku ziemniak z koprem. W smaku dużo kwasowości, nuty kiszonkowe – kiszone ogórki, kiszona kapusta, sól. Kiszonkowe, słone nuty także bardzo wyraźne w finiszu, do tego ziarna kawy, spalona skórka ziemniaka.
Young spirit miesiąca to Młody Ziemniak 2022 (40%) z notą 94,5. W zapachu :wilgotny, kwaskowy, fermentacyjny, sporo ziemistości, warzywne nuty, ale nie tylko ziemniaka, też kalarepy, pietruszki, selera. Nuta tlącego się drewna, dogasającego ogniska, w którym poza drewnem są też wilgotne liście. W ustach znakomity – słodko-kwaskowy, ziemisty, ale też słodka mizeria, ale też nuty oleiste – pestki słonecznika, olej rzepakowy. Finisz gorzkawy i tłusty, dużo słonecznika, rzepa, gorzka, przypalona skórka ziemniaka.
Baijou kwietnia to Guizhou Ying Bin no 9 (53%) z notą 96. Dziewięć lat leżakowania w terakocie. Zapach delikatny, solankowy, prażona cebula, czipsy bekonowe, prażone orzeszki ziemne, nuta dymna, ryż. W ustach słodko i cierpko, kwaskowe śliwki, ziemistość, mineralność, siarka, ocet ryżowy, ale też dmuchany ryż. Delikatne, bardzo egzotyczne, ale przy tym eleganckie. Finisz słony – soja, solanka, solony popcorn, słone bekonowe czipsy, bardzo słony owczy ser z kminem, pieprz kajeński.
Shōchū kwietnia to Aokage Forty One 2YO 2019 (41%) z notą 91,5. Destylacja w alembiku jęczmienia, dwa lata leżakowania w stali nierdzewnej, fermentacja z białymi koji. Zapach mocno prażony – prażone ziarno, prażony, dmuchany ryż, wędzonka, skwarki. W smaku też wędzenie – ziarno, popcorn, biały pieprz. Dmuchany ryż w finiszu, słodkie ziarno, słodkie i kwaskowe jabłka, śliwki.
Okowita kwietnia to Berlin Distillery Rote Bete Geist im Islay whisky-fass gereift (42,7%) z notą 87. Destylat z buraka ćwikłowego i beczka po torfowej whisky. Cudowny, słodki zapach buraczany, delikatnie pikantna nutka chrzanowa i wanilia. Smak słodki, buraczany, kremowy, zioła – igliwie, jałowiec. Finisz nieco palący, chrzan, imbir i słodki burak, jest też tytoniowa cierpkość, mocno wyczuwalny alkohol.
Kalwadosem miesiąca jest Christian Drouin Pays d’Auge 17YO Caroni Angels#6 (48,8%) z notą 92,5. Zapach dość ostry, zaskakujący – chrzan, kalarepa, nuty octanowe, pieczone jabłka, cynamon. Smak cierpko-gorzki, dużo jabłek, tytoń, śliwki, gruszki, cynamon, migdały. W finiszu cierpko, gorzko, zioła, głóg, tarnina, bardzo kwaśne jabłka, tytoń.
Brandy kwietnia to Leone Bianchi Brandy XO Riserva del Fondatore 15 Anni (45%) z notą 92,5. Zapach bardzo elegancki – wytrawna czekolada, rodzynki, suszone skórki pomarańczy, tytoń, sandałowiec. W ustach wytrawna, cierpka, ściągająca, dużo skóry, tytoniu, anyż i gorzka czekolada. W finiszu jest dużo włoskich orzechów, tytoń, nuty pikantne – imbir, anyż, cynamon i dużo gorzkiej czekolady.
Koniak kwietnia to François Voyer 10YO Cask Experience No 3 (45%) z notą 90. Eue-de-vie z regionu Cognac Grande Champagne leżakowała 10 lat w beczkach po rumie Caroni. Zapach zaskakujący, pełen słodyczy, ale o ile w pierwszym uderzeniu to słodycz jabłek, gruszek, moreli, brzoskwini, to po chwili pojawia się rumowa, melasowa słodkość. Jest też nuta tytoniowa tak charakterystyczna dla Grande Champagne. Smak najpierw cierpki – tytoń, skóra, zielone orzechy włoskie, potem słodycz moreli, wreszcie znów sporo melasy, wanilii. Bardzo elegancki, zrównoważony finisz, spora taniczność, dużo nut tytoniowych, herbacianych, ale też rodzynki, figi, daktyle i suszone jabłka.
Armaniak kwietnia to Comte de Lauvia 1977 (42,3%) z notą 89. Zapach orzechów, skóry, lukrecji, rodzynek, kwaśnego tytoniu, kambuczy z zielonej herbaty. Smak cierpki, tytoniowy, zielone skórki orzechów, anyż, koper. W finiszu dużo kwaśnych wiśni, kwaśne drewno, nuty kiszonkowe, orzechowe.
