W listopadzie spróbowałem tylko 60 nowych alkoholi, w tym 45 wysokich ocen. Koronawirus skutecznie ograniczył możliwości degustowania. Owszem, są degustacje online, ale niewiele na nich nowych rzeczy, także skazany jestem niemal wyłącznie na próbki przysyłane przez dystrybutorów i producentów. Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli:
miesiąc |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
I |
2 |
1 |
2 |
1 |
2 |
4 |
7 |
16 |
52 |
25 |
II |
2 |
5 |
7 |
13 |
3 |
4 |
12 |
8 |
10 |
4 |
III |
2 |
0 |
3 |
1 |
1 |
3 |
4 |
9 |
25 |
4 |
IV |
0 |
2 |
4 |
5 |
4 |
4 |
10 |
9 |
12 |
2 |
V |
1 |
3 |
0 |
6 |
6 |
2 |
16 |
21 |
64 |
17 |
VI |
1 |
1 |
1 |
2 |
3 |
10 |
16 |
21 |
50 |
29 |
VII |
0 |
0 |
3 |
1 |
1 |
3 |
2 |
8 |
35 |
19 |
VIII |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 |
3 |
5 |
12 |
32 |
18 |
IX |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 |
1 |
3 |
8 |
36 |
22 |
X |
1 |
0 |
1 |
0 |
4 |
3 |
2 |
14 |
26 |
20 |
XI |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 |
0 |
6 |
8 |
30 |
15 |
razem |
9 |
16 |
21 |
24 |
26 |
37 |
83 |
134 |
372 |
174 |
Alkoholem listopada jest Mortlach 21YO DSR 2020 (56,9%) z notą 94,5. Beczki po sherry pedro ximénez i oloroso, bardzo słodkie, ale i bardzo ładnie poukładane aromaty owoców – śliwki, syrop wiśniowy, kwiatowość, do tego rodzynki, daktyle i trochę słoności oraz nut maślanych. W smaku spory wpływ oloroso – nuty słone, drożdżowe, ale jest też i miodowo-orzechowa słodycz. W finiszu ze słodyczy wybija nuta pikantna, jak czilli w miodzie, są nuty piernikowe – gałka muszkatołowa, cynamon, jest sól, pieprz, są też drożdże. Bardzo harmonijna, pięknie ułożona whisky, z długim i przyjemnym finiszem.
Wódką listopada jest Żurek Żytni (40%) z notą 90,5. Nowa żytnia z Polmosu Bielsko-Biała, odmiana dankowskie złote. Nuty słodkie i mineralne – maliny, poziomki. W smaku śliwki, dużo słodkich śliwek. Natomiast w finiszu znów nuty mineralne, lekko pieprz, zioła.
Wódka smakowa listopada to Klasztorna Bimber (40%) z notą 81,5. Aromat słodki – nuty jabłek, moreli, czereśni. Smak wytrawny, dużo kwaśnych jabłek, ale też słodsze nuty jabłek pieczonych czy jabłecznika. W finiszu cierpkie jabłka i odświeżająca nuta mięty.
Gin listopada to Skagerrak Nordic Dry Gin (44,9%) z notą 92. Gin z norweskiej Arcus Distillery. Wśród botaników są lokalne rośliny, jak: rokitnik zwyczajny, owoce dzikiej róży i wodorosty morskie, a także kminek. Cudownie intensywny zapach jałowca, z morką nutą, delikatnie słoną, do tego w nosie szałwia i dzięgiel. W ustach oleisty: jałowiec, szyszki sosnowe, czarne oliwki, dzięgiel. Ostry jałowcowy finisz, z nutami pieprzu, ziela angielskiego i kardamonu, rozgrzewający.
Whisky blended listopada jest The Huntly 1997 Duncan Taylor Octave (52,6%) z notą 88. Butelkowana w 2017 toku. Teaspoon Balvenie, dodano ok. 1% Glenfiddich. Delikatnie torfowa – 1-3 ppm. Najpierw beczki ponownego napełnienia po bourbonie, potem finiszowanie przez sześć miesięcy w beczkach octave. Aromaty słodkich tropikalnych owoców i lekko drożdży. Jest ananas, banany, do tego jabłka i gruszki, śliwki, dalej czereśnie. I migdały, orzechy brazylijskie, tytoń. W smaku zaskakująco słodka, bardzo dużo gruszek, jabłek, rześka. Za to w finiszu idzie w kierunku wytrawnym – tytoniu, skóry, pestek owoców, choć wciąż są gruszki, pojawia się melon, ale za chwilę rozgrzewające przyprawy korzenne, imbir i znów masa ostrego tytoniu. Whisky, która cały czas się zmienia.
Rum listopada 2020: Plantation Barbados 2011 (51,1%) z notą 88,5. Mieszanka rumów z kolumny i alembików, z The West Indies Rum Distillery. Pierwotnie beczki po bourbonie, 4,5 roku dojrzewania w tropikalnym klimacie Barbadosu i 4,5 roku w beczkach po koniakach Pierre Ferrand w Charentais. Aromat bardzo słodki – słodki tytoń, cynamon, miód, słodkie koktajlowe wisienki. Nie czuć w aromacie wysokiej mocy alkoholu. Smak tłusty, wyrazisty, oleisty. Nuty nafty, czarnych oliwek, tytoniu, czereśni, śliwek, do tego sól. Są także przyprawy korzenne i egzotyczne drewno – cynamon, heban, dalej – migdały i ananas. Długi i wyrazisty, rozgrzewający finisz, oleistość, sól, skóra, ale są też czerwone owoce – wiśnie, czereśnie, truskawki, a i śliwki. I dużo wanilii.
Likier listopada 2020: Klasztorna Porterówka (30%) z notą 93,5. Bardzo przyjemny aromat czarnego chleba na miodzie, lekko nuty wytrawnej czekolady, delikatnie gałka muszkatołowa. W ustach dużo czekoladowej słodyczy, śliwki w czekoladzie, ale i nuta kawy mokka. Gorzko-słodki finisz, dużo kakao, kawy, powraca ta przyjemna nuta chlebowa znana z aromatu, a potem wytrawna czekolada, 100% kakao. Bardzo takiego likieru brakowało.
Lektura listopada 2020: Jim Murray „Whisky Bible 2021” (Dram Good Books). Edycja osiemnasta, Murray zrecenzował w niej jakieś 4500 whisky, w tym ok. 1600 szkockich single maltów, 400 szkockich blendów, 900 whiskey amerykańskich etc. Not degustacyjnych jest o ok. 200 mniej niż w poprzednim roku. Tym razem tytuł najlepszej whisky świata, czyli World Whisky of the Year, trafia do Kanady oraz do Beam Suntory. Najlepszą whisky została Alberta Premium Cask Strength Rye, zrobiona ze słodowanego i niesłodowanego żyta, zabutelkowana z mocą beczki 65,1%, oceniona na 97,5 punktu.
Alkohol listopada 2020: Mortlach 21YO DSR 2020 (Szkocja)
Wódka listopada 2020: Żurek Żytni (Polska)
Wódka smakowa listopada 2020: Klasztorna Bimber (Polska)
Gin listopada 2020: Skagerrak Nordic Dry Gin (Norwegia)
Whisky blended listopada 2020: The Huntly 1997 Duncan Taylor Octave (Szkocja)
Rum listopada 2020: Plantation Barbados 2011 (Barbados)
Likier listopada 2020: Klasztorna Porterówka (Polska)
Lektura listopada 2020: Jim Murray „Whisky Bible 2021” (Dram Good Books)