Alkohole lipca 2019

W lipcu spróbowałem 188 nowych mocnych alkoholi. Duży w tym był udział rozmaitych owocowych okowit – z moreli, gruszki czy winogron, w związku z wizytą w kilku destylarniach Dolnej Austrii i czeskich Moraw. Ponad połowa próbek (aż 95) znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-VII – styczeń-lipiec):

miesiąc 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50 50-60 60-70 70-80 80-90 90-100
I 1 0 0 7 3 7 10 5 19 10
II 20 14 10 24 24 22 36 31 45 10
III 3 3 2 4 15 15 50 50 134 85
IV 13 9 4 14 9 4 14 10 14 17
V 1 1 4 4 1 8 16 22 77 15
VI 1 3 3 4 14 11 21 33 55 19
VII 0 2 6 10 4 18 15 38 62 33
razem 39 32 29 67 70 85 162 189 406 189

Alkoholem lipca jest okowita Engel Wachauer Williams Birnenbrand 2007 (40%) z notą 99/100. Przepiękny aromat gruszki, czysty, nic nie czuć alkoholu. Znakomity smak gruszki, też bardzo czysty, słodki, ale nie przesadnie, w finiszu lekka gorycz pestki.
Wódka czysta lipca to Jakob Haberfeld Zgoda Rye Vodka (40%) z notą 90,5. Koszerna, bardzo przyjemny i wyraźnie żytni aromat – mąka gruboziarnista, pieprz, ziele angielskie. W ustach lekka, mineralna, delikatnie mleczna, przechodzi w finiszu w kierunku ziołowym – koper, pokrzywa.
Wódką smakową w lipcu wybrałem również markę tego producenta, Jakob Haberfeld Piołunówka (50%) z notą 91,5. Koszerna, bardzo przyjemny, słodki zapach, czuć tu bardziej tatarak niż piołun, przyprawy korzenne, zwłaszcza gałka muszkatołowa, słodycz syropu z czarnego bzu, kumkwata, liczi, miętę i anyż. W smaku słodko-gorzka w stylu dawnych likierów żołądkowych, czuć: piołun, chininę, ale też imbir czy gałkę muszkatołową, a w finiszu gorycz jest zrównoważoną słodką nutą miodową.
Wódka starzona lipca to Bimber Vodka Starzony w beczce 2018 (43%) z notą 87. W aromacie wanilia, drewno, tytoń, w smaku. W smaku wanilia, róże, herbata hibiskusowa. Finisz hebanowy i dużo miodu.
Young spirit lipca to Kania 2015 Miranda (40%) z notą 94, z gorzelni Podole Wielkie dla firmy Vestal. Jednokrotna destylacja w kolumnie odpędowej. W aromacie: kiszone ogórki, kiszona kapusta, kiszony koper, chrzan. Wspaniałe! W smaku pikantne, korzenne, pieprz, kardamon, chrzan, ziemistość. Do tego lekka nuta krochmalu czy nawet gotowanych słodkich ziemniaków. W finiszu głównie rozgrzewający czarny pieprz i ziele angielskie.
Gin lipca to Wieser UUahouua Gin Classic (40%) z notą 88,5. W aromacie: imbir, limonka, cytryna. W smaku dużo jałowca. Finisz – jałowiec, pieprz, dzięgiel, imbir. Bardzo klasyczny.
Rum lipca to Bundaberg Overproof (57,7%) z notą 93. W aromacie masa drożdży, chloru, orzechy, rodzynki, brzoskwinie, nuta industrialna. W smaku kwaśny – kwaśne jabłka, wręcz kiszone owoce, szałwia, bardzo dużo nut aptecznych. Niezwykle ciekawy. Finisz bardzo cierpki, skóra, liście tytoniu, wciąż nuta apteczna – chloru czy aspiryny.
Grappa lipca to Schenatti Grappa Valtellina Bianca Secca (40%) z notą 93. Aromat rumianku, polnych kwiatów, cytrusy, wilgotna kora, tytoń. W smaku wiśnie, czereśnie, białe winogrona. Finisz wytrawny, winogrona, kwaśne jabłka, lekko pestka.
Whisky single malt lipca to czeski produkt, Trebitsch Single Barrel Smoked (61,2%) z notą 86. Zaledwie czteroletnia, z mocno wypalonych beczek, słód torfowany do 15 ppm. W aromacie: dużo wędzenia, dymu, wędzone śliwki, wędzone morele. Dużo ziarna, lekko pomarańcze. W smaku masa orzechów laskowych i włoskich, prażony słonecznik, prażona kukurydza. Czekolada i torf oraz lekko drożdże w finiszu.
Likier lipca to Miodula Awangarda (40%) z notą 94,5. Trzy lata leżakowania, dodatek koniaku. Beczka zaszpuntowana w 2016 roku, jak pisze producent – w hołdzie polskiej Awangardzie – rozlana w 2019 roku. Świetny aromat – dużo rodzynek i macerowanych w alkoholu skórek pomarańczy, czarnej czekolady. W smaku czekolada z rodzynkami, czekolada z pomarańczą, czekolada z orzechem włoskim, trochę wanilia. Miód dopiero wyraźny w finiszu, lekko gorycz propolisu, nadal skórka pomarańczy. Likier na miarę Grand Marnier.
Odkryciem lipca jest destylarnia Engel z regionu Wachau. Prowadzi ją Dietmar Engel. Zaczęli 15 lat temu. Robią tylko okowity i likiery – morelowy, z orzecha włoskiego czy czekoladowy. Niewielka produkcja, głównie do gastronomii, wybitna jakość i umiarkowanie wysokie ceny.

Alkohol lipca 2019: Engel Wachauer Williams Birnenbrand 2007 (Austria)

Wódka czysta lipca 2019: Jakob Haberfeld Zgoda Rye (Polska)

Wódka smakowa lipca 2019: Jakob Haberfeld Piołunówka (Polska)

Wódka starzona lipca 2019: Bimber Vodka Starzony w beczce 2015 (Polska)

Young spirit lipca 2019: Kania 2015 Miranda (Polska)

Gin lipca 2019: Wieser UUahouua Gin Classic (Austria)

Rum lipca 2019: Bundaberg Overproof (Australia)

Grappa lipca 2019: Schenatti Grappa Valtellina Bianca Secca (Włochy)

Whisky single malt lipca 2019: Trebitsch Single Barrel Smoked 61,2% (Czechy)

Likier lipca 2019: Miodula Awangarda (Polska)

Odkrycie lipca 2019: Engel Brennerei (Austria)

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.