Lipiec to leniwy, wakacyjny miesiąc, kiedy degustacje trzeba sobie organizować samemu, a wśród rynkowych nowości dominują lekkie likiery. W lipcu spróbowałem 178 nowych alkoholi, kilka znakomitych, trochę przeciętnych. W strefie medalowej było 98 próbek, czyli ponad połowa.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
I |
2 |
3 |
2 |
0 |
1 |
2 |
8 |
21 |
46 |
19 |
II |
0 |
1 |
0 |
6 |
2 |
0 |
6 |
21 |
46 |
10 |
III |
2 |
0 |
3 |
2 |
10 |
17 |
29 |
35 |
103 |
45 |
IV |
2 |
0 |
2 |
7 |
9 |
13 |
32 |
62 |
87 |
37 |
V |
2 |
0 |
0 |
2 |
7 |
12 |
35 |
75 |
161 |
65 |
VI |
5 |
1 |
3 |
1 |
4 |
4 |
14 |
36 |
102 |
56 |
VII |
4 |
2 |
2 |
3 |
8 |
13 |
20 |
28 |
66 |
32 |
razem |
17 |
7 |
12 |
21 |
41 |
71 |
144 |
278 |
611 |
264 |
Alkoholem lipca jest Longinus Wódka Chrzanowa (40%) z notą 97,5/100. Zapach bardzo delikatny, chrzan jest wyraźny, ale nie dominujący, nie gryzie w nos, jest subtelny, nawet delikatnie słodkawy. W smaku także wódka bardzo delikatna, choć wyraźnie chrzanowa. Nic nie ostra, przeciwnie, słodko-skrobiowa, jakby to był młody ziemniak. W finiszu jest ciut więcej ostrości, ale wciąż to chrzan niesamowicie delikatny, nie piecze, lekko rozgrzewa, jest korzenność, jest soczysta nutka znana z wasabi.
Wódka czysta lipca to The View Vodka (40%) z notą 91,5. Produkowana dla Eluxo wódka z ekologicznej pszenicy z dodatkiem 1% destylatu jabłkowego, leżakuje minimum 60 dni, następnie jest filtrowana przez platynę. W zapachu jest bardzo lekka, kwiatowa, pudrowa, jakby różana, „kobieca”, są też nuty słodkie-owocowe, bardziej morele i mirabelki niż jabłka. W ustach słodka, a jednocześnie lekka, czuć „musowanie” na języku, po chwili pojawia się lekka cytrusowość, zwłaszcza grejpfrut, ale też dużo słodkiej mąki. W finiszu jest i miód, i delicje ze śliwkami, i kwiatowość, ale też zadzierżysta nuta pieprzna. Ciekawa i przyjemna wódka, nie koniecznie do obiadu, może być podana do deseru.
Wódka starzona lipca to Silesia Wódka Żytnia Starzona (43%) z notą 92. W zapachu duża owocowość – śliwki, jabłka, morele, rodzynki, nuta czekoladowa i waniliowa, wafelek z nadzieniem waniliowym. W smaku słodkie morele, brzoskwinie, czereśnie, słodkie suszone wiśnie, rodzynki. W finiszu nuty wafla, wypieczonego chleba, ciasta ze śliwkami, rodzynkami, słone ciasto.
Gin lipca to Himbrimi Old Tom Gin (40%) z notą 97,5. Aromat ziołowy, głęboki, apteczny, dużo gorzkiego tymianku, lekka nutka miodowego wina i sporo ziołowego jałowca. W ustach gorzkie zioła, jak tatarak, głębokie, rozgrzewające, podbite miodową słodyczą i ostrym jałowcem. Znakomite. W finiszu gorycz apteczna, szałwia, werbena, tymianek. Finisz bardzo długi, jak stare przygotowywanie ręcznie w aptece syropy.