Grappa kwietnia to Donnafugata Ben Rye (42%) z nota 95,5. Zapach rumianku, miodu, pomarańczy, brzoskwiń, moreli. W smaku cierpka, kwaśno-gorzkie pomarańcze, rokitnik, wypełnia usta, świetnie koresponduje ze słodkim winem o tej samej nazwie robionym z podsuszanych winogron zibibbo. W finiszu jest trochę tytoniu, jest bardziej wytrawna niż smak i zapach, ale finisz jest długi, bardzo przyjemny, dużo gorzkiej pomarańczy, orzech włoski, tytoń.
Rumem kwietnia jest Hampden Great House Distillery Edition 2022 (55%) z notą 94,5. Zapach subtelny jak na Hampdena – budyń waniliowy, ananas, gruszka w occie, przyprawy korzenne – sasafras, cumaseba. Smak słony, cierpki, solony, fermentujący ananas, solone banany, niesamowite doznanie, do tego wrażenie elektryczności jak w jambu, też gruszki, słodkie jabłka, czereśnie. W finiszu jest sadza, jest nafta, jest siarka, wędzony ananas, pieczony banan i dużo soli.
Tequila kwietnia to Patron Gran Smoky Silver Tequila (50,5%) z notą 91. Zapach subtelny i delikatny czekolady z rodzynkami, kakao, suszonych śliwek, słodkiego tytoniu i miodu. Smak wyrazisty, kwaskowy, fermentacyjny, wędzone fermentujące agawy. Bardzo słony finisz, wędzona szynka, śliwka i znów sól.
Mezcal kwietnia to Son de la Luna Mezcal Blanco Maguey Espadin (48%) z notą 91. Zapach cierpki, fermentacyjny, marynowane limonki, kwaśny fermentujący miód, gorzkie zioła, piołun, chinina. W ustach kwaśne i umami – fermentujące tofu, egzotyczne grzyby, są też grejpfruty, jest mineralność. W długim finiszu tytoń i popiół, nuty kiszone, marynowane, lekko smoliste, siarkowe.
Whisky blended kwietnia jest John Walker & Sons King George V (43%) z notą 93. To nowa edycja jednego z najsławniejszych i najdroższych blendów Johnnie Walker. Zapach pełen moreli, brzoskwini, anyżu, jabłek, gruszek, pektyn. Smak śliwek, anyżu, pieprz, gruszki, stearyna. W finiszu dużo wosku, orzechy włoskie, śliwki, gruszki, anyż, lukrecja.
Whisky single malt kwietnia jest Loch Lomond 21YO Edition 2022 (46%) z notą 92. Nowa edycja, zapach bardzo rześki – słód, chmiel, zioła, banany, ananasy, brzoskwinie, cynamon. Smak słodki, słodowy, miód wrzosowy, bardzo dojrzałe słodkie gruszki, soczyste morele, zielone orzechy włoskie. W finiszu jest imbir, pieprz, solony karmel, śliwki, jabłka, dżem pomarańczowy, chleb sodowy.
Whisky żytnia kwietnia to Adams Southwold Rye Malt Whisky Matured In French Oak (47%) z notą 81,5. Żyto z farmy przy destylarni, 75% żyta, nowe beczki z francuskiego dębu. Intensywny zapach – wanilia, słodkie ziarno, orzechy. Smak ostry – dużo anyżu, zioła, imbir, a w tle wanilia i brzoskwinie. W finiszu zioła, anyż, tytoń, śliwki i morele, kakao, mleczna czekolada.
Whiskey irlandzka kwietnia to West Cork Single Malt Single Cask 7YO M&P (54,7%) z nota 83,5. W zapachu: solony karmel, słone ciasto, słone wiśnie, śliwki, rodzynki, do tego sporo wanilii. Smak soczysty – dużo wiśni, kwaskowe jabłka, maliny, agrest. W finiszu jest skórzastość, są wiśnie, ale też czarna czekolada, suszone śliwki, sól i wanilia.
Whiskey amerykańska kwietnia to Westward Cask Strength (62,5%) z notą 92. Zapach jabłek, gruszek, cytrusowego chmielu, bananów, ananasa. W smaku dużo drożdży piekarniczych, dużo estrów jak w rumie – banany, ananasy, nuta naftowa, lekko sól, ale też „elektryczność” – jambu. Znakomicie smakuje. Finisz może ciut za krótki, sporo ziół, wypieczony chleb, drożdże, chmiel, śliwki, rodzynki, trochę soli, trochę marynowanego imbiru. I mleczna waniliowa czekolada.
Bourbon kwietnia to Elijah Craig Barrell Proof (61,1%) z notą 93. Zapach ostry, przyprawowy, dużo cynamonu, drzewo sandałowe, polne zioła, śliwki, renklody, gruszki i jabłka. Smak cierpki, bardzo wytrawny – kwaśne wiśnie, kwaśne jabłka, zielone orzechy włoskie, migdały, pestki jabłek. Finisz cierpki, wytrawny, masa włoskich orzechów, gorzkie migdały, mięta, rozmaryn, koper.