Okowita lipca to Śliwowica Starzona w Beczkach po Cabernet Sauvignon 2022 Batch 1 (51,8%) z notą 95,5. Zapach głęboki, słodko-wytrawny, bardzo intensywnie owocowy, swoiście śliwkowy, soczysty, delikatnie nuta migdałowa i orzechowa w tle. W ustach eksplozja owoców – słodkich i cierpkich, śliwek zielonych i czerwonych, mirabelek i renklody, do tego delikatna tytoniowa cierpkość i nuta lukrecji. Śliwki, wiele odmian śliwek w finiszu, owocowo, słodko-cierpko, jest też nuta pigwy, morwy, porzeczki, jest lekko eukaliptus, mięta, taniny drewna. Pięknie poukładana, soczysta śliwowica, alkohol głęboko ukryty, choć czuć, że rozgrzewa.
Grappa lipca to Poli Sarpa Oro di Poli (40%) z notą 86. Zapach lniany, pestek słonecznika, oleisty, liście. W ustach dużo miodu, słodyczy winogronowego soku, zioła, goryczka. Finisz oleisty, czarne oliwki, nuta tytoniu, soji.
Brandy lipca to Vecchia Romagna Riserva Tre Botti (40,8%) z notą 91. Trzy beczki – dąb francuski, dąb amerykański i duża beczka po czerwonym włoskim winie. 10-15 lat Zapach pełem włoskich orzechów, rodzynek, renklod, tytoniu. W smaku: morele, brzoskwinie, gruszki, jabłka. Finisz cierpki – kwaśne jabłka, anyż, rozgrzewające przyprawy korzenne.
Koniak lipca to Chateau de Montifaud Cognac 2001 (43%) z notą 88. W zapachu anyż, tytoń, kakao, lekko nuta kawowa, orzechy ziemne, orzeszki laskowe, wiśnie. W smaku: gruszki, morele, brzoskwinie, rodzynki, daktyle, kakao, kawa, zaskakująca orzechowa rześkość. W finiszu czekolada z pistacjami, orzechy laskowe i włoskie, rodzynki, suszone wiśnie, wanilia, nuta kokosowa, morele, nuta mięty.
Rum lipca to Bellevue 1998 23YO Guadelupe Edition No. 3 The Colours of Rum (53,9%) z notą 95,5. Pierwsze sześć lat rum spędził w tropiku, potem w Europie w beczce po innym rumie. Zapach bardzo intensywny, aromatyczny, dużo egzotycznego drewna, sandałowiec, nuty herbaciane, kadzidło, kakao. W ustach rum jest bardzo delikatny, ziołowo-korzenny, lekka słodycz, lekka goryczka, pięknie zbalansowany, dużo nut roślinnych, aromatyczny korzenny tytoń. W finiszu korzenna gorycz angostury, sandałowiec, suszone banany, suszona pigwa, wytrawna czekolada.
Tequila lipca to Herencia de Plata Añejo (38%) z notą 92. Leżakowana 18 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu. Zapach przyjemny, głęboki, nuty limonki, cytryny, ale też orzecha włoskiego, lekko wanilii. W smaku jest słoność, są nuty szczypiące, kwaskowe, limonkowe, a także taniczne – tytoń, skóra, kwaśne śliwki, hibiskus. W finiszu sporo kwaśnych śliwek, limonki, albedo i skórki cytryny, dużo soli, ale też delikatna waniliowa słodycz, słodki waniliowy tytoń.
Whisky blended lipca to MacNair’s Lum Reek 10YO CS Batch 2 (55,8%) z notą 85. Beczki virgin oak, po oloroso i wine barrique. W zapachu: orzechy włoskie, rodzynki, suszone śliwki, zioła – tymainek, majeranek, wrzos i dużo ziemistego, korzennego torfu. W smaku cierpka, kwaskowa – cytryna, limonka, ale też melon, gruszka williams i słoność. W finiszu goryczka, palona kawa, cierpkość, taniczność, ziemistość, dużo torfu, nuty mineralne, asfalt.
Whisky single malt lipca to Amrut Master Distiller’s Reserve Refill PX 8YO Cask #3505 (50%) z notą 89,5. Zapach słodowy, dużo nut sherry, śliwek, kakao, wiśni. W smaku lekko goryczka, zioła, śliwki, rodzynki, lekko goryczka, lekko sól. Finisz słony i słodki, wiśnie, śliwki, wędzone śliwki, truskawki, morele i pralinki oraz tytoń.
Whisky single grain lipca to Loch Lomond Single Grain Distiller’s Choice (48,8%) z notą 80. Wydestylowana w aparacie Coffeya w 100% ze słodowanego jęczmienia. W zapachu koniczyna, rumianek, słoneczna łąka, waniliowa słodycz. W ustach cierpkość, wytrawne nuty tarniny, jarzębiny, do tego słodkie jabłka, brzoskwinie. Finisz bardzo przyjemnie owocowy – jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, nektarynki, nawet melon. I trochę ziela angielskiego, goździków.
Amerykańska whiskey lipca to Pawlina 66 Tennessee Whiskey (40%) z notą 82. W zapachu dużo słodkiej, mlecznej czekolady, wanilia, orzechy laskowe, prażone migdały, ziołowość (tymianek, majeranek, rozmaryn), ale i owoce, zwłaszcza czereśnie, nuta truskawki. W smaku cierpko – zielony orzech włoski, nuty korzenne i ziołowe, piołun, rozmaryn, dużo mocno wyprażonego popcornu, delikatna słoność. Klasyczny dla kukurydzianej whisky finisz – słodycz kukurydzy, ziołowość, zwłaszcza rozmaryn, mięta, goryczka głogu, tataraku, delikatny pieprz, imbir. I nuty wytrawne, ściągające, dość zaskakujące i interesujące, jak tarnina.
Likier lipca to Bomba Carta (33%) z notą 93,5. Sardyński likier w stylu amaro, połączenie miodu z drzewa truskawkowego i dzikich ziół. Zapach bardzo głęboki, gorzki, ziołowy, delikatnie wędzony i czerwone owoce w tle. W smaku goryczka, ale też lekka słodycz, wosk, propolis, nuty herbaciane i syropu na kaszel. Niezwykle ciekawa receptura. Finisz długi, gorzki, ziołowy, apteczny.
Odkryciem lipca jest nowa polska destylarnia Dyssov. Działa w starym młynie we wsi Dys pod Lublinem. Mają miedziany alembik z 1000 l zbiornikiem oraz kolumnę z możliwością destylacji na 12 półkach. Robią świetne okowity – zbożowe, owocowe, piwne. Wkrótce będzie o nich głośno.
Lektury lipca brak, kilka książek o alkoholach przeczytałem, ale nic wartego polecenia
Alkohol lipca 2023: Longinus Wódka Chrzanowa (Polska)
Wódka czysta lipca 2023: The View Vodka (Polska)
Wódka starzona lipca 2023: Silesia Wódka Żytnia Starzona (Polska)
Gin lipca 2023: Himbrimi Old Tom Gin (Islandia)
Okowita lipca 2023: Śliwowica Starzona w Beczkach po Cabernet Sauvignon 2022 Batch 1 (Polska)
Grappa lipca 2023: Poli Sarpa Oro di Poli (Włochy)
Brandy lipca 2023: Vecchia Romagna Riserva Tre Botti (Włochy)
Koniak lipca 2023: Chateau de Montifaud Cognac 2001 (Francja)
Rum lipca 2023: Bellevue 1998 23YO Guadelupe Edition No. 3 The Colours of Rum (Gwadelupa)
Tequila lipca 2023: Herencia de Plata Añejo (Meksyk)
Whisky blended lipca 2023: MacNair’s Lum Reek 10YO CS Batch 2 (Szkocja)
Whisky single malt lipca 2023: Amrut Master Distiller’s Reserve Refill PX 8YO Cask #3505 (Indie)
Whisky single grain lipca 2023: Loch Lomond Single Grain Distiller’s Choice (Szkocja)
Amerykańska whiskey 2023: Pawlina 66 Tennessee Whiskey (USA)
Likier lipca 2023: Bomba Carta (Włochy)
Odkrycie lipca 2023: Dyssov Mill Distillery (Polska)