Absynt kwietnia 2023 to Devil’s Botany London Absinthe Batch 002 (55%) z notą 84. Wykorzystano 14 botaników, w zapachu bardzo dużo mięty i anyżu. Smak bardzo rześki, dużo mięty, wytrawność piołunu, tymianek. W finiszu jest cierpkość, jest też bardzo dużo rześkiej mięty.
Likier kwietnia to Cieleśnica Limonka z Zieloną Herbatą (21%) z notą 91. Naturalnie mętne, bardzo przyjemny kwaskowy zapach, jest w nim i limonka, i herbata. W ustach rześko, duża kwasowość, lekko goryczka – skórki, albedo, cytrusowość: cytryna, limonka, grejpfrut, pomelo. Rześki, kwaśno-gorzki finisz.
Odkryciem kwietnia jest Wódka z ziaren kakaowca (40%) z notą 96. Wódka stworzona przez mistrza cukierników Mirosława Pelczara, właściciela sławnej Pijalni Czekolady w Korczynie. Doskonały zapach kakao, czarnej wytrawnej czekolady z leciutką nutką wanilii, leciutką suszonej papryki, kukułka. Smak bardzo wytrawnej czekolady, suszonej papryki, przesusza śluzówkę, a jednocześnie wzmaga apetyt, świetne jako aperitivo. W finiszu wykwintna gorzka czekolada z suszonymi płatkami kwiatów, z solą.
Lekturą kwietnia jest książka Nicholasa Morgana „A Long Stride” (Canongate). Świetnie napisana, pełna mało znanych faktów książka o tym jak budowana była potęga najbardziej znanej, najlepiej sprzedawanej blended Scotch whisky, od 1820 roku, kiedy w Kilmarnock, niedaleko Edynburga, swój sklep otworzył John Walker. Potęgę marki budowali jego syn i wnukowie, a potem to już historia wielkiego koncernu, znanego dzisiaj jako Diageo. Dr Nicholas Morgan pisze o budowaniu strategii biznesowej, podaje liczby, wartości, rejestry handlowe, pokazuje jak zmieniała się szkocka whisky w pierwszej połowie XIX wieku, na początku jej industrialnej historii, kiedy jej produkcja opuściła wiejskie farmy i trafiła do ogromnych fabryk w Glasgow i Edynburgu.
Alkohol kwietnia 2023: Gin Sale al sale marino (Włochy)
Wódka czysta kwietnia 2023: Ima Potato Vodka (Polska)
Wódka smakowa kwietnia 2023: Bon Ton Tradycyjna wódka o smaku żurku 1/2022 (Polska)
Wódka starzona kwietnia 2023: Chopin Vintage 2016 (Polska)
Young spirit kwietnia 2023: Młody Ziemniak 2022 (Polska)
Baijou kwietnia 2023: Guizhou Ying Bin no 9 (Chiny)
Shōchū kwietnia 2023: Aokage Forty One 2YO 2019 (Japonia)
Okowita kwietnia 2023: Berlin Distillery Rote Bete Geist im Islay whisky-fass gereift (Niemcy)
Calvados kwietnia 2023: Christian Drouin Pays d’Auge 17YO Caroni Angels#6 (Francja)
Brandy kwietnia 2023: Leone Bianchi Brandy XO Riserva del Fondatore 15 Anni (Włochy)
Koniak kwietnia 2023: François Voyer 10YO Cask Experience No 3 (Francja)
Armaniak kwietnia 2023: Comte de Lauvia 1977 (Francja)
Grappa kwietnia 2023: Donnafugata Ben Rye (Włochy)
Rum kwietnia 2023: Hampden Great House Distillery Edition 2022 (Jamajka)
Tequila kwietnia 2023: Patron Gran Smoky Silver Tequila (Meksyk)
Mezcal kwietnia 2023: Son de la Luna Mezcal Blanco Maguey Espadin (Meksyk)
Whisky blended kwietnia 2023: John Walker & Sons King George V (Szkocja)
Whisky single malt kwietnia 2023: Loch Lomond 21YO Edition 2022 (Szkocja)
Whisky żytnia kwietnia 2023: Adams Southwold Rye Malt Whisky Matured In French Oak (Anglia)
Whiskey irlandzka kwietnia 2023: West Cork Single Malt Single Cask 7YO M&P (Irlandia)
Whiskey amerykańska kwietnia 2023: Westward Cask Strength Proof 125 (USA)
Bourbon kwietnia 2023: Elijah Craig Barrell Proof 122,2 (USA)
Absynt kwietnia 2023: Devil’s Botany London Absinthe Batch 002 (Anglia)
Likier kwietnia 2023: Cieleśnica Limonka z Zieloną Herbatą (Polska)
Odkrycie kwietnia 2023: M. Pelczar Wódka z ziaren kakaowca (Polska)
Lektura kwietnia 2023: Nicholas Morgan „A Long Stride” (Canongate